Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mammi0000

Jaka różnica wieku, kiedy chcecie kolejne maleństwo?

Polecane posty

Mam synka 9 miesięcznego i już chciałabym następne. Mąż też. Tylko boję się czy to nie za wcześnie. Czy dam radę. Mąż ciągle w pracy, ja na wychowawczym jestem, boję się o pieniądze i ciążę . Też miałyście takie obawy?

Moja córka skończyła półtora roku,a ja jestem w 10tc. Córa będzie miała 26 miesięcy jak urodzi jej się rodzeńśtwo. My od początku z mężem zakładaliśmy,że różnica między dziećmi będzie wynosiła ok 2-3lat i tak też będzie. Wiadomo obawy są zawsze,ale myśle,że jakoś dam rade. Mąż dużo pomagał i pomaga przy córce i mam nadzieje,że to się nie zmieni,gdy urodzi się drugi maluszek.

Gość mama sama w domu...
mój synek ma 27 miesięcy zawsze chciałam mieć dzieci z 3 letnią różnicą ale jednak myślę że jak synek będzie miał 4 lub 5 lat dopiero wtedy urodzę kolejne dziecko.

Gość mamaanna
Moja corcia miala 8 miesiecy kiedy zaczelismy sie starac o drugie malenstwo!na ciaze dlugo czekac nei trzeba bylo, w pierwszym cyklu zaszlam urodzilam synka! roznica wieku to 17 miesiecy, czasem jest ciezko a czasem zapominam o tym ze mam dwojke :)

Gość zoffija
Moja corka ma 6 miesiecy i kolejne dziecko jeszcze chwile poczeka. Nie jakos dlugo, bo nie chce zbyt duzej roznicy, tak 2-3 lata by mi odpowiadalo. Ale tez chce sie nacieszyc mala i moc poswiecic jej troche czasu.

Gość jak mój synek miał 7 miesięcy
Bardzo chciałam zajść w ciążę i dobrze, że się nie udawało, pomimo, że z synkiem udało się za pierwszy,m razem. Chyba los tak chciał i dobrze się stało. Wróciłam do pracy i jak synek miał 1,5 - 2 lata dopiero zaczęłam odczuwać trudy wszystkiego. nie wyobrazałam sobie wtedy dziecka drugiego. Póxniej nastały lepsze czasy, synek trochę się usamodzielnił:) Ja nadal pracuję i dajemy radę. Jestem w 31 tc. Róznica między dziećmi to będzie prawie dokładnie 4 lata.

Gość a to ciekawe
ja zawsze chciałam mieć 3 lata (i ani roku więcej) różnicy między dziećmi, ale niestety tak się nie stało. w pierwszą ciąże zaszłam tak jak planowałam a o drugą starałam się rok! Nie przypuszczałam, że o drugie dziecko będę tak długo się starać i dlatego różnica między dziećmi będzie 4 lata, nie zawsze jest tak jak się planuje. :)

Gość milupa cafe
ja byłam zmęczona po pierwszym dziecku chciałam wyjść do ludzi, zrobić coś jeszcze dla siebie jestem w 39tc a różnica między dziećmi to będzie 8lat

Gość myszzzzaaaa
Ja też zawsze chciałam małą różnicę wieku, ale jak urodziłam pierwsze dziecko miałam trochę kłopotów z pracą, później awans i drugie dzieciątko jest 5 lat młodsze. Ciesze się , że tak wyszło, bo malutka jest bardzo marudnym dzieciatkiem, a starsza to już rozumie.

Gość olaga
3 lata

Gość między 1 a 2 mam 8 lat rózicy
bo tak się życie ułożyło... chcemy 3 w odstępie 4 lat.... dlaczego? bo wtedy młodszy będzie juz odchowany, będzie chodził do przedszkola, będzie samodzielny i ja będę mogła się skupić na nowym dziecku.

Gość to zależyyy
no właśnie różnie z tymi planami jest...przede wszystkim trzeba mieć na względzie dobra dziecka, dzieci, a nie własne chcenie...ja jestem dopiero w pierwszej ciąży staraliśmy się rok, chociaż to norma, byliśmy przekonani, że szybciej się uda. kiedyś chciałam różnice 2, 3 lata, teraz wiem, że to zależy od wielu czynników, wszystko wyjdzie w praniu, jak pierwsze będzie miało z pół roczku :)

Gość mama jedynaczki 2latki
moja ma 2 lata i na ta chwile nie zamierzam miec wiecej dzieci. Po prostu, chce teraz zajac sie wiecej swoja praca niz pakowac w druga ciaze, poza tym finansowo nie stac mnie na 2 dziecko, moze za kilka lat,,, ale watpie ze mi sie odmieni.

Gość mama jedynaczki 2latki
po prostu nie wyobrazam sobie siebie z dwojka dzieci, cenie sobie spokoj i czas tylko dla siebie, chyba odbiegam od normy:P

dla dzieci to im mniejsza roznica eiku tym lepiej - beda sie dogadywac od poczatku, nie bedzie takiego problemu z zazdroscia itd. ja mam 2 braci - jeden starszy o rok i od zawsze mielismy rewelacyjny kontakt, 2i mlodszy kilka lat - i do dobrych kontaktow musilismy dorosnac;)

Gość to zależyyy
oj różnie z tymi kontaktami, jak jest mała różnica wieku, nie zawsze jak jest mała różnica wieku jest dobrze, czasem wręcz odwrotnie, dzieci mocno ze sobą rywalizują...bo dla 5 latka to już noworodek nie jest rywalem, więcej rozumie ;)

Gość nudaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja mam córkę 23miesiące i chcemy z mężem w grudniu się postarać o drugie dziecko, mam nadzieję, że nam się uda, bo słyszałam, że nie tak łatwo od razu zajść, a tym bardziej jak się chce...

Gość to zależyyy
Poza tym trzeba mieć świadomość, że być w kolejnej ciąży jak starsze ma rok, czy mniej, może być bardzo trudne, bo różnie kobiety znoszą ciążę, a nie każdy może liczyć na pomoc rodziny w tym czasie.

Gość 5 lat różnicy
u mnie było 5 lat różnicy, ciężko mi było zdecydowac się na drugie dziecko tym bardziej że pracowałam, mój mąż męczył mnie i męczył az wymarudził, długo żałowałam że się zgodziłam ale kiedy na świat przyszed mały było już ok, latach cofając się pamięcią wstecz uważam że to zaduża róznica, starsza córka wiecznie była zazdrosna i nawet dzisiaj (jest już matką) nadal jest zadrosna o brata,tak już jej zostało moja kuzynka miała maluchy rok po roku, zdecydowała tak ze względu na dobrą pracę na której jej zależało, odchowała i wróciła do pracy a dzieciaki chowały się razem osobiście jestem za malą róznicą wieku (max 1-2) lub dośc dużą (8-10lat)

Gość mnie moja mama 20 kilka lat
im krótszy odstep tym lepiej. Na poczatku trudniej, ale to procentuje pozniej - dzieci bawia sie razem = mama ma czas dla siebie ;-)