Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Brushyoursholuder4444

Angielski-jak się nauczyc przedimków?

Polecane posty

To jest moja pięta Achillesowa-istny koszmar.Nie mogę tego ''zaskoczyć'',stale popełniam błędy.Macie jakis sposób na to cholerstwo- ''a'', ''the'', ''an''?

Ja to niby wiem,ale ciągle mi się myli.Zwłaszcza w mowie. :O

taaa najlepiej to sie nad tym nie zastanawiac, osluchac sie z jezykiem bo takie uczenie sie na pamiec z regula wypisana w pamieci daleko cie nie zaprowadzi

nie wycwiczysz w jeden dzien - szczegolnie w mowie. Pisemnie bedzie latwiej. A jak perwszy DZWEK jest spolgloska, AN jesli samogloska. Uzywamy ch mowac o czyms perwszy raz. The, kedy wspomnamy o tym po raz kolejny. np There is a cat . The cat is playing with a ball. Jesli od razu mamy na mysli cos konkretnego stawiamy the. Np Pass me the plate. I live in the red house. The child on the left is mine. No i przed pewnymi rzeczownikami the stoi zawsze np nazwy morz lancuchow gorskich (ale nie konkretnej gory), przed panstwami, ktore sa 'United' albo 'Republic'. :)

sorry pozjadalo mi '' przez Turecka klawiature ;)

Gość articles
przed UK jest the, i came to the UK

Gość articles
the stosuje sie jak mowisz o jakis konkretnych rzeczach, które zarówno dla Ciebie jak i dla twojego rozmówcy sa wiadome ( I will go to THE kitchen - jestescie u Ciebie w domu wiec wiadomo, ze idziesz do swojej - konkretnej kuchni). Inny przyklad: Bring me back the books. ( przynies mi ksiazki np te ktore pozyczylem Ci w tamtym tygodniu, zarowno ty i 2 strona wiecie o ktorych, konkretnych ksiazkach mówicie) mam nadzieje ze troche pomoglo

Gość articles
sposob na nauczenie sie tego jest taki, zeby wypisac sobie zasady gramtyki, a potem czytac artykuly po angielsku i sprawdzac jak poszczegolne zdania maja sie do naszych zasad, moze nie jest to jedyny sposób ale pomaga

Dziękuję za wszystkie rady.Niby znam język,biernie bardzo dobrze,ale jeżeli przyjdzie do mówienia,to strzelam takie byki,że wstyd.I bardzo mnie to oniesmiela.I kółko się zamyka. Właśnie chodziło mi o takie rady na chłopski rozum.

A co z tym ''an''?

Aaa...jeszcze jedno. Wiem,że są dwa sposoby wymowy ''the''-jako ''de'' i jako ''di''. I jak to zaskoczyc,kiedy wymawiamy tak a kiedy inaczej?

Np.And the Oscar go to... Zawsze słyszę ''di''

Gość articles
a to A/AN stosujemy do rzeczownikow w liczbie pojedynczej, kiedy nie mamy na mysli nic konkretnego/ wczesniej juz wspomnianego,lub mówimy o czyms po raz pierwszy. I have got 2 children. A boy and a girl ( mimo ze wiadomo, czyje to dzieci, po raz pierwszy mowisz na ich temat, po raz pierwszy odnosisz sie do tych rzeczownikow) The boy is seven.... ( TEn chlopak = ten moj syn - juz wiadomo o jakiego chlopca chodzi) NP. If you want to go there, you will need A map ( bedziesz potrzebowal mapy, ale nie mamy na mysli tej jednej jedynej mapy, porostu jakas tam mapa ktora bedzie akurat odpowiednia na te wycieczke) Who is the girl next to Jim? ( kim jest dziewczyna obok Jima? pytasz kolege - i on i ty wiecie o ktora dziewczyne chodzi, chodzi o ta 1 konkretna :) aha A cat - wyrazy zaczynajace sie spogloskami, An apple - samogloski,

Gość bigwanda
a the czyta sie zawsze tak samo, tylko ze czasem brzmi moze troche inaczej w zaleznosci od tego jaki wyraz po nim stoi. Nieprawda, przed samogloska 'the' czytamy /i/. Powiemy "i airport", ale " university", bo mimo iz drugi wyraz zaczyna sie od samogloski, to wymawiamy Juniversity. Co do rodzajnikow, to niestety zadne zasady czy reguly nie sa w stanie sprawic, ze czlowiek bedzie zawsze uzywal poprawnych rodzajnikow. Oczywiscie podstawy warto znac, aby nie robic podstawowych bledow, ale jak ktos uczyl sie angielskiego z ksiazek w Polsce, to nie jest w stanie opanowac w 100% poprawnego stosowania rodzajnikow. Trzeba mieszkac w danym kraju, bardzo duzo sluchac, czytac i stopniowo bedzie sie robilo coraz mniej bledow. Niestety my Polacy jestesmy bardzo poszkodowani, bo praktycznie w kazdym zachodnim jezyku wystepuja rodzajniki i mimo iz na pewno wystepuja drobne roznice w ich stosowaniu, to np. Francuz popelni mniej bledow w tym aspekcie niz Polak.

Gość bigwanda
niestety nie pojawily sie znaki IPA. Mialo byc : Nieprawda, przed samogloska 'the' czytamy /thi/. Powiemy "thi airport", ale " the university"

Gość articles
.

Gość articles
sorry mialem jakies problemy z dodaniem posta, tutaj ze strony UK Border Agency, odnosnie tego THE przed UK If you want to come to the UK for a short time as a businessperson, sportsperson, entertainer or special visitor, the Business and special visitors section explains how you can apply. Pozdro

Gość articles
jesli parner jest angojezyczny to zapytaj go, moze obie formy sa dopuszczalne, to bedzie lekcja dla nas wszystkich :), Ja dlugo zastanawialem sie czemu Anglicy mowia She dont, skoro nas w szkolach bita linjka za takie bledy gramatyczne :)

Gość njnjk
Ja dlugo zastanawialem sie czemu Anglicy mowia She dont Mnostwo Polakow mowi poszlem, kupywac, trzym, a poprawne to na pewno nie jest.

Gość articles
dokladnie, dlatego najlepiej by bylo gdyby wytlumaczyla nam to osoba anglojezyczna

Gość inteligoo
Moim zdaniem bedzie come to the uk, trzeba by sie zapytac innego nativa, bo angole robia bledy nawet w ojczystym jezyku (np. nie rozrozniaja it's i its)

Gość articles
a zna ktos jakies forum, gdzie anglojezyczni tlumacza zasady gramtyki? cholernie mi to nie pasuje bo w artykulach i na stronach organow rzadowych pisze THE jak byk, mi tez sie wydaje ze nikektorzy Angole poprostu uzywaja nieco mniej oficjalnych zwrotow i brzmi to dla nich OK, w szczegolnosci ci mlodzi, wolalbym poznac tez opinie innych Anglików

Tak, trzeba spytać fachowca. Polak też nie widzi nic złego w powiedzeniu "czytam TĄ książkę", a nawet w tv można usłyszeć "jak państwo WIDZĄ", mimo, że to przecież jego ojczysty język i posługuje się nim teoretycznie biegle. Dlatego fakt, że ktoś jest nativem jeszcze nie gwarantuje tego, że faktycznie zna swój język perfekcyjnie i jest właściwą osobą do roztrząsania gramatycznych zawiłości :)