Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszka szara ot tak

Uciekajace oczko u 8 msc dziewczynki

Polecane posty

Gość myszka szara ot tak

Witam, od pewnego czasu zauwazyłam ze mojej córce ucieka lewe oczko do srodka. Moze to dziwne ale na codzien tego praktycznie nie widac, natomiast na kazdym zdjeciu jest to zauwazalne. Próbowałam sie jej przyjzec i naprawde musiałam sie w nia wpatrywac dłuzszy moment zeby to zauwazyc. Stwierdzilam ze mozee jestem przewrazliwiona i pokazałam zdjecia mojej siostrze i kolezance i obie stwierdziły ze rzeczywiscie na codzien tego nie widac ale na zdjeciach tak. teraz mam pytanie jak koryguje sie wzrok u tak małych dzieci? Dzis juz umowiłam mała do okulisty, wizyta za 4 dni a ja juz sie stresuje:(

Gość Tak to Twoje hormony
U mnie w rodzinie pare osób ma tzw zeza ukrytego. Widac go tylko jak sie ktos zapatrzy dłużej w jedno miejsce (np w stronę aparatu, czekajac na zdjęcie). Pewnie okulista każe ci zakrapiać przez pare dni oczka, a potem zbada, czy jest wada wzroku. Czasami wystarczą tylko ćwiczenia, zaklejanie na chwilę w ciągu dnia oka itd. Nie panikuj od razu, bo może to z czasem minie, twoje dziecko jest jeszcze male.

Gość myszka szara ot tak
Wlasnie wczoraj robiłam wywiad w rodzinie czy ktos ma zeza i tylko od strony mojego ojca siódma woda po kisielu jakis tam kuzyn. Obys miała racje bo ja juz sie tyle w necie naczytałam ze mozna tez skorygowac to operacyjnie... Brrrr

Gość Tak to Twoje hormony
Jasne, ze mozna operacyjnie, ale to ostateczność. Najpierw musisz się dowiedzieć, czy zez jest powiązany z wadą wzroku, wtedy okulista przepisze okulary. A moze nie ma wady wzroku, tylko oczko ucieka (np przez osłabione mięśnie) i wtedy trzeba z dzieckiem ćwiczyć (np zaklejać zdrowe oko, żeby wyrabiać mięśnie tego słabszego). Wiesz, piszę ci to co wiem z z przypadku w mojej rodzinie, ale nie jestem specjalistą, więc mogę się w czymś mylic;) Jednak dobrze, że tak wczesnie zauważyłaś i nie olewasz dziecka:)

Gość myszka szara ot tak
Dzieki za odp. Wlasnie czytam o zezie ukrytym i podejrzewam, ze jesli okulista ja zbada to najpewniej to bedzie diagnoza. Ale na szczescie u tak małych dzieci jest to wyleczalne w 100%;)