Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to sens życia bardzo wielu

Jeżeli człowiek nie ma duszy i nie ma nic po śmierci

Polecane posty

Gość jfhdjjv
slea, how unusual of you - być chrześcijanką i opierać się na Biblii, to ci dopiero a to ci dopiero! byc chrzescijaninem i opierac sie na bajkach o duszy niesmiertelnej z katechizmu stary testament podaje że dusza istnieje

Nie zdymisjonują Cię z misji za ewidentny brak wydajności? misji? hmmm...ciekawe.moj maz interesowal sie Biblia , 2 razy studiowal..ale dokonal wyboru i nie ma nic na sile, jak wspominalam:)wiesz ja tego nie robie dla siebie..Jezus tez chodzil po domach- tak dla scislosci:)pozdrawiam was

slea, ja też Cię pozdrawiam i bynajmniej nie chcę sugerować, że robisz coś złego, o ile naprawde wierzysz w sens tych działań :)

ma bardzo duże znaczenie,bo niektórzy staną się dopiero brzydcy,a niektórzy już są

Gość jfhdjjv
stary testament podaje że dusza istnieje konkrety? 1. Bóg tchnął ducha w nozdrza człowieka itd 2. któryś z królów w izraelu poszedł do wróżki która wywołała duszę proroka, który przepowiedział królowi przyszłość

Gość jfhdjjv
slea jesteś jechowa ?

Gość jfhdjjv
jehowi nie odróżniają życia (krwi) od duszy :D

1. Bóg tchnął ducha w nozdrza człowieka itd Rodzaju 2:7 mowi" ...Bog przystapil do ksztaltowania czlowieka z prochu ziemi i tchnal w jego nozdrza dech zycia i czlowiek stal sie dusza zyjaca" A oto inny przykład: nauka onieśmiertelności duszy, głosząca, iż jakaś cząstka człowieka dalej żyje po jego śmierci. Również wtym wypadku Ojcowie Kościoła wnieśli ogromny wkład we wprowadzenie tego pojęcia do religii, której obca była koncepcja duszy żyjącej po śmierci ciała. ZBiblii wyraźnie wynika, że dusza umiera: „Dusza, która grzeszy, ta umrze (Ezechiela 18:4). Na czym Ojcowie Kościoła oparli wiarę wduszę nieśmiertelną? Wdziele New Catholic Encyclopedia powiedziano: „Chrześcijańskie pojęcie duchowej duszy, stworzonej przez Boga iwlewanej do ciała wchwili poczęcia, żeby uczynić człowieka żywą całością, jest owocem długiego rozwoju filozofii chrześcijańskiej. Dopiero Orygenes na Wschodzie oraz św.Augustyn na Zachodzie uznali, że dusza jest substancją duchową, istworzyli jej koncepcję filozoficzną. (...) Jego nauka dużo zawdzięcza (łącznie ze swymi słabymi stronami) neoplatonizmowi. Awczasopiśmie Presbyterian Life nadmieniono: „Nieśmiertelność duszy jest pojęciem greckim powstałym wstarożytnych tajemnych kultach irozwiniętym przez filozofa Platona

Gość jfhdjjv
1. Bóg tchnął ducha w nozdrza człowieka itd Rodzaju 2:7 mowi" ...Bog przystapil do ksztaltowania czlowieka z prochu ziemi i tchnal w jego nozdrza dech zycia i czlowiek stal sie dusza zyjaca" szkoda że nie mam oryginalnej biblii hebrajskiej dokładnie tłumaczonej przez żydów na polski :(

jehowi nie odróżniają życia (krwi) od duszy Rdz.9:5 "Ponadto będę żądał zpowrotem krwi waszych dusz [lub: „życia, Bp; hebr. forma nfesz]. (Zwypowiedzi tej wynika, że dusza ma krew). Joz. 11:11: „Każdą duszę [hebr. nfesz], która wnim była, wybili ostrzem miecza. (Czytamy tu, że dusze da się zabić mieczem, awięc te dusze nie mogły być duchami) :)

1. Bóg tchnął ducha w nozdrza człowieka itd Rodzaju 2:7 mowi" ...Bog przystapil do ksztaltowania czlowieka z prochu ziemi i tchnal w jego nozdrza dech zycia i czlowiek stal sie dusza zyjaca" szkoda że nie mam oryginalnej biblii hebrajskiej dokładnie tłumaczonej przez żydów na polski ten werset jest dobrze przetlumaczony:)uciekam papaap

powiedzzcie, czy wy w XXI wieku odbieraacie stary testament tak dosłownie, ze dusza w nozdrza, że z gliny itd? Czy to tylko moje uprzedzenia? :-)

Gość jfhdjjv
powiedzzcie, czy wy w XXI wieku odbieraacie stary testament tak dosłownie, ze dusza w nozdrza, że z gliny itd? Czy to tylko moje uprzedzenia? sam się na tym nie raz wyjebałem :P biblia jest tak pisana że nie wiadomo co trzeba brać dosłownie a co w przenośni. teraz wiem że w jej poznaniu jest wiele stopni wtajemniczenia :D

Gość hfhfhhfh
e tam,lepsze nic po smierci niż np. piekło nic to nic bedziemy mieli wyjebane

niektórzy mają piekło już na ziemi