Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda-nie-wie-co-robić

proszę o pomoc- młoda, nie wie co robić

Polecane posty

Witajcie, Wiem, że to pytanie pewnie się powtarzało, więc z góry przepraszam. Chodzi o to, że mam 17 lat i chcę zacząc współżyć ze swoim chłopakiem, tylko jest jeden problem. Boję się ciąży! Co mam zrobić, zeby mieć pewność, że nie zajdę? Co oprócz prezerwatyw, ma się rozumieć. Nie chcę być młodocianą matką itd. Doradźcie mi coś, proszę. Nie mam do kogo się zwrócić, jestem kompletnie zielona w tym temacie. Nie mam zbyt dużo kasy na jakieś spirale, czy inne dziwactwa. i zależy mi też na czasie. Pomóżcie, proszę!

Gość IDZ DO GINELOLOGA
on ci poradzi!!!!;o

żeby zapisać się do ginekologa, muszę powiedzieć matce, a to trochę komplikuje sprawę.

Gość a niby dlaczego musisz powiedz
ieć matce? Pracuje w przychodni? To idź prywatnie, wszędzie pełno lekarzy tej specjalności. Nie musisz mieć 18 lat, żeby pójść sama. Nie ma rejonizacji, więc możesz iść gdziekolwiek. Soytaj koleżanek jakiego lekarza polecają

Gość ginekolog kafeteryjny
pedem do lekarza

a ile mniej więcej kosztowałaby nie wizyta?

a ile mniej więcej kosztowałaby nie wizyta?

Gość wizyta ok 70zl, przepisze Ci
tabletki, do tego jak tak boisz się ciąży możecie stosować prezerwatywy

zalezy gdzie mieszkasz. W Wwie najtaniej(ul Smolna,medica)-było 80zł,nie wiem czy aktualna cena Przecietnie od 150 do 200zł.250zł razem z usg

Gość karolcia1994
jest wiele zabezpieczeń i nie chodzi mi tu o żadną spirale ponieważ lakarz Ci jej nawet nie może założyc ponieważ nie masz 18-stu lat i nie masz dziecka, chodzi mi np o globulki które wprowadza się do pochwy 10 min przed stosunkiem ( należy do nich dodatkowo stosować prezerwatywe) nazywają sie Patentex Oval kosztują gdzieś ok 20 zł.

80zł-dr Malanowski,Marszałkowska(Wwa).Super facet,polecam

i gdybym stosowała te głobulki i prezerwatywę, to nie zaszłabym w ciążę? Jakie jest prawdopodobieństwo?

możesz iść do każdej przychodni państwowo do lekarza, do tego nie trzeba być pełnoletnim ani przychodzić z rodzicem ale jak dla mnie to na tabletki za wczesnie, nie masz jeszcze unormowanej swojej gospodarko hormonalnej wiec po co mieszać?

nawet stosując samą prezerwatywe nie zajdziesz w ciążę o ile ona nie pęknie, a w połaczeniu z globulkami to juz w ogole - bo w przypadku pęknięcia masz jeszcze środek plemikobójczy w globulce ale globulki są beznadziejne, bo sie bardzo pienią i jest poślizg jak na mydle, nie bedziesz nic czuła tak sie bedzie w tobie tylko ślizgał

Gość karolcia1994
mimo tego co usłyszysz na tym forum nie stosuj żednych tablekek ponieważ jesteś młoda i nie odpowiednio dobrane tabletki mogą Ci bardzo zaszkodzić możesz mieć w przyszłości problemy z zajśćiem w ciąży, hormony zaczną wariować i możesz bardzo przytyć wiem co mówie bo moja mama jest ginekologiem

ja nie upieram się przy tabletkach, bo podobno trzeba je brać 3 miesiące, czy tam 3 tygodnie, az zaczną dopiero działać. Szukam czekogolwiek, co by mnie ochroniło.

akurat tabletki działają od razu więc masz błędne informacje sama prezerwatywa chroni wystarczająco o ile nie pęknie, są też prezerwatywy ze środkiem plemikobójczym

Gość karolcia1994
jeżeli prezerwatywa będzie prawidłowo stosowana to jest bardzo mała szansa że zajdziesz w ciąże a w połączeniu z głobulką to już są szanse zerowe ale faktycznie ta globulka sie bardzo pieni możesz też sobie kupić testy owulacyjne i robić to w dni nie płodne plus prawidłowo stosowana prezerwatywa

no właśnie, karolcia dobrze mówi, jak masz w miare regularne miesiączki to sobie notuj w kalendarzu i w dni potencjalnie płodne unikaj współżycia, owszem metoda kalendarzykowa jest sama w sobie do bani, ale tak zeby sie tylko zorientować mniej wiecej kiedy mozesz byc płodna to wystarczy