Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Camomile.

Witamina D a karmienie MM?

Polecane posty

Czy jeżeli karmię swoją pół roczną córeczkę mlekiem modyfikowanym, to mam jej podawać witaminę D? Jak byłam ostatnio u pediatry kazała mi dawać witaminę D od września, ale wtedy karmiłam piersią, a teraz karmię tylko MM i nie wiem.. podobno jest ona w mleku? proszę o wypowiedź mamuśki, kupiłam tą witaminę dzisiaj i nie wiem co robić, a wizyta dopiero w przyszłym tygodniu.

Gość Dżamajma
Ja dawałam do roku ale tak zalecił pediatra

Gość ja nie wiem czy wiem
chodzi o to, że wit. D jest potrzebna dziecku. Wiosną i latem dostarcza jej słońce, a jesienią, a zwłaszcza zimą - nie, dlatego stosowna jest suplemnentacja

Moje mleko zawiera witaminę D3, ale chyba każde mleko je zawiera. No właśnie rozmawiałam właśnie z koleżanką i ona swojej 8 miesięcznej córce daje witaminę D już od połowy sierpnia a jest tylko na MM. Czyli podawać?:)

Gość gość
Jeśli karmisz piersią to podaje się wit K i D jeśli modyfikowanym to wit D tylko :)

Gość gość
K jest do 3 miesiąca jakoś a D podaje się do 2 lat

zapytaj pediatry, bo to zależy też jak się zrasta ciemiączko- zarówno niedobór jak i nadmiar może zaszkodzić. Mój synek nie miał podawane tylko do marca(miał 3mies.), bo zbyt szybko się zrastało. Za kilka dni idę i zapytam, czy dalej nie podawać.

Gość mamamądrajest
W Polsce wszystkie maluchy do roku życia powinny otrzymywać witaminę D dodatkowo.

Gość vfhcvjhc
a czemu od wrzesnia? d się podaje od urodzenia bez względu na sposób karmienia k od 8 dnia do końca 3 msca życia w przypadku karmienia piersia

Pediatra kazał mi odstawić witaminę D w połowie lipca, bo lato i słońce, uznał, że to wystarczy i kazał znowu podawać od września :) Dzięki dziewczyny. Od jutra będę podawać wit. D dzisiaj już odpada, bo mała zasnęła bez jedzenia :O chyba ząbki..

Ja przez pierwszy miesiac karmiłam piersią więc suplementowałam. Jak zaczęłam karmić MM to pediatra kazała odstawić tylko witaminę K, bo zawartas jest w mleku (notabene powiedziała mi to dopipero jak sama zapytałam, więc gdybym nie spytała to bym ładowała w dziecko tabletki). Ale sama doczytałam na puszce MM, ze witamine D też zawiera i jak sobie obliczyłam ile maly wypija, to mi wyszło, ze dostaje taką samą dawkę jaką zawierają tabletki, więc przestałam podawać D w tabletkach. Poza tym synek ma dużo spacerów, a mamy przecież lato więc sporo naturalnej witaminy się wytwarza (oczywiście nei wystawiam dziecka na słońce, ale nawet w cieniu troche promieni do skóry dociera). Tak więc ja uznałam, ze skoro moje MM zawiera D, to nei będę juz podawqać oddzielnie. Lekarze najchętnie faszerowaliby nas tabletkami na wszystkich frontach. Trzeba znac umiar. Ale to moja subiektywna opinia.

Gość Cela2567
O super, że o tym piszecie, bo ja na razie karmie piersia i podaje bobik d, ale niedługo bede odstawiac od cyca. ale gdy bym podawała mleko modyfikowane i witamine d to nie dojdzie do przedawkowania witaminy?

nie dojdzie do przedawkowania bo ja podaje bobik d i karmie mlekiem modyfikowanym. z dzieckiem jest wszystko w porzadku. tylko sama nie podawal tylko lekarza sie poradz

Gość Cela2567
ok dzieki, ruszam do lekarza dzis troche sie wypytac o rozne preparaty z wit. d i k oraz jak dlugo podawac ten bobik

Gość mm sztuczne witaminy
ładować tabletki ;) wszystkie witaminy jakie są w mm są sztuczne jak w tabletkach, jakoś nie macie oporu, żeby zrobić dodatkową porcję mm i ładować sztuczne witaminy :O w ogóle od urodzenia dzieci na sztucznych witaminach.

Gość Ale masz problem w poniedział
kowy poranek. Kto jakie sztuczne witaminy ładuje w swoje dziecko :o. Rozumim, że Ty podajesz wyłącznie jedzonko z ekologicznych upraw szklarnianych (żeby broń Boże nie dotarło do niego skażone powietrze) i ferm (również szklarniowych, żeby się bydło skażonym powietrzem nie truło) a Twoje dziecko chodzi w masce gazowej bądź jest non stop pod tlenem?

Gość mm sztuczne witaminy
nie, mam swój ogródek i trochę warzywek i nie popadam ze skrajności w skrajność, jak zabraknie swojskich to kupię mrożone za to jestem przeciwna witaminom z laboratorium. Chyba jest różnica między tabletką a warzywem?

Gość spytaj tam gdzie
ja wogole nie dawałam wit d .to jakis chory wymysł,zeby nabic kase aptekom.wit d mozna znalezc w produktach o wiele lepszych niz sztuczne.

Gość Cela2567
ekologicznie jedzenie jakos do mnie nie przemawia, bez przesady jakbym miala chodzic do sklepu i czytac kazda etykietke czy jest to ekologiczne czy nie, ty bym predzej osiwala. choć nie powiem staram sie aby dziecko zdrowo sie dziecko odzywialo. dowiedzialam sie ze ten bobik na razie do 3 roku mam podawac, a pozniej lekarz powie co dalej robic i czy dalej witamine d podawac.

o matko ja tak samo nie mogłabym [podawać jakiegos jedzenia ekologicznego, na razie moje dziecko dostaje MM ale po malu wprowadzam normalne jedzenie, ale ze sloiczkow, bo w moich wykonaniu jesc nie chce a aby nie miało niedoporu to ta witamine bobik d jak pisalam i jest wszystko dobrze

ja nie uwazam ze witamina d jest chorym wymyslem gdyz udowodniono ze naprawde jest potrzebna. Ja sama podaje dziecku witaminy z witamina D poniewaz wole miec pewnosc ze dostaje ich tyle ile trzeba wiec podaje bobik bo odrazu dawka jest wydzielona w kapsulce

mnie 3 pediatrow kazalo podawac,z tym ze dwoch pol dawki dziennej czyli 200jednostek a jeden cala czyli 400 pomimo karmienia mm podaje 200, teraz czekam na wynik poziomu wit D3 we krwi,bo mała się bardzo poci(glowka,nozki i raczki),ale to moze byc zarowno z niedoboru jak i przedawkowania

Gość Abc83
Temat stary ale się wypowiem. Nie jedna tu jeszcze zajrzy. Witaminę D3 podawajcie od urodzenia do kiedy, zaleci wam pediatra. Mnie w szpitalu pielęgniarka poinformowała żeby nie podawać wit D3 jeżeli karmię mm bo wit D3 jest w tym mleku. Piersią karmiłam do 4,5msca potem córce zaczęłam dawać mm i przestałam dawać wit D3. Córka ma teraz 2 lata i przy badaniu inny lekarz (nie jej pediatra )zauważył że ma dziurę w klatce piersiowej czy coś takiego... I kazał się zgłosić do naszego pediatry. Teraz muszę podawać wit D3 przez miesiąc a potem do kontroli...