Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ruda_megi

rak jajnika?! pomóżcie

Polecane posty

Gość ruda_megi

witam, w mojej rodzinie zapanowała jakaś zmowa milczenia i nikt mi nic nie chce powiedzieć, a bardzo martwię się o moją mamę. wycięli jej jeden jajnik i na wypisie napisane jest coś takiego: guz jajnika lewego.INTRA; FOLICULOMA. czy to jest rak? i jeśli tak, to co dalej ją czeka...? POMÓŻCIE!

Gość ruda_megi
dodam jeszcze, że również wykryto u niej guz na wątrobie. wiem tylko tyle. czy to ma coś wspólnego?

Gość Skrzywdzona.23
Ziarniszczak (folliculoma) (nowotwór złośliwy), występuje głównie w okresie postmenopauzalnym.

Gość Skrzywdzona.23
Z wikipedii: Ziarniszczak (łac. folliculoma) nowotwór wywodzący się ze sznurów płciowych występujący w jajniku, zwykle jednostronnie. Większość ziarniszczaków pojawia się u kobiet po menopauzie, czasami wcześniej. Makroskopowo guzy są lite, różnej wielkości, na przekroju koloru od szarego do żółtego, występują przestrzenie torbielowate. Mikroskopowo składają się z mieszaniny komórek walcowatych wywodzących się z warstwy ziarnistej w sznurach, pasmach i gniazdach oraz komórek wrzecionowatego lub okrągłego kształtu, które zawierają lipidy komórek otoczki. Często komórki warstwy ziarnistej tworzą struktury naśladujące pęcherzyki Graafa, tzw. ciałka Call-Exnera. Komórki tego nowotworu mogą produkować duże ilości estrogenów, w związku z tym istnieje predyspozycja do równoległego występowania raka endometrium i sutka. Ziarniszczak jest nowotworem o niskim stopniu złośliwości, jedynie składnik wywodzący się z warstwy ziarnistej może być złośliwy (w 5-25%)[potrzebne źródło]. Przeżycie 5-letnie wynosi od 6197%.