Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dudziczka

Ból i swędzenie kilka dni po stosunku

Polecane posty

Gość dudziczka

Witam! Mam 20 lat i już od kilku lat współżyje ze stałym partnerem. Jednak od jakiegoś czasu po dłuższym stosunku bardzo boli mnie okolica miejsc intymnych. Pierwszego dnia mam wrażenie jakby wszystko było opuchnięte, czasem bolało też drugiego dnia, ale później przechodziło. Jednak po ostatnim stosunku (tj 28.08.2011) coś jest nie tak. Przez pierwsze dwa dni objawy były takie same, jednak trzeciego dnia zaczęło mnie bardzo swędzieć, piecze tak, że nie da się wytrzymać. Zaczęłam stosować płyn do higieny miejsc intymnych ale to nic nie pomaga, bo do teraz odczuwam to nieprzyjemne uczucie. Nie wiem co zastosować aby objawy zniknęły. Czy to coś poważnego? Dodam, że nie dawno miałam problemy z oddawaniem moczu, pojawiła się nawet krew, poszłam do pani doktor i przepisała mi antybiotyk po którym problemy zniknęły. Nie wiem czy ma to ze sobą coś wspólnego, ale w wynikach badań moczu wyszło że mam w nim sporo bakterii. Proszę powiedzieć co mi jest, czy teraz już po każdym stosunku będę odczuwać takie dolegliwości i co mogę zrobić aby te dolegliwości ustały.

To moze byc tak: mozesz byc uczulona na prezerwatywy( jesli uzywacie), czesto kobiety czuja podraznienia po stosunku, niektore wlasnie lapia potem grzybice lub nawet infekcje ukladu moczowego. ja mialam podobny problem, jednak odkad zaczelam uzywac zelu intymneg ( zmniejsza otarcia) troche sie polepszylo. oczywiscie o odpowiedniej higienie nie wspominam bo to wszyscy wiedza.

jeśli brałaś antybiotyk to mogła Ci sie osłabić flora bakteryjna pochwy i być może masz grzybice, generalnie grzybica często sie przytrafia po kuracji antybiotykami bo one niszczą też dobre bakterie w organizmie zalecam wizyte u ginekologa

Gość dudziczka
A czy mogę jakimiś domowymi sposobami złagodzić tych objawów? mam wizytę do ginekologa zamówioną na 9 września, ale do tego czasu chyba zwariuje z tym swędzeniem i pieczeniem!

typowo domowy sposób to: podmywanie sie wodą z octem, a także możesz zaaplikować sobie tampon zanurzony wcześniej w jogurcie naturalnym (na 10 minut max) inne: w aptece możesz kupić saszetki tantum rosa (rozpuszczasz je w wodzie i sie podmywasz lub robisz krótkie nasiadówki), albo kup również bez recepty globulki z kwasem mlekowym np. ja używam Gyntima

Gość dudziczka
Dodam jeszcze, że prezerwatyw nie używamy gdyż stosuje tabletki antykoncepcyjne. Nie mogę już wytrzymać...

Gość dudziczka
Tak się zastanawiam czy zwykły lekarz rodzinny coś mi w tej sprawie pomoże? Bo dzwoniłam do ginekologa, ale do niego wcześniej musiałabym iść prywtnie a na to mnie nie stać...może moja lekarka też mi przepisze jakieś leki na to? I drugie pytanie...jesteście pewni że to grzybica? Bo jak dziś przemyłam tamte okolice wodą utlenioną to zaczęło mnie szczypać jakbym miała tam poprostu otarte...może to po stosunku podrażnione mam tamte okolice...tylko czy po 4 dniach dalej by bolało?

no właśnie po 4 dniach juz powinno przejść jeśli to by było tylko otarcie, generalnie nie mam przeciez pewności co do grzybicy bo przecież przez neta to Ci nic na pewno nie powiem, ale brałaś antybiotyk który sprzyja infekcją grzybicznym, to może byc też inna infekcja równie dobrze mówie Ci, kup tantum rosa, albo przemyj sie wodą z octem i ulży, jak bardzo Ci to przeszkadza to możesz iść do lekarza internisty i powiedzieć, że wizyte u gina masz za kilka dni i już nie wytrzymuejsz, moze Ci wypisze jakieś globulki skoro aż tak Cie swędzi że nie mozesz juz wytrzymać to to na pewno nie jest tylko otarcie

z tym że lekarz internista nie zbada Cie tam , także moze Ci tylko wypisać coś co przyniesie póki co ulge, ale do ginekologa i tak potem musisz iść

A picze Cię tylko i swędzi, czy pojawia się jakaś wydzielina?

Gość dudziczka
Nie wydzieliny raczej nie mam, taka jak zwykle nic specjalnego...swędzenie po dotknięciu tamtych okolic przejawia się w ból a po sikaniu szczypie jeszcze bardziej. Jedyną ulgę przynosi mi ciepła kąpiel użyciem żelu do miejsc intymnych

Gość zyrafka102
kup w aptece maść clotrimazolum pare złotych kosztuje, to złagodzi objawy i idź do lekarza, ja ostatnio miałam to samo gin przepisał mi gyno pevaryl od razu pomogło

Gość dudziczka
Byłam wczoraj u lekarza rodzinnego bo stwierdziłam że nie wytrzymam tygodnia, no i pani doktor przepisała mi Gyno Pevaryl 3 globulki i wczoraj wzięłam pierwszą. Efekty póki co są takie że swędzi dalej ale ból jakby się zmniejszył, także mam nadzieje, że za dwa dni będzie już wszystko ok :)

Gość dudziczka
Wczoraj zażyłam ostatnią globulkę, powiem że na pewno coś to pomogło bo mogę normalnie funkcjonować, ale nie usunęło to do końca mojego problemu, gdyż przy oddawaniu moczu dalej odczuwam szczypanie i niekiedy podczas chodzenia dalej czuje swędzenie i ból. Może powinnam zacząć stosować jakąś maść albo tabletki, aby "wykończyć" tego grzyba?

grzybice w ogóle trzeba leczyć na wszystkich frontach, to znaczy aby leczenie było skuteczne to musisz brać też antybiotyk doustny oprócz globulek, a także partner musi przejść kuracje