Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xawera8

Jak często Wasze dwulatki oglądają TV?

Polecane posty

Gość xawera8

Mam pytanie do mam dwulatków, którymi zajmujecie się w domu. Ile czasu wciągu dnia oglądają telewizję - bajki? Pytam bo mój syn bardzo to lubi, przyzwyczaił się, że rano, gdy ja robie mu sniadanie ogląda Disney Junior, przed drzemką po poludniową też chwilę popatrzy - wycisza się, czasem zasypia, a ja mam czas zrobić obiad i czasem wieczorem podczas kolacji. Łączny czas na cały dzień to maksymalnie 2 godziny. Ale sama nie wiem czy to nie za dużo? Bajki mu się podobają, ma swoje ulubione, śmieje się i przeżywa to co ogląda... a mi dają wytchnienie i czas na ogarnięcie mieszkania, ugotowanie. Hmmm tylko dopadają mnie czasem wyrzuty sumienia, ze codziennie nie wymyslam nowych, kreatywnych, a TV codziennie :/ Poza tym oczywiscie bawimy sie, rysujmy, 2 razy dziennie spacery, wyjazdy, plac zabaw, czytanie bajek... Jak jest u Was?

Gość różnie, ale w
10-15 minut dziennie. W tym wieku nie jest wskazane oglądanie TV.

Gość serio piszesz, ze 2 godziny
dziennie?? I ze je przed tv? Moja dwulatkaz oglazda 15 minut rano jak ja sie ubieram. POtem sie nudzi. czasem po poludniu zerknie w tv , jak ja cos ogladam. Alr u mnie w domu tv jets najczesciej wylaczone.

Gość xawera8
2 godz to maksymalny czas łącznie - np 30 min rano, 30 po południu i 25 wieczorem... My raczej mało oglądamy telewizję, wieczorem mąż wiadomości, jak dziecko spi to ewentualnie film, mecz, a wciągu dnia telewizor jest wyłączony.

Gość misiaczek3111
wg mnie 2 godziny to sporo. może lepiej nie posprzątać, niż przyzwyczajać dziecko do telewizora.

Gość mama dwulatka
to zdecydowanie za duzo! nie zaleca sie w tym iweku ogladania tv wcale. moj nie oglada nic, lubi ksiazeczki za to.

napisze na szybko bo corka wola 2 godz tv w tym wieku oznacza spadek mozliwosc koncentracji w wieku wczesno szkolnym o ok 70% poczytaj sobie na ten temat publikacje z uniwerku w seatlle

Gość a moim zdaniem to nie dużo
te 2 h .... mój 2 latek też ogląda bajki na mini mnini rano przed wyjściem do przedszkola ok 20 min.... a wieczorem lubi reklamy oglądać- zasypia przy nich.... nie wiem ile tego jest ale myślę że ponad godzina by się zebrała.... ....starszy chodzi do 4 klasy też tak oglądał, w klasie jest jednym z najlepszych uczniów i to w szkole jednej z najlepszych w województwie, więc myślę że bardzo mu to nie zaszkodziło... ...Mysle, że to nie TV 2 h jest problemem, ale to jak spędza się pozostały czas z dzieckiem

Gość boten Anna
jasne, na kafe same idealne matki co to dzieciom w ogole tv nie wlaczaja :O

ja wlaczam bajki corce, owszem z youtuba tak aby moc je 'dawkowac' , nie mamy tv bo to zjadacz czasu . Mielismy mieszkajac w poprzednim mieszkaniu i chodzil non stop ; bo to maz cos chcial ogladnac w tle, bo ja chcialam sie wylozyc, wreszcie bo corka musiala z rana poogladac jak ja chcialam dospac. Nie uwazam sie za matke idealna, uwazam za to ze wszystko jest dla ludzi trzeba tylko umiec z tych rzeczy korzystac a nikt mi nie wmowi (tym bardziej ze sa na to naukowe dowody) ze ogladanie tv przez 2 godz dziennie jest dobre dla malucha.

Gość matka-dwulatka
witajcie! tez ma dwulatka i mój mały ogląda dużo tv. je przy bajkach prawie każdy posiłek, w sumie dzięki bajkom coś zjada:P ogląda takie programy gdzie nie ma przemocy, i które są akceptowane przez rodziców. ogląda tak od jakiegoś pół roku i nie widzę w tym nic złego, choć pewnie dużo osób mnie zaraz skrytykuje!

Gość julkajulka33
kasza,litosci wybacz, ale jak czytam takie wyliczanki, ze 2 godziny tv teraz, to cos tam cos tam, w przyszlosci , to smiech mnie ogarnia:O:O

Gość julkajulka33
matka dwulatka, nikt cie nie skrytykuje,spoko:) pamietaj, tutaj na kafe kazda jest idealna, spedza aktywnie z dzieckiem caly czas, gotuje eko obiadki, nie podaje antybiotykow,uczy trzech jezykow obcych od urodzenia itd...... no:D

Gość mama 2 i 5
nie uważam by to było za duzo moim zdaniem jeśli to są bajki bądź reklamy (te czasami są niewskazane ale to zależy od reklamy) to one ucza i pobudzają wyobraxnię moja ogląda bajki, potem biega po polku potem obiad i to zazwyczaj przy tv - bo inaczej nic nie chce zjeść owszem czasem rodzic ma troche spokoju i czas dla siebie ale to dziecko gdy ogląda bajkę nie będzie skrzywdzone lepiej tak spedzić czas niz nudząc się przy sflustrowanym rodzicu który koniecznie ma coś zrobić a ni ma kiedy i nerwy murowane

Gość matka-dwulatka
Julka ale mnie rozbawiłaś! tak podejrzewałam,że z moim jest coś nie tak, bo po 10 godzinach nauki angielskiego umie tylko "dzień dobry" powiedzieć. chyba ma opóźnienia :P

Gość julkajulka33
:)

Rano jak wstanie z łóżka biegnie do kopma, oglada świnkę pepe albo traktora toma jakies 20 min, przed drzemką to samo, po drzemce budzi się i ogląda na z nami pierwszą miłość :D przed snem też ze 2 bajki.

Gość matka-dwulatka
a wracając do tematu: ważniejsze jest co dziecko ogląda, anie ile:) np. dziecko 1,9 m-ce boi sie reklamy PKO, moje sie popłakało jak w jednym odcinku Barney "wpadł" do basenu, inne dziecko boi sie flinstonów. uważam, że jeśli dziecko będzie miało mądrze dobrany program, to nie ma skutków ubocznych poza osłabieniem ewentualnym wzroku

Gość tytdtysdytds
ja zeby miec swiety spokoj i móc cos porobic w domu sadzam nawet na chama przed tv i robie swoje :D :D ot tka wyrodna ze mnie matka :p

Gość tytdtysdytds
moje dziecie nie o tyle skupia sie na slowach ale na animacji i kolorowych obrazkach w tv i zawsze wlanczam jej kanal discovery science cos o kosmosie o galaktykach planetach i jak zahipnotyzowana gapi sie bez mrugniecia w te koloryrki w kosmosie :D

Gość mama-mia84
Mój 2 latek nie lubi oglądac telewizji i mam kłopot z gowy :) Wieczorem lubi posłuchac muzyki ,wiec mu wlaczamy kilka jego ulubinych piosenek na youtube. Mysle ze 2 h przed telewizorem to dosyc sporo,my duzo jestesmy na dworze i szkoda by mi byo czasu na gapienie sie w szkiełko. Wiekszosc rzeczy robie wieczorem ,lub w czasie popołudniwej drzemki synka.

Gość romantycznamama
witam moj synek ma dwa latka i praktycznie pierwsze co robi rano jak wstanie to leci do komputera i oglada klub przyjaciol myszki miki smieje sie przy nich i duzo uczy sam liczy do trzech i wylapal sporo slow tanczy i spiewa po swojemu. nieraz po poludniu oglada jak ma ochote i wieczorem po kapieli oglada dobranocke normalnie sie bawi z dziecmi rozwija sie prawidlowo i nie sadze zeby to wplynelo jakos na jego dalszy rozwoj pozdrawiam

Gość mama 2 i 5
moja mimo oglądania tv umie liczyć do 10 (czasem i więcej) i zna wszystkie literki z alfabetu! także jakoś ją to nie otępia ale wiadomo wszystko z umiarem cały czas nie siedzi przed tv na bajkach , bawi sie też klockami i innymi zabawkami i biega po podwórku, chodzi na spacery

ja jestem w szoku jak czytam , ze 2 latek jest w stanie wysiedziec 2h przed tv :O Mj syn nie jest w stanie na tak dlugo sie skupic... probowalam mu uszczac bajki ale jego to kompletnie nie interesuje. Jedyne co lubi ogladac to zwierzeta w internecie, znalazlam fajna sytronke http://www.fotoplatforma.pl/fotografia/pl/3584/ ktora moj synek uwielbia i czesto ja odwiedzamy ale to tylko pre min bo zaraz chce robic cos innego.

ja jestem w szoku jak czytam , ze 2 latek jest w stanie wysiedziec 2h przed tv :O Mj syn nie jest w stanie na tak dlugo sie skupic... probowalam mu uszczac bajki ale jego to kompletnie nie interesuje. Jedyne co lubi ogladac to zwierzeta w internecie, znalazlam fajna sytronke http://www.fotoplatforma.pl/fotografia/pl/3584/ ktora moj synek uwielbia i czesto ja odwiedzamy ale to tylko pre min bo zaraz chce robic cos innego.

Ja mam 2,5-letnią siostrzenicę, z która mieszkam. Ona ogląda bajki w telewizji może 30 minut dziennie, ale za to z 2h dziennie spędza oglądając bajki w internecie. Na szczęście teraz poszła do przedszkola, więc przed komputerem/telewizorem spędza max. 30 minut dziennie. 3-letni syn mojej przyjaciółki ogląda tylko dobranockę i ewentualnie inną bajkę w tych godzinach ale max. 1h dziennie.

Gość tikal
my nie mamy w ogle telewizora i zamierzam nie nabywac zadnego dopoki dziecko nie bedzie mialo 3 lat

Gość hahahalkl;sjf
Jagoda jaka kur*a zajebis*a ta strona haha :D normalnie razem z dzieckiem uzalezniłam się od niej :/ buhahah

Gość mama zaraz dwojeczki
Jagoda - te 2 h to nie pod rzad :o Wez czytaj ze zrozumieniem :o Nie uwazam wcale, ze 2 h dziennie to duzo. Moj synek, tez dwulatek czasem oglada bajki 2 h dziennie, a czasem 1h. Roznie to jest. Oglada bajki i programy dla dzieci, gdzie np. ucza kolorow, ksztaltow, liczenia, nazw owocow, warzyw, gdzie ucza piosenek itd. (nazw programow wam nie napisze, bo nie mieszkam w PL), wiec to nie jest tak, ze oglada byle co i jest mu obojetne co sie wlaczy. Czasem lubi Teletubisie albo ulice Sezamkowa. Zreszta sam mowi co chce ogladac :)