Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zonaswojegomeza

wzięłam ślub i nie wiem jak to powiedzieć bliskim....

Polecane posty

Przeczytałam i wciaż nie wiem, który to ksiądz. Prosze bardzo, podaj nazwisko i jego lokalizację, a przekonamy się, czy nie prowokacja :)

Gość zonaswojegomeza
e? a może jeszcze podać swoje imię i nazwisko? zastanawiałam się, ale nie wiem w jakie słowa to ubrać. jak im to powiedzieć. wcześniej wydawało się łatwiejsze, co nie znaczy, że żałuję swojej decyzji. chyba nie do końca mnie rozumiecie.

żona- zrobiłas tak jak chciałaś, tak jak marzyłaś, to Twoje życie i układasz je tak jak Ty tego chcesz. Do mamy pojedziesz i powiesz, ze zrealizowałas swoje największe marzenie i juz. Jesli matka kocha Ciebie i szanuje Twoje zycie to usciska Ciebie i bedzie zyczyć szczescia. Może będzie jej przykro trocę, bo w naszym kraju przyjete sa wielkie fety z pompą. Ty zrobiułas co ś niestandardowego- wielki szcunek z mojej strony. Samam jestem matką dwóch córek i wiem, ze jesli ktoras w ten sposób by postapiła na pewno bym to uszanowała. Moze niepotrzebnie zwlekasz z tym powiedzeniem, Bardziej uzasadnione pretensje ze strony mamy byłyby jesli byłoby jej przykro, ze tak późno sie o tym dowiaduje. Niby kazda matka chciałaby być na slubie swojego dziecka- bo tak w Polsce jest to niestety przyjęte- ale jesli uważasz, ze to wszystko zamieniłoby sie w koszmar ze względuy na stosunki z ojcem- uwazam, ze zrobiłas słusznie. To Twoje zycie, to był Twoj dzien, który wygladał tak własnie jak chciałaś. Zycze szcęscia w dalszym życiu z męzulkiem :) powiodzenia!!

@zonaswojegomeza Podałaś powody dlaczego nie chciałaś ślubu (nienawiść do ojca). Rozumiem. Podjęłaś taką decyzję (cichy ślub). Rozumiem. Teraz dopadły Cię konsekwencje tego wyboru. Wybacz, ale nikt z nas nie zna lepiej twojej rodziny niż Ty. Nikt z nas lepiej niż Ty nie wie jak oni zareagują. Boisz się wyrzutów i oskarżeń, kłótni, awantury. Niestety nie przewidziałaś tego wcześniej. Powiedz czemu nie można powiedzieć "Mamo, Tato - jestem już mężatką". Co w tym trudnego ?

Gość Soczyste
Dramatyzujecie z tym wszystkim.Mnie by się nawet spodobało, gdyby mój syn (jedyny) wziął skromny nawet potajemny ślub.Nie lubie tych wszystkich szopek i chętnie bym z tego zrezygnowała.

Gość zonaswojegomeza
Nie wiem czego bardziej się boję- czy kłótni i awantury czy samego faktu, że im o tym powiem. Gdybym mogła, zataiłabym ten fakt przed nimi. Nie pozostaję z nimi w dobrych stosunkach- jestem ich córką i zrobię dla nich wszystko, ale nie czuję potrzeby dzielenia się swoim szczęściem, ani wtajemniczania w swoje życie. Tak nie powinno być, wiem... ale nasze relacje były i są bardzo dziwne. Nie traktuję matki jak przyjaciółki, jak osoby, której mogłabym zaufać. Kocham ją, ale od zawsze wstydziłam się przy niej mówić o uczuciach. Nigdy jej nie powiedziałam, że kocham się w jakimś chłopaku, albo że jest mi źle. Po prostu wstydzę się jej mówić o takich sprawach, intymnych sprawach- a ślub się do takich zalicza.

nie, twoje nazwisko mnie nie interesuje ale ksiadz jest poniekąd osobą publiczną, więc smiało, moze byc imie i pierwsza litera nazwiska plus parafia

to po prostu powiedz- mamo, tato, to jest mój mąz a Wasz zięc. I miej gdzies ich obrazone miny. Pamiętaj, zawsze moim córkom to powtarzam, to Twoje zycie i przezyj je tak jak chcesz!! Bez jakiś sztsywnych zasad z którymi sie nie zgadzasz. Czy zrobiłas coś złego?? Nie, to w czym problem?? Postąpiłas tak jak w danym momencie uzanałas ze chcesz, ze pragniesz. I super ze jestes szczesliwa i tego szczescia Tobie zycze do konca życia. Nie przejmuj sie streotypami. Jesli nie chcesz z rodzicami w dyskusje i tłumaczenia wdawac to po rpostu zadzwon do nich i powiedz, ze mają nowego członka w rodzinie jakim jest Twoj mąz. I kiedy mozecie wpaść zeby go poznali. Zdąza ochłonąc do tego czasu :) Bużka i głowa do góry.

Gość nie wiem czy ten ksiadz
jest swiadomy, ze zrobil to wbrew prawu kanonicznemu. A z zwiazku z tym, w najlepszym wypadku, Twoj slub moze byc wazny, ale niekoniecznie godziwy.

czy prawo kanoniczne nakazuje rodzicom byc na slubie bo inaczej niewany?? czy w takim razie sluby w USA sa nie zgodne z prawem?? co za brednie!!!

Gość zonaswojegomeza
hm, a dlaczego wbrew prawu kanonicznemu?

Twoja Mama i Tata nauczyli Ci nie dzielić się z nimi uczuciami i życiem wewnętrznym. Teraz, czujesz zewnętrzną potrzebę powiedzenia im, ale wewnętrznie czujesz opór (bo tego Cie nauczyli). To proponuję podejście z innej strony - czy lepiej im powiedzieć czy nie ? Co się stanie jk im powiesz ? Jakie będą skutki negatywne i pozytywne (ZA i PRZECIW). Co jak in nie powiesz (ZA i PRZECIW). Nie jesteś emocjonalnie blisko z rodzicami, więc to normalne że masz problem żeby im powiedzieć. Teraz przyjrzyj się temu oporowi i zanalizuj go trochę. Poczekaj kilka dnia (przyglądając się temu uczuciu) i na pewno coś Ci wpadnie do głowy. Trzymam kciuki ! Pozdrawiam, Jacek

Gość łaszicza
aweb - weź pogadaj z moja "teściową" w tym duchu, co? Plis :D

Twoja logika myslenia poraza:] czy ja napisalam, ze chodzi o nieobecnosc rodzicow? Prawo kanoniczne nie dopuszcza "uproszenia ksiedza" i wziecia slubu w tajemnicy i tym podobnych historii. Istnieje cos takiego jak zapowiedzi przedslubne, ktore MUSZA byc ogloszne w kosciele zarowno panny mlodej jak i pana mlodego w okreslonym czasie. Dalej, ksiadz musi miec pewnosc, przynjamniej moralna, ze sa to osoby wolne i nie zachodzi miedzy nimi zadna z 12 przeszkod, a ciekawe jak moglby sie owiedziec o tym w tajmenicy. Jest duzo innych rzeczy, ktore przy slubach sa przestrzegane, dlatego trudno mi uwierzyc, ze ksiadz dal sie uprosic itd.

Winedsorowa-a skad wiesz ze w tym kosciele nie wywieszono zapoiwedzi?? Autorka nie wdawała sie w opisywanie szczegółów w jaki sposób to załatwiła i nie tutaj tkwi problem czy ksiadz postapil tak czy siak, na pewno bojac sie o swoj tyłek wszystkiego dopilnoewał wiec odpuśc sobie tą analize. Problemem jest jak powiedziec mamie. A ja i tak uwazam ze to nie problem. Chesz mów , noe to nie, zrób tak, zebys Ty była szczesliwa.

Gość zonaswojegomeza
Moi Drodzy Dziękuję osobom, które mnie rozumieją i życzliwie doradzają :) Do pozostałych- tak jak wyżej wspomniałam wszelkie formalności zostały poczynione. Jawność małżeństwa jest oczywiście wymagana, ale z racji, iż ślub miał miejsce w tamtejszej parafii, zapowiedzi, miały miejsce tamże. Naprawdę, darujcie sobie wywlekanie kwestii prawnych, bo to zakrawa o śmieszność.

Gość oz kurvełe
zonaswojegomeza fakt, w dzieciństwie czytałam sporo romansów. nie ma powodu, dla którego miałabym pisać kłamstwa na anonimowym forum. nikogo nie będę na siłę przekonywać, nie warto. od kiedy to internet jest anonimowy ? IP łatwo sprawdzić

"od kiedy to internet jest anonimowy ? IP łatwo sprawdzić " Jest anonimowy dla tych którzy są uczciwi i nikt ich nie szpieguje. Czyli dla 99% ludzi. Czy wyobrażasz sobie że wszyscy na wszystkich serwerach loguje wszystkie IP z każdego wejścia ? Po co ?

Gość facet na damskim forum
to dziwka 🖐️

nie bede zawracac kijem Wisly. Jesli uwazasz, ze zasady prawne nie maja znaczenia, to jakakolwiek dyskusja z Toba nie ma najmniejszego sensu. Kodeks Prawa Kanonicznego okresla jasno reguly zawarcia malzenstwa i uwierz, ze wiem duzo wiecej na ten temat niz Ty, dlatego zapowiedzi w kosciele miejsca zawarcia malzenstwa sa niewystarczajace, dlatego, ze kazdy kto wie o jakiejkolwiek przeszkodzie ma obowiazek zglosic to proboszczowi, dlatego naprawde logiczne jest to, ze zapowiedzi sa obigatoryjne w parafii miejsca zamieszkania nupturientow. Ale zapewne Ty wiesz swoje. Podkreslam, ze nie poddaje w watpliwosc to, ze zawarlas zwiazek malzenski, bardziej to, czy ksiadz udzielajacy slubu dzialal zgodnie z prawem. Bo z tego co piszesz na to nie wyglada.

Nie wiem jak mozna wierzyć w bajkę o zawarciu tajnego małzeństwa z pobudek harlequinowo-romantycznych, ale widać mozna :)

zdecydowanie za duzo "dlatego" :)

Gość dziewczę jak chcesz pisać
powieści to napisz do wydawnictwa na pewno zainteresują się tą sprawa ;) 🖐️

Gość nie taka dorosła
"Jeśli za dziecko uważasz osobę pełnoletnią, która studiuje, pracuje, pomaga rodzicom, robi dla nich wszystko, o co tylko poproszą i od nikogo nie oczekuje pomocy- to naprawdę niezmiernie mi przykro" Nie jest mi przykro z powodu, że tobie jest przykro z mojego powodu. Faktu, że jesteś pełnoletnia nie ukrywałaś. Nie ma to wpływu na to, że masz mentalność dziecka. "Nie chciałam nikogo na swoim ślubie łącznie z rodzicami" - gdybyś nie była dzieckiem dostrzegłabyś różnicę między "zorganizowaniem ślubu tylko dla nas dwojga", a "tajną operacją". "Musiałabym go zaprosić na ślub" - dlaczego? Kto i w jaki sposób zmusiłby cię do tego, aby udzielić komukolwiek ze znanych ci osób informacji o miejscu czy czasie twojego ślubu? Przecież jesteś prawnie samodzielna i samostanowiąca. Przecież wystarczyłoby poinformować te same osoby, które chcesz poinformować dzisiaj, przed ślubem. Tak zrobiłaby osoba nie tylko pełnoletnia, ale i równocześnie dorosła. "uważacie za naturalne zaproszenie wszystkich bliskich" - nikt, nigdzie tak nie twierdził. Sama definicja "bliskich" nie jest jednoznaczna. "dziwne jesteście..." - oczywiście w porównaniu z tobą. "Gdybym mogła, zataiłabym ten fakt przed nimi." - dlaczego nie możesz? "Nie pozostaję z nimi w dobrych stosunkach- jestem ich córką i zrobię dla nich wszystko" - przecież prezentujesz postawę krańcowo sprzeczną z tą deklaracją..... "nie czuję potrzeby dzielenia się swoim szczęściem, ani wtajemniczania w swoje życie" - nie masz potrzeby, ale czujesz, że musisz? Co to za bełkot pełnoletniego niedziecka? "wstydzę się jej mówić o takich sprawach, intymnych sprawach- a ślub się do takich zalicza" - to nie mów, dopóki nie dorośniesz i nie przestaniesz się wstydzić normalnych rzeczy. "naprawdę niezmiernie mi przykro", że dzieci uważaja się za dorosłe tylko dlatego, że są pełnoletnie

Gość czarna kropka 666
też myślę że coś ściemniasz. Bo bez zapowiedzi w Twojej parafii i parafii męza to nie przejdzie... chyba że macie już ślub cywilny. Ale co mnie najbardziej zastanowiło- Twój facet nie chciał swojej rodziny zaprosić? Rozumiem patologia z jednej strony (ojciec) ale z jego też tak było? Trochę to dziwne nie uważasz?

Gość zonaswojegomeza
dobrze, ostatni post i żegnam się z Wami. 1) mój mąż nie ma rodziców ani nikogo bliskiego 2) mam w nosie kwestię zapowiedzi, bo jest już po fakcie. nie obchodzi mnie czy doszło do jakichś nieprawidłowości 3) skoro to dla Was historia jak z powieści to bardzo się cieszę. Ubolewam, że nie jesteście w stanie uwierzyć człowiekowi, który nie ma powodu aby kłamać na anonimowym forum. Pozdrawiam Wszystkich.