Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kayamoko

Dziwna wiadomość na e-mail

Polecane posty

Witajcie! 3 dni temu dostałam na e-mail wiadomosć od osoby, który nazywa się Mrs. Linda Uwen i jest rzekomo z Autralii. Pisze po angielsku do mnie(nie wiem skąd ma mój e-mail), że umiera na raka a jej mąż zmarł i pracował w ambasadzie Ghany. Jej list jest bardzo długi i rzeczowy. Pisze, że ona przed śmiercią chciałaby rozdać swój spadek po mężu ( około 6 milionów dolarów!) ubogim i potrzebującym i czy ja mogłabym jej w tym pomóc. To jest dla mnie dziwne. Prosi o mój adres, pisz eże jest wierną katoliczką, a jej list jest naprawdę wiarygodny. Pisze, że chciałaby dać mi trochę tych pieniędzy bym rozdała to potzrebującym, i co dziwne ona mi ufa że nie roztrwonie tej kasy. To ejst dziwne prosze o pomoc! Czy mogę dać jej adres?

Gość Wiiitka z Grajewa
Powinnaś

Gość umtz umtz umetzzz
Oczywiście, razem z numerami do kart płatniczych, numerem dowodu osobistego, peselem, adresem i zdjęciem tablicy rejestracyjnej wraz z pojazdem :) 🖐️

Gość tyż szczerboto
to wyłudzanie danych osobowych, którymi sie później handluje, będziesz w bazach różnych firm, od których będziesz dostawał oferty handlowe

Gość nie bój żaby
Oczywiście, ta pani pisze również do mnie. Ona tam podaje adres swojego prawnika, więc ja jej zawsze odpowiadam, żeby jemu powierzyła te sprawy. Nigdy mi nie odpowiada :D

Gość tubka
wierzysz w świętego Mikołaja:) ?

to jest jakiś system polegający na rozlewaniu pieniędzy na przelewy po całym świecie i ktoś te pieniądze rozmnaża i odpowiadają odpowiedzialnością karną ludzie właściciele kont konkretnie nie znam się na tym ale czytałam o tym sposobie każdy to dostaje , zwykłe spamy,łańcuszki , mnóstwo tego dostaję w róznych postaciach ,na maile służbowe, prywatne co jakiś czas tu na forum ktoś o to pyta

Gość aaa nic
tylko pewnie bedziesz musiala najpierw uiscic drobna kwote zeby zalatwic formalnosci :classic_cool:

Gość nie bój żaby
A swoją drogą, ja dziś dostałam dziwny sms i próbuję dociec, co mogę stracić. Mianowicie, mam komórkę na kartę, więc żadnych danych osobowych. A sms był taki: (po angielsku) "Wykasowuję nieznane numery, więc jeśli się nie znamy, proszę daj mi znać. Tomek nauczyciel Skype".

Prosiłabym o normalne odpowiedzi, bo naprawdę to dla mnie nowa sytuacja, zrozumcie.

ja kiedyś dostałam sms na tel na kartę który brzmiał tak: podobasz mi się,obserwuję cię od dłuższego czasu,jestem chętna i zrobię ci wszystko - kobieta do mnie napisała :O tzn to jest firma która zarabia na świrowaniu przez sms

Gość nie bój żaby
o co Ci chodzi? przecież normalnie odpowiadamy!

Gość nie bój żaby
aliksandra - aha, dzięki.

Właśnie szukałam w google! I raczej nici z tego. Sami sobie wpiszcie ,, Linda Uwen email,,. Nic. jedno wielkie nic. W każdym razie thx.

Gość nie bój żaby
szczerboto, aliksandra i aaa nic też poważnie...

nie,autorka nie chce odpowiedzi które jej dajemy :D ona wierzy że ktoś autentyczny do niej napisał i ma możliwość zarobienia kupy szmalu szuka osoby która to potwierdzi autorko - to zwykły spam wysyłany automatycznie , miliony ludzi to dostaje z różnych maili ,różne historie daruj sobie i odpuść

Gość nie bój żaby
żona też

Gość hbjbhjhj
Podaj im adres Steviego Wondera albo Tuska

Tylko,jeśli ktoś mi pisze żebym dała numery kart i dzici etc etc to chyba nie mam brać tego na poważnie, no nie? Własnie. Kafeteria to nie jest miejsce dla 10-latków, są od tego inne fora, np. zapytaj.com.pl , ale widac jaki poziom niektórzy sobą reprezentują. A co do e-maila, to nie słyszłam by ktoś go otrzymał, moje podejrzenia budzą tylko 2 sprawy: dlaczego ta osoba chce dać pieniądze obcej i nieznanej osobie, i skąd ma mój e-mail.

Gość Oczywiście że
jest to pierwszy krok do wyłudzenia kasy .Jak trzeba być naiwnym żeby uwierzyć w treść tego maila.Jest to dość znany chwyt.Odpisz jej ,następny krok to będzie prośba o wysłanie kasy/jakieś tam 5000$/ na koszta odblokowania pieniędzy w banku.Wyślesz jej/jemu i już więcej nie będziesz przez nią nękana mailami.

Gość kaniju
ja tez dostalam takiegi e-mail Ja jestem Pan obudził Orikon, 42 lat, wdowiec oraz menedżera oddziału renomowanej banku w Ghanie w Afryce Zachodniej. Mam depozyt, który twierdzi, że klient, który akcje nazwisko z tobą, ale chociaż wiem, że to nie dotyczy Ciebie.Klient zmarł kilka lat temu i pozostawił funduszu w naszym banku US $ 4.5m. Banki chcą przenieść ten fundusz na konto po otrzymaniu od Państwa odpowiedzi. Dam ci w szczegółach sprawy, odpowiadając do mnie. Proszę o kontakt bezpośrednio na mój adres email: awokoorikon@yahoo.com

Gość Jednorozyca
Kochana ze tez zwyklego oszustwa nie rozpoznajesz? Przeciez ten sposob wyludzania danych i pieniedzy jest tak stary jak email. Skasuj i tyle.

Gość abaryba
kayamoko weź się puknij w głowę i zapomnij że ktoś na świecie odda Ci kasę za nic. prawdopodobnie będziesz musiała najpierw nieco zainwestować, wnieść opłaty prawnicze, opłaty za przelew itd. A potem co będzie sama się domyśl.

Autorko, wczoraj się obudziłaś? Tacy naiwniacy jak ty nie powinni mieć dostępu do internetu, bo zaraz będą lecieć do sądu i płakać, że ich oszukano. Nie wstyd ci mieć mentalność 3 latka?

Wiecie co? Nie przekonujcie jej, niech da się w to pakuje, a potem przyleci na kafe na kolanach. Takim jak ona nie wystarczy wiedza, że kwas wypala rękę, oni potrzebują się sami przekonać :D

Gość eewrewe
hehe śmiać mi się chce :D dobry topik :D dziewczyno ja tego go..wna setki do kosza wyrzucam dziennie :D Ty sie z choinki urwałaś czy jak?:D

Gość susz antek
e tam po co straszyć? kolega z tego tu oto forum dla kurażu odwage popija domestosem i co? i zawsze tu jest tzn ze jeszcze dycha i załapie nosa na fotoradar ot co :-)