Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hgjhgjfg

pilne!!!!

Polecane posty

Gość hgjhgjfg

Musze zarejstrowac sie w up. W tym roku skonczylam szkole. Potrzebne jest z tego co czytalam swiadectwo ukonczenia szkoly a ja mam tylko kopie tego swiadectwa bo oryginal dalam na uczelnie na ktora sie zapisalam. Moze byc? Potrzebne sa jakies swiadectwa o ukonczonych kursach jesli takie byly? wlicza sie tez praktyka zawodowa jaka mialam w 2 i 3 klasie technikum po miesiacu? jak tak to jaki dokument mam dac? bo mam tylko zeszyt ktory prowadzilam na praktykach i to wszystko:) wiec zeszytu chyba nie dam:P Jak wogole wyglada taka rejestracja? jak dlugo czekaliscie na 1 prace czy staz odrazu po szkole? wiem ze to roznie ale to tak z ciekawosci

Gość hgjhgjfg
tylko prosze was odpisujcie:)

Haha na pracę będziesz czekać i czekać. Ze stażami zależy. Może sama się rozejrzyj czy gdzieś nie potrzebują darmowej (czyt. finansowanej przez państwo) siły roboczej. Świadectwo skseruj, weź ze sobą ten odpis, a pani stwierdzi zgodność.

uu ja juz rok jestem zarejestrowana i stazu ni widu ni slychu.... aha i rzczej swiadectwo oryginalne jest potrzebne

Gość hgjhgjfg
nie nie to nie jest odpis wydany przez szkole. Ja go poprostu skserowalam bo jak zapisywalam sie na studia to potrzebne bylo oryginalne wiec skserowalam zeby cos miec w domu. Wiec myslicie ze nie moze byc? to co ja mam teraz zrobic? A jak z tymi praktykami? Wy odrazu po szkole sie rejestrowaliscie czy mieliscie jakies "wakacje"???

Gość hgjhgjfg
prosze was odpowiedzcie na wszysrkie moje pytania

W szkole nie dostałaś 2 sztuk? Zawsze dają... Idź z tym kserem i zapytaj. Praktyki? Nie wiem czy się liczą, bo są częścią Twojej nauki w szkole, gdybyś ich nie zrobiła, to pewnie nie przeszłabyś do następnej klasy. Jak będziesz się rejestrowała, to będziesz musiała wypełnić duuuży dokument, tam się wpisuje coś o doświadczeniu zawodowym, zapytaj czy praktyki w szkole się liczą. Rejestrowałam się po szkole, ale i tak staż znalazłam dopiero po roku.

Gość hgjhgjfg
wlasnie nie dotalam dwoch tylko jedno. W dwoch egzemplarzach jest wynik z matury tylko. Co jesli kopia nie bedzie sie nadawac? przeciez nie moge wziasc z uczelni bo oni tam chcieli i oryginal i kopie;/ A wynik matury albo dyplom z zawodem potrzebny? To co rok czasu siedzialas w domu? masakra jakas poprostu w tych dzisiejszych czasach;/ A nie wiesz czy jak nie bede mogla znalezc stazu a pojde do pracy to potem moge isc na staz czy juz nie bo wczesniej pracowalam? obilo mi sie o uszy ze staz tylko wtedy jak wczesniej nigdy nie pracowalam a to troche glupie;/

Gość hgjhgjfg
aaa i jeszcze jedno czy ten duzy dokument musze wypelnic na miejscu czy moge zabrac do domu i na spokojnie wszystko wpisac?

Później jest coś stażopodobnego, jakieś przygotowanie do pracy. No siedziałam rok i studiowałam zaocznie. Pracy nie znalazłam, bo studiowałam i zajęcia miałam w piątek juz, więc byłabym kiepskim pracownikiem dla niektórych. Ale możesz przejść się po firmach, policji, przedszkolach, szkołach itp. czy nie potrzebują stażysty. Na uczelni chcieli oryginał i kopię? Żart? Weź wszystkie dokumenty, maturę, dyplom (na wszelki wypadek sama skseruj), włączą to do dokumentacji. Dokument chyba można zabrać ze sobą do domu, ale jeśli zdecydujesz się wypełnić na miejscu (oczywiście weź dowód) to będziesz mogła liczyć na pomoc w wypełnieniu.

Gość hgjhgjfg
nie nie zartuje, naprawde chcieli oryginal i kopie;/ a teraz nie mam w razie czego;/;/ no wlasnie ja chyba tez zajecia bede miala w piatki i ogolnie zjazdy maja byc chyba co tydzien wiec tez boje sie ze nie znajde pracy a musze:( myslalam nawet zeby zrezygnowac ze studiow, chociaz jeszcze nie zaczelam ale wszyscy mowia ze trudno znalezc prace mimo ze zaoczne studia sa dla pracujacych;/ A to ten dokument jest taki trudny do wypelnienia ze moge sobie sama nie poradzic? co tam sie wpisuje? Gdzie pracujesz jesli moge wiedziec? i co masz na mysli mowiac stazopodobne? Jesli chodzi o policje to wlasnie o tym myslalam ale jako kto to nie wiem:P

No to z pracą będzie ciężko, bo na stażu przysługują 2 dni wolnego, ale to sprawa do dogadania z pracodawcą, zawsze możesz zostać dłużej czy pracować w wolną sobotę. Nie rezygnuj ze studiów, bo rzeczywiście ze znalezieniem pracy może być ciężko. Dokument nie jest trudny do wypełnienia, tylko niektórych rzeczy nie rozumiałam i musiałam pytać. Dokument znajdziesz w necie, popatrz jak wygląda. Teraz nie pracuję, jakiś czas temu skończyłam roczny staż, byłam na stanowisku administracyjnym w przedszkolu ;) W policji też na staż przyjmują na stanowisa administracyjne. Stażopodobne, to właśnie przygotowanie zawodowe, może trwać chyba najwyżej 6 m-cy (staż do roku), ale płacą tyle co na stażu, czyli w tym roku już koło tysiąca.

Gość hgjhgjfg
A na takim stazu jak to wszystko wyglada? bo np jak mialam praktyke w szkole to nic sie nie robilo oprocz ukladania papierkow a to chyba chodzi o to zeby sie czegos nauczyc i moze jakas szansa jest ze po stazu mnie zostawia

Staż to darmowa siła robocza, więc na pewno będziesz miała co robić :) Na pewno nauczysz się czegoś na stażu, nie wiadomo czy pożytecznego ;) I nie daj się wkręcić do sklepu. Szansa na zatrudnienie? Raczej marna, no chyba, że akurat ktoś odejdzie na emeryturę czy macierzyński

Gość hgjhgjfg
a Ty czym zajmowalas sie na stazu? Nie pocieszylas mnie tym ze marne szanse na zatrudnienie bo szczerze mowiac caly czas na to liczylam:( A jesli chodzi o ten dokument to niestety nie ma go na stronie mojego urzedu;/ jest zakladka "dokumenty do pobrania" ale nic takiego niestety nie ma

Gość hgjhgjfg
a dlaczego mowisz ze do sklepu nie? jesli nie znajde nic innego to chyba lepsze to niz siedzenie w domu, przynajmniej jakas kasa bedzie a tak nie mam nic, tyle co rodzice dadza;/

praktyki z technikum sie nie licza zaniesc swiadectwo i dokumenty z jakis kursów jesli masz jesli zdałaś technika to takze zanies dokument do tego nr nip jesli juz posiadasz i to tyle

Gość hgjhgjfg
nie mam zadnych kursow;/ nic kompletnie;/ ale nip? nie mam nipu cholera;/ tylko ze podobno od wrzesnia ma juz nie byc nipow wiec nie wiem. Mam nadzieje ze tak bedzie, juz jest wrzesien w sumie:P

To wpisz w google ogólnie dokumenty do rejestracji bezrobotnego, chociaż mniej więcej zobaczysz jak to wygląda. Sklep to czysty wyzysk, zresztą jak powiesz, że studiujesz to i tak Cię pewnie nie wezmą. Każą pracować w soboty czy po godzinach, a jak nie to wypad. Dlatego lepsza jest budźetówka na staż. Ja na stażu zajmowałam się wszystkim: odbierałam telefony, sprawdzałam księgową czy nie kombinuje, pisałam ogłoszenia, listy, rozporządzenia, zajmowałam się dziećmi (bo to przedszkole), a w wakacje na kolanach szorowałam podłogi. Cudowne przeżycie :D

Gość hgjhgjfg
no tylko do stycznia daleko. Zalezy mi na tym zeby jeszcze w tym roku cos zarobic;/

Gość hgjhgjfg
oby;/ pojde w pon