Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Efinka233

Strasznie boję się rozmów o pracę...Jak z tym walczyć?

Polecane posty

Gość Efinka233

Dłuzszy czas bezskutecznie szukam pracy. Byłam na kilku rozmowach, ale to co przeżywałam przed jest ciężkie do opisania. Kilka dni przed zaczynam mieć problemy ze snem, mam koszmary, a w dniu rozmowy chodzę jak w amoku. Mam później wrażenie, że robię z siebie idiotkę przed rekrutującym, cała się pocę i nie potrafię opanować zdenerwowania, a w głowie tworzy się totalna pustka. Wiele razy już nie poszłam nie rozmowę ze strachu przed kompromitacją...Nie wiem jak z tym walczyć? Co robić by czuć się pewną siebie? Naprwadę chcę pracować, ale te rozmowy są dla mnie zabójcze :( :(

Należysz do osób, którym brak pewności siebie - publiczne wystąpienia oraz egzaminy (a rozmowa kwalifikacyjna w zasadzie też nim jest) paraliżują. Zastanów się nad swoimi zaletami i kompetencjami (jeśli musisz spisz to sobie na kartce).Wiedząc co możesz zaoferować będziesz pewniejsza siebie.Poza tym myśl pozytywnie, nie skupiaj się na pocących rękach itp., ponieważ to powoduje tylko mętlik w głowie i jeszcze większe skrępowanie. Zawsze zwracaj uwagę na rozmówcę - jest szansa,że jego spokój ogarnie również ciebie.Skupiaj się na pytaniach, by logicznie i zwięźle odpowiadać. Pamiętaj, by idąc na rozmowę, ubrać się elegancko, ale wygodnie. Możesz np. włożyć do torebki jakiś lubiany przedmiot, by niczym "talizman" podtrzymywał cię na duchu.