Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wieczorową porą pytam

czy on nie za malo je?

Polecane posty

mój syn ma 8mcy. Wydaje mi się, że za mało je. Ciągle go karmię piersią, w dzien przystawiam go dość często. Chętnie je obiadki, gotuję mu sama lub sloiczki. Podobnie z owocami. Czyli dwa posiłki stałe. Kaszy nie chce jeść za nic w świecie. Probowałam wszystkich rodzajów, dodawałam owoce, ciasteczka hippa i nic ;/ zaciska usta i tyle... daję mu serek, robię sama z twarogu, ale brakuje mi już pomysłów, co mogłabym mu dac wartościowego rano i wieczorem.. w ciągu dnia podsuwam mu do chrupania ciasteczko, chrupka, kawałek owoca, czy warzywka... ogólnie daję mu wszystko, co sama jem do spróbowania, ale nie można przecież tego nazwać posiłkiem, bo poliże i posmakuje tylko... bywają dni, że do pory obiadowej pije tylko mleko, zje obiad, potem deserek i do wieczora mleko... co mogłabym mu jeszcze wymyslic?

....

żadna mama mi nie podpowie?

Gość popieram panie powyzej
moj jak mial 8 miesiecy to jadl tylko piers nie chcial nic innego, a jak mial 9 to mu sie odmienilo i jadl juz co sie dalo, zjada wszytsko i spore porcje, ale co zje to wygoni:Druchliwy bardzo chyba nie je za malo daj mu czas na poznanie nowych smakow nie przejmuj sie tak bardzo zechce to zje nie to nie:) dzieci wiedza co chca nie kazde je wedlug ksiazki

martwię się, bo u mnie w rodzinie tweirdzą, że je za mało ;/ a waży 11 kg ;) urozmaicam mu te obiadki i deserki, tylko chciałabym coś pożywnego mu podac na sniadanie i kolację... jakieś pomysły? czy na śniadanie może być puree z ziemniaków z mlekiem modyfikowanym? gdzies mi wpadło w w oko kiedyś

Gość abradaewa
Spokojnie, skoro pije dużo Twojego mleka i je obiadki to nie musisz się o nic martwić. Dzieci mają różne etapy... Twoj teraz nie je kaszki, ale spróbuj za kilka tygodni. Ja podawałam 8 mies synowi rozne obiadki z warzyw, miesa, ryb, poza tym owoce, kleik ryżowy lub ryż z owocami, (jadł też kaszki manną, kukurydzianą) soki z warzyw, mozesz sprobować zrobić domowy budyń na modyfikowanym mleku lub kisiel owocowy.

Gość abradaewa
8 mies dziecko waży 11 kg?? To sporo. Przerasta znacznie rówieśników. Taki maluch nie potrzebuje niesamowitego menu. Na śniadanie czy kolacje w zupelności wystarczy mu jeszcze mleko z piersi. Jak skonczy 11 mies mozna mu podawać przetwory mleczne, takie jak jogurty czy twarożek. Spojrz na tabele żywieniowe!

Gość a kto to jest
chyba cie pogieło :O 11 kilowy, ośmiomiesięczny kolos, a ta ględzi, że mało je :O Ja pierdziele, żal po prostu :O

chciałabym mu urozmaicić memu, źle się wyraziłam trochę. Bo praktycznie ciągle je mleko

Gość a kto to jest
ale czym znowu urozmaicić jak je praktycznie wszystko (poza kaszą) z tego co mu podajesz ? Ja piernicze kobieto, za mało masz problemów i sobie wymyślasz czy o co ci chodzi ?

Gość a co na to lekarz???
z pediatrą pogadaj na ten temat, opisz dokladnie co je i jak duzo, wtedy Ci powie czy jest ok czy cos trzeba zmienic.a nie słuchasz rodziny

dla mnie to problem, co mu podać na sniadanie, żeby miał dużo energii na początek dnia i na kolację, żeby nie budził się w nocy z głodu

w sumie racja, zapytam pediatry, może mi podrzuci jakies pomysły

Gość a kto to jest
to mu kuźwa mleko zagęść kleikiem ryżowym, jezusie kochany...we wszystkim jesteś taka ciapowata i wymyślasz sobie problemy ? :O

Gość a kto to jest
eureka - zapyta pediatry, łał :D

jakbyś czytała moje wczesniejsze posty, to byś wiedziała, że wypluwa wszelkie kleiki, kaszki, owsianki ;/ atakujesz mnie bo masz zły humor? a mleka modyfikowanego też nie pije, nie chce

Gość ja mam prawie 9 miesięcznego
syna i je następująco: Karmie go piersią i rano pije z piersi, potem odprowadzam go do niani. ok. 9 je deserek owoce teraz często z dodatkiem jogurtu, czasami sam jogurt wtedy owoce po południu 10-11 120ml mleka - zazwyczja tyle udaje mi się ściągnąć 13 zupka/ danie ze słoiczka - te wprost uwielbia, będzie mięsożerny jak starsza siostra 15 mleko z piersi 18-19 kaszka Do rana jeszcze dwa razy pierś Do obiadku dodaje mu zółtko jak nie ma mięsa. Przepajam sokiem, ale on go nie rusza, chyba wystarcza mu mleko z piersi. Wiem od niani, że z tym mlekiem z butli to różnie jest z jedzeniem, czasami tylko się bawi smokiem i je je na raty.

Gość a kto to jest
a czy ty nie jesteś w stanie zatrybić, że skoro waży aż 11 kilo to znaczy, że mu się nic nie stanie jak nie zje tej kaszy, kleiku, czy tam czego ? Widać nie potrzebuje, i tak jest wielki jak na ten wiek.

do: ja mam prawie 9 miesięcznego: a jak tak je na raty to pogrzewacie za kazdym razem? u mnie sciagniete mleko z butelki nie przejdzie, najchetniej pije piers a czasem jak ma humor to modyfikowane a co do tej kaszki to racja, ona jest wlasciwie po to by dziecko nabrało masy, na pewno bardziej wartosciowe jest Twoje mleko. A skoro malec wazy az 11 kg to nie dawaj mu kaszki:)

puree ziemniaczane na sniadanie wydaje mi się być zbyt ciężkim daniem na śniadanie. Wprowadzaj mu jogurty, serki. Możesz powoli zrobić podejście do gotowanego jajka. Można zblendować i jest git. To taki etap, ze dziecko jednak nie gryzie jeszcze, ja bym nie podała niczego stałego mojemu. Owszem coraz większe kawałki, ale bez przesady.

problem polega na tym, że wracam niegługo do pracy i chcę do oduczyć od piersi. To co mu niby tam? Prosiłam o poradę, o przepisy ciekawe, nie będę z Tobą wiec dyskutować

Dzięki, już sie tak nie martwię ;) ale puree z złótkiem na obiad ok?

Niania je lekko podgrzewa, bywa, ze i dwa razy w ciągu dnia. Ostatnio ma fazę, że powoli ale wypija jej całośc. Zwyczajnie przez urlop oduczył się picia z butelki, bo mi wygodniej było dawać z piersi nie ściągałam. Trochę błąd, bo niani życie utrudniłam. Ale kilka dni i jest dobrze. Ale fakt faktem, ze sporą część czasu poświecą na gryzienie smoczka. Podpija i gryzie. Ja nie daje tak modyfikowanego samego, bo chce jeszcze trochę pokarmić - godizna krócej pracy;]

ja mam prawie 9 miesięcznego- jak wróciłaś do pracy, to mały płakał za piersią, czy przeszło bez prpblemów?

ja bym do tego puree dorzuciła jeszcze warzywka żeby było bogatsze. Po 8 miesiacu można podawać już ryż więc może ugotuj na śniadaniu mu ryż z owocami z dodatkiem odrobiny mleka? To oczywiście rozdrobnić jeszcze. Ja na obiad daje słoiczki, więc mam całą gamę dań. Niestety nie starcza mi czasu na gotowanie dla niego mimo szczerych chęci.

a tak się zapytam jak znajdowalas czas na sciagniecie mleka z piersi, moje dziecko jest niestety tak absorbujące ze musiałabym sciagac kiedy śpi, a ze w dzien prawie nie spi wiec sciaganie odpada... teraz jestesmy na etapie podawania pierwszej zupki, wypija max 100 ml i to rzadko (ma 5,5 miesiąca) i w dodatku karmię łżeczką i zajmuje nam to dobre pol godz :( Zastanawiam się czy nie dawac tej zupki zbutelki, tylko ze z butelki moze nie zechciec... Autorko moze poprostu poszukaj jakis przepisow dla swojego dziecka w necie

On ciągle ma pierś. Rano przed wyjściem, i zaraz po powrocie od niani. Powtarzam dzięki temu można skorzystać z pracowania godiznę krócej, albo mieć przerwę na karmienie w trakcie pracy i niania może Ci dziecko przyprowadzić. Dzięki temu nie idę na 7, a na 8 do pracy. Nie płakał za piersią, jadł już wtedy zupki i deserki odpowiednie dla swojego wieku, więc nie było problemu z karmieniem.

Jakoś mi się udaje ściągnąc mleko przed pójściem spać. Nie uczyłabym dawania zupki z butelki, bo dziecko nie umie tak ssać, a jednak przecier to nie mleko. Zresztą to wg mnie zły nawyk. Karmienie zupą i u mnie początkowo zajmowało po pół godizny. Niania do dzisiaj go pół h karmi mlekiem z butelki, ale taka cena. Zupki juz idą mu szybko, ale bardzo w nich zasmakował jak poczuł mięso. Trzeba wręcz pilnowac się zeby wolno go karmić, bo sam z siebie mógłby szuflować raz za razem, a potem mu się zwraca.