Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama zerówkowicza

Co dajcie dzieciom do szkoły??

Polecane posty

Gość Mama zerówkowicza

Mój 5 latek ma jutro swój debiut. Idzie tylko na 5 godzin. 7.30 - 12.30 Kanapka. Banan i batonik zbożowy mu wystarczą? I herbata? Co mu dać jeszcze? Chusteczki higieniczne. Kurde ale się denerwuje. W domu jak jest głodny to otwiera lodówkę i robi sobie kanapkę. Albo bierze jogurt czy owoc. Głupio przyznać ale nie bardzo wiem ile zjada bo sam się obsługuje. Zamierzam mu wykupić obiady ale będą dopiero od 6 września.

Gość sdefrgthyjui
Mój pięciolatek idzie na 8:15 do 13:15. Przed wyjściem do szkoły zje na bank jakąś kanapkę bo on od razu po przebudzeniu chce zejść śniadanie. A do szkoły zapakuję mu tylko kanapkę i sok.

Gość ja się nie dziwię
5 latek sam sobie robi kanapkę, a ty nawet nie zwracasz uwagi? Chyba że ma wszystko przygotowane i nie musi używać np. noża, ale jednak mimo wszystko - trochę bezmyślnie spuszczać małe dziecko z oczu w kuchni.

Gość Mama zerówkowicza
Wcisnę w niego kanapkę przed wyjściem. Choć może być trudno bo On niechętnie je wcześnie rano. Głód mu się włącza dopiero po 8.00. A później co je to nie wiem. Bo jak jest głodny to sam idzie i sobie robi kanapki albo je serek. Obiad ok.15.00. Masz, rację. Kanapka i sok wystarczą. Wrzucę mu do plecaka banana. najwyżej przyniesie z powrotem.

Gość Mama zerówkowicza
Jest BARDZO samodzielny. I mądry. Wie, który nożyk jest jego. Taki do smarowania, którym nic się nie da ukroić... nie mówiąc o skaleczeniu. Chleb jest w domu zawsze krojony. Kromkę smaruje masłem i kładzie plasterek wędliny lub sera. Jedno i drugie kupuję w plasterkach. Nie rozumiem, gdzie tutaj niebezpieczeństwo? Jeden wręcz dumna, że jest zaradny i chce być samodzielny.

Gość o nie nie nie
odezwały sie mamuśki które nawet 10-latkowi będą same robiły kanapusie i potem tak nauczony taki 30-latek nic nie zrobi sam i zmusza zonę do skakania wokół niego i wstawania o 6 rano razem z nim jak idzie do pracy, bo sam sobie biedny kanapki nie umie zrobić.

Gość zebra 2011
Brawo dla mamy zerówkowicza! Podziwiam synka, że taki samodzielny. Zuch chłopak!

Moja córka ma 6 lat i potrafi sobie sama zrobić kanapki, ubrać sie i nikt jej nie musi pomagać :). Jutro idzie pierwszy raz do zerówki beze mnie i mam nadzieje że będzie ok :). Ja mojej córce daje - rogalika z czekoladą, bułke z wędliną i wode mineralną niegazowaną cytrynową. Powinno jej starczyć ;), dodam że córa nie je za dużo :).

u nas śniadania są w przedszkolu, ale z tego co wiem to kuzynka dziewczynom daje kromke chleba + owoc + jogurt taki do kieszonki/wafelek bez czekolady/petitka lupisia. Ps. Mój Syn też ma 5 lat i robi sobie kanapki, chrupki z mlekiem podgrzewa w mikrofalowce jak mleko jest lodowate i nie widze w tym nic nadzwyczajnego - wg mnie normalne dziecko :P

Gość wredna małpa27
kanapka,sok i batonik :) kanapki robi sama,płatki na mleku też -ha a nawet kotlety zrobi tylko że musi mieć wszystko naszykowane z grubsza i nie smaży ale przyprawi i obtoczy w bułce i w jajku ;) ma 6 lat :)

Zaczyna się... Mój synek ma dopiero niespełna 4 lata, a wczoraj zupełnie sam zabił indyka. Oskubał, wypatroszył, opalił nad palnikiem. Na koniec doprawił i upiekł w piekarniku. Ale była uczta! Dzisiaj zapakowaliśmy mu wczorajsze resztki: pierś na śniadanie i kuper na obiad. Najwyżej przyniesie z powrotem. Dalibyśmy całego kuraka, ale się w plecak nie zmieści. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego, normalne dziecko

Gość aaaaaaaaaaaauuuuuuu
VanHorne- dobre, ale się uśmiałam :)

sorki ale dla mnie słabiutkie :P co w tym dziwnego że dziecko 5 letnie, które właśnie zaczyna obowiązkową zerówke zrobi sobie sam śniadanie, sam się ubiera, sam po sobie sprząta? dla mnie to NORMALNE dziecko, kompletnie nie czaję o co wam chodzi, o co jakieś oburzenie - że kuchnia taka nie bezpieczna, ze to takie nie odpowiedzialne.. a złośliwości możesz sobie darować, bo nie o jakieś głupie przechwałki tu chodzi, ale jak ktoś zechce to zawse się przyczepi :P

Gość ja daję kanapkę, wode lub
sok do picia i jabłko

Gość gggtgtgtg
i teraz, w tej oto podniosłej chwili kobieta która się oburzyła że 5latek robi sam kanapki zaczyna uczyć swojego 15letniego syna jak smaruje się chleb:D Pamiętam jak byłam w zerówce to robiliśmy raz sałatkę jarzynową. Każde dziecko przyniosło z domu fartuszek, nożyk i deskę do krojenia i jakoś krew się nie lała:P Mojej koleżanki synek ma 5 lat i jak u nich jestem to przynosi mi zawsze sok i nalewa, wykłada ciasteczka na talerzyk, ostatnio robił ze mną pizzę

Gość gggtgtgtg
a tak na temat to ja bym dała kanapkę, coś do picia i banana/brzoskwinie/jogurt/batonik zbożowy

Gość do Van Horne
:D :D :D Ale się przechwalaczki oburzyły :D

Gość Mama zerówkowicza
No więc my już w domu. Pierwszy dzień szkoły za nami. :D Na śniadanie wypił kubek herbaty i zjadł 2 grzanki z serem. W plecak dałam mu kanapkę z wędliną, batonik zbożowy i sok. I okazało się za mało. Mówi, że zjadł wcześniej niż inne dzieci i był głodny. W drodze powrotnej zjadł 2 croissanty maślane. Dopóki nie wykupię mu obiadów będę mu dawała 2 kanapki, owoc i sok. Co do sprzeczki o robienie kanapek. Każdy wychowuje dzieci jak uważa za słuszne. Ja staram się, by moje dzieci były samodzielne proporcjonalnie do swojego wieku. Nie wyręczam ich, pomagam tylko wtedy, gdy poproszą o pomoc. Córka ma 2,5 roku a sama się ubiera. Wie, że pidżamę musi schować pod poduszkę w łóżeczku. Sama się myje zęby. Sama wiąże buty. Oboje mają obowiązki domowe. Muszą sprzątać po zabawie swoje zabawki. Wieczorem zanosić ubrania do kosza z brudnymi rzeczami. A syn ma w obowiązku karmić rybki raz dziennie.

Mój czterolatek też sam się ubiera do przedszkola, bo ja z mężem już jesteśmy w pracy i budzi braci, żeby go zaprowadzili. Wielkie mi halo;P Ośmiolatka przez całe wakacje robiła śniadanie czterem facetom w domu ;P Żyje, żadnych drastycznych historii nie było :)

Gość phhhi tam, wielkie mi rzeczy
moje 6 miesieczne dziecko samo sie ubiera, je i sprzata po sobie. Wczoraj ugotowala pierwszy obiad, nawet niezly.

Gość hahahahaha haaaaolo
a mój roczniak wczoraj z mężem naprawiał samochód musze powiedziec że jestem dumna z takiego syna, bo sam przykręcał koła a następnie wymienił olej. nie widze w tym nic nadzwyczajnego