Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Weronika85

Obniżenie kosztów wesela

Polecane posty

Hej, macie może jakieś pomysły na obniżenie kosztów wesela? Ostatnio znalazłam kilka portali, które oferują licznie zniżki i rabaty.

Ja znam :) można zrezygnować z przyjęcia weselnego :) wtedy koszty spadają o jakieś 80% Możesz mi wierzyć że lepszego pomysłu nikt Ci nie podsunie

szczerze to chyba zbytnio nie da się obniżyć tak wysokich kosztów. ale np można kupic używaną sukienkę lub wypożyczyć, do ślubu jechać samochodem nie wynajętym czyli np znajomych czy rodziny coś by się znalazło jeszcze:-)

Można jeszcze wybrać najtańszą opcję przyjęcia w niedrogim lokalu, to na pewno dużo obniży bo rozrzut cenowy jest ogromny od 100 do 350 zł.

Gość nas nie stać na drogie wesele
ale z tego zrezygnwać nie chcemy, więc zapraszamy tylko najbliższych, ale i tak wyjdzie z 70osób, płacimy 160zł za osobę, na 2dni, koszt jakieś 10tys, suknia i garnitur, no cóż są wyprzedaże, nie mamy zamiaru kupować za 5tys, 500zł suknia i 500zł garnitur wystarczy, dodatki takze np. z allegro, są bardzo nie drogie, fotograf ktoś z rodziny i kamera takze z rodziny, zespól 2osoby 1500zł, dj 500zł, wódka, tutaj będziemy trochę tez oszczędni, mój j. nauczył sie oj ojca bardzo dobrą wódkę robić, ma weselu w tamtym roku szwagierki, wszyscy się pytali czy czasem nie mają tej robionej, ale nie było, więc my stwierdziliśmy ze można spróbować zrobić, trochę kupimy, i bedzie na 2dni, a koszt duuużo niższy,ubranie koscioła sama, samochód wujka, ubranie samochodu-na allegro są łądne stroiki i nie drogie, placki na bramy i dla gości będą pieczone przez rodzinę, sami się zadeklarowali, będziemy mieć zdj. plenerowe po ślubie kilka dni za 800zł, mam nadzieję ze zmieścimy sie w 20tys, moja szwagierka w tamtym roku wydała 55tys zł,ale ona na niczym nie oszczędzała,

placki dla gości na pożegnanie, bo tak to mamy wliczone w talerzyk,

Są to jakieś rozwiązania, też myślę o obniżeniu kosztów właśnie na fotografie i kamerzyście :) a mieliście może do czynienia z portalami oferującymi zniżki? bo zastanawiam się czy to nie jest jakaś podpucha. np. weselne-rabaty.pl ? Wiem, że magazyny ślubne też oferują karty rabatowe.

Gość Oburzona1
I według ciebie 20 tys na zł wesele to obniżenie kosztów? Idź dziewczyno się leczyć na głowę bo sama nie wiesz co piszesz. Jak będziesz robić za 5 tys wtedy możesz się wypowiedzieć na ten temat

Jakie placki na bramy, pierwsze słyszę u nas nie ma takiego czegoś. Z której części polski jesteś?

jestem z małopolski, u nas sie daje placki na bramach, jak są dzieci to placki, jak dorośli to wódkę, no tak jest to do muszę się dostosować, a ta co mi napisała abym sie leczyła, tak dla mnie to obnizenie kosztów, ponieważ tak jak pisałam 10tys idzie na samych gości za dom weselny, ponieważ 160zł to jak u mnie nie dużo za jedną osobę za 2dni,

co do fotografa mam wujka ktory jest kamerzystą i fotografem amatorem, jest bogaty więc na sprzęt nie żałował i z checia nam film i zdjecia porobi, to już kilka tys do przodu, a plener mamy z profesjolanym fotografem, znam go jeszcze ze szkoły średniej jak robił zdj do dowodu czy do dyplomu, ogladałam jego zdjecia, są piekne, i ważne że jest nie drogi, 800zł za plener plus fotoksięga pytałam sie go dlaczego on jest taki tani, powiedział ze jest duża konkurencja a ludzie i tak by wiecej nie dali, moja szwagierka dała za foto 2500zł i zdj ma fatalne, miała białą suknie a na zdjeciach jest niebieska, każdy promień każde niedociagniecie widać, plener mieli osobno, to mają te kilka zdjec ładniejszych, strasznie była nie zadowolona, no ale co zrobić,

tak placki co się piecze, dom weselny proponował ze zrobi paczki za 12zł szt, ale zrezygnowałam, to sie daje w tych pudełeczkach albo takich plastikowych co się placki daje, no u mnie tak jest, spotkałam się z cukierkami, ale zazwyczaj się daje u mnie paczki z plackami, tak samo piszę dj, a u mnie sie mówi druzba w innych regionach drużba to świadek a u mnie drużba to osoba prowadząca wesele zabawiająca gości,

Gość zxderr
Jak macie swoje złoto to idźcie do jubilera je przetopić, zapłacicie tylko za robociznę albo i nawet nie jeżeli będzie tego złota więcej niż potrzeba:) Moja koleżanka w ten sposób zrobiła i ma obrączki totalnie za darmo, grawer gratis:)

własnie co do obrączek, no ja nie mam tego wydatku bo jestem po cywilnym i obrączki juz dawno kupione, ale ten pomysł z przetopieniem to dobry pomysł, tylko że nie każdy ma coś złotego,

Gość mimimimimimjimijmm
do tej co była obużona że 20 tyś. to dużo. my za samą salę płacimy 4500zł, za zespół 4000zł. więc już jest 8500zł. nie mówiąc o jedzeniu, wódce, fotografie, kamerzyście, ubiorze itd itp. my się w 40 tyś. nie zmieścimy... więc 20 to pikuś.

no tak, ale jeżeli kogoś nie stać na zespół za 4tys zł, to takiego nie weźmie, dla tego my szukaliśmy kogoś taniego, udało się bo w okolicy grają 2panów, dla nas to ulga bo płacimy za 2talerzyki a nie za 5 bo zazwyczaj 5jest grajków, nas nie stać na duze koszty więc oszczędzamy na czym mozemy,

Hej Weronika, możesz troche zaoszczędzic np. na szampanie na powitanie. Weźcie w hurtowni alkoholi ten po 6 zl Carskoje, nikt sie nie kapnie, a to tylko przeciez polowa kieliszka. Ludzie wyglupiaja sie z tymi szampanami, a nikt na nie uwagi nie zwraca. Co jeszcze? Poproscie kogos z rodziny z ladniejszym samochodem, żeby Was zawiózł do kościoła. Bedziecie pare stowek po przodu.

Bardzo ładna suknię można wypożyczyć. Za 700 zł to juz naprawdę ekstra jest i nie rozpoznasz, że z wypozyczalni( pewne osoby sugerowały mi, że poznać po sukni, że z wypozyczalni- bzdura).

Stroik na samochód- mysmy brali z mojej wypozyczalni sukien ślubnych. Zdaje sie za 50zl. Porozgladaj sie u siebie, może też jest taka mozliwosc.

Gość a to się uśmiałam
taaak, weźcie szampana za 6 zł i nikt się nie kapnie :O jasne. Cerin, to, że ty nie znasz smaku dobrego gatunkowo szampana to nie znaczy, ze inni również :P Idąc tym tropem można by podać kurczaka gotowanego bo po co pieczony, wszak kurczak to kurczak ;) A w temacie ... --jechać własnym/rodziny/znajomych samochodem --wziąć fotografa/kamerzystę amatora --kupić tańszą kieckę Wyznaję zasadę, że jeżeli ktoś porywa się na organizowanie dużej imprezy to trzeba się liczyć z kosztami, nie ma co żałować bo potem wychodzi bryndza.

a ja powiem tak, zawsze marzyłam o bardzo dużym weselu, ale koszty nam na to nie pozwalaja, sami zbieramy, nie liczymy na nikogo, tylko na samych siebie, oszczędzamy na czym się da, nie wzieliśmy domu weselnego za 180zł od od osoby za 1dzień, nie kupię sukni za 5tys, czy garnituru drogiego, zapraszamy najbliższych, z którymi chcę ten dzień spędzić, wiem ze bedzie wielka obraza że nie prosze wszystkich, ale poprostu nie stać mnie na te osoby, tutaj nie dawno był topik że osoba czuła się urażona że nie została zaproszona, no cóż nie każdego stać na wesele na 200os, mam porównanie na mojej szwagierce, ona na niczym nie oszczędzała bo było ją stać,

Gość nazwajem
a mi sie wydaje, że na dzień dzisjeszy tanie wesele to takie, gdzie robi się je w domu, przy muzyce z odtwarzacza, jedzenie przygotowuje się samemu, pędzi bimber czy inny trunek i co ważne, impreza na góra 20 osób. I nie pisze tego, by kogos obrazić, ale takie niestety sa realia, że wszystko kosztuje, a slubne to zazwyczaj podwójną stawkę i choćby człowiek dwoił sie i troił to nie da rady zejśc z ceny poniżej 10-15 tys zł( ato już niezły wyczyn). I tak, pewnie zaraz zlecą sie osoby co robiły imprezę za 5-8 tys zł - i nie wątpię, ale nie każdy ma w rodzinie wujka fotografa, złoto po babci, remizę w miejscu ślubowania, znajomych/ rodzinę, co się zadeklaruje, że napiecze ciast. W tamtym roku nasz ślub kosztował 22 720 zł (tu liczę ze wszystkim totalnie, opłatami w kościele, USC, ciasta wódka, jedzenie, dekoracja, zaproszenia, paliwo, bramy, ubranie, obrączki, autokar, noclegi)i to według nas to był wyczyn (heh), bo: - suknię miałam używaną; - nie dekorowaliśmy kościoła (był zakaz); - sukienka na poprawiny z Allegro za 30 zł; - buty z deichmana z wyprzedaży; - auto z rodziny; - stroik na auto odkupiony za połowę ceny; - salę dekorowaliśmy sami dzień przed weselem (koszt jakieś 200 zł za ozdoby); - Chociaż tego nie było widać, to większośc rzeczy była z niskiej pólki (żeby nie powiedzieć dziadoskiej :P). Jedyne na czym nie oszczędzaliśmy to: jedzenie, ciasta, alkohol, noclegi, zespół. i tak, jak nie patrzeć to całośc wyszła dużo. Do tej pory mam na kompie zestawienie wydatków, jeśli ktoś będzie chciał to wstawię, jak sama czytam, to nie mogę uwierzyć, że po dodaniu wszystkiego suma jest aż tak duża, zważywszy na to co i gdzie kupowaliśmy :)

do nawzajem ja chciałam robić wesele na remizie ale mój powiedział ze lepiej dołożyć i przyjść na gotowe, bo jest bardzo dużo pracy, a ja sama moge nie dac rady, masz rację, a mogła byś dać ten kosztorys??jestem ciekawa, bo sami mamy ślub za 10miesiecy,

do nawzajem ja chciałam robić wesele na remizie ale mój powiedział ze lepiej dołożyć i przyjść na gotowe, bo jest bardzo dużo pracy, a ja sama moge nie dac rady, masz rację, a mogła byś dać ten kosztorys??jestem ciekawa, bo sami mamy ślub za 10miesiecy,

Dziękuje za podpowiedzi :) Wysłałam dzisiaj maila do portalu weselne rabaty pl z prośbą o kartę rabatową, napiszę Wam później czy zniżki rzeczywiście się opłacają.

życzę powodzenia, dzis robiłam kosztorys, ehh te zera mnie dobijaja, ale z wesela nie zrezygnuję, jeszcze trochę czasu to moze poszalejemy moze gdzieś da sie dorobić zebyśmy mogli wyprawić wymarzone wesele,