Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Morda Jeża

Noszenie soczewek kontaktowych

Polecane posty

Gość Morda Jeża

Mam pytanie o soczewki kontaktowe. Jeśli kupię miesięczne, to mogę je nosić np. przez tydzień, potem odłożyć na kilka dni i znowu nosić przez np. dwa tygodnie? W czasie pomiędzy oczywiście trzymać je w płynie itp.

Gość Ja tak robię
Ale nie wiem czy się powinno:)

Gość nie mozna tak robic
nawet jesli sa w plynie, a nie na oczach to traca swoja waznosc. Ich termin to miesiac od otwarciaz tego oryginalnie zapakowanego pudelka. Przeterminuja sie nawet jesli przeleza caly miesiac w tych pudeleczkach, a Ty ich nie mialas na oczach. Jesli zamierzasz nosic soczewki rzadko, a to wywnioskowalam z Twojego wpisu to po prostu kup sobie soczewki jednodniowe. Kiedy bedziesz miala ochote to sobie zalozysz nowa pare, a jak nie to bedzie sobia kazda parka czekala cierpliwie w oryginalnym pudelku i nie bedzie sie przeterminowywac:) tzn oczywiscie mozesz tydzien nosic soczewki, potem tydzien nie nosic i znowu je zalozyc, ale ze wszystkim musisz zmiescic sie w ciagu miesiaca, bo potem juz nie beda dobre. Tzn nie powinno naginac sie terminow, bo mozna sobie wzrok wykonczyc. Wiadomo te kilka dni nie zrobia roznicy, ale jak czlowiek przeciagnie najpierw o dzien, to potem o dwa, potem o tydzien i to juz byloby za dlugo i niezdrowe dla oczow.

Gość mysza2c
obstawiam że miesiąc liczy się od ich otwarcia wiadomo, że one wtedy cały czas tracą swoje własności,jak i płyn zapewne wiele osób nawet nosi regularnie i więcej niż miesiąc te miesięczne, jak kto lubi

Gość Morda Jeża
Nie mam zamiaru nosić rzadko, chciałabym nosić od poniedziałku do piątku, a w weekend okulary. Czyli soczewkom nic się nie stanie, jak przeleżą te 2 czy 3 dni w płynie, w pudełeczku, o ile zużyję je w ciągu mniej więcej 30 dni?

Gość jaa:)
A jesli ja mam soczewki 3 miesieczne i poprostu nie nosilam je przez 2 tygodnie w ciagu tych 3 miesiecy( bylam chora) i teraz obliczylam sobie dni i doliczylam te 2 tygodnie ze moge dodatkowo nosic(obecnie minal mi tydzien) to czy te soczewki sa juz przetermionowane?? boje sie zebym sobie oczu nie uszkodziala..Ja zawsze myslalam ze one sa przeterminowane po uplywie 90 dni noszenia na oku a nie w pojemniku...ale teraz mam juz watpliwosci jak troche fora poczytalam..