Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alergiaaaa

czy są mamy, których dzieci mają alergię pokarmową lub kontaktową?

Polecane posty

Gość alergiaaaa

Witam, mam pytanie do mam, których dzieci mają uczulenie na sierść psa. Otóz u mojego 4 miesięcznego syna (od 12 dnia zycia karmionego mm) swędząca wysypka pojawila sie w 5 tygodniu zycia na buzi i na brzuszku no i za uszami . mial luzne stolce, ulewal i prężył się przy piciu mleczka (w sumie to mogl sie prezyc bo butelka avent mu nie pasowala i zmienilismy na dr brown). po konsultacji z dwoma pediatrami stwierdzilismy ze to alergia na białko krowie w mleku. Zmiana mleka na nutramigen- wysypka ustepowała powoli jakies 4 tyg*odnie. przy uzyciu elidelu likwidowalismy zmiany na buzi. Po paru dniach(maly mial ok 10 tygodni) znowu pojawily sie plamki na buzi, wiec stwierdzilismy ze moze plyn do prania- pralismy w loveli- zmienilismy na jelp. zmiany znowu pomalu schodziły ale zeszly. dzisiaj maluch ma 16 tygodni i od dwoch dni wysypalo go strasznie na buzi i na brzuszku. nie dopuszczam mysli, ze chyba winny temu wszystkiemu jest nasz mały kochany piesek...... maly nie ma z psem kontaktu, ale wiadomo pies chodzi kolo lozeczka, jak bawimy sie na macie pies podchodzi i wacha malego... powiedzcie mi jak racjonalnie sprawdzic czy pies uczula?? jak dam do rodzicow psa na 2 tygodnie(chyba peknie mi serce) to czy cos to da?? siersc i tak napewno gdzies bedzie pomimo sprzatania bo to krotkowlosy piesek. testy skórne u takiego malucha odpadają chyba, bo raczej niemiarodajne bedą, moze miano przeciwcial z krwi ale to nie wskaze konkretnie alergenu.... poradzcie mi , bo do lekarza umowimy sie dopiero w poniedzialek

Gość alergiaaaa
nikt nie ma alergiii??

wybacz ale odnosze wrażenie że wolisz psa od własnego dziecka... skoro masz przypuszczenia że to przez niego to oddaj go na 2tyg tak jak piszesz wysprzataj dom jak sie da z sierści i zobacz reakcje malucha...

Gość kto ja?
Gdyby dziecko miało alergię na sierść psa - kaszlałoby lub miałoby katar. Zrób dziecku badanie z krwi IGE - wtedy będziesz wiedziała czy dziecko jest alergikiem.

Gość kto ja?
postaraj się, aby dziecko nie było z psem w jednym pokoju, wtedy się przekonasz czy to pies jest powodem

Gość alergiaaaa
mimowszystko- jestes w bledzie!!! dla dziecka zrobie wszystko, ale nie dziw sie ze martwie sie czy to pies. mialas kiedys psa?? wiesz jaka to wiez?? straszne jest oddanie psa jak nieuzytecznego mebla i stad moje obawy!! dzięki za odpowiedz na post, ale tak mi przyszlo jeszcze na mysl ze moze zrobimy badanie kalu na obecnosc pasozytow, bo te daja podobno objawy podobne do alergii

Gość alergiaaaa
a testy krwi??

Gość a moja m aprawie dwa
niestety - są mało wiarygodne. Tak na prawdę nikt Ci nie powie na co uczulone jest Twoje dziecko, bo alergia to pojęcie ogólne.

Gość alergiaaaa
testy skorne malo wiarygodne ale z krwii?? przeciez to jest badanie w surowicy , np: PolyCheck MIESZANY (orzech ziemny, mleko, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, ziemniak, marchew, dorsz, jabłko, soja, mąka pszenna, pyłek brzozy brodawkowej, tymotka łąkowa, pyłek bylicy, D. pteronyssinus, D. farinae, naskórek psa, naskórek kota, naskórek konia, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum)