Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lambda

Wspólne mieszkanie

Polecane posty

Dziewczyny doradźcie mi coś ... Mieszkamy z narzeczonym już od ponad 3 lat razem. Od roku jesteśmy zaręczeni. Sytuacja wygląda tak, że mieszkanie kupili mi rodzice i do tej pory mieszkamy z lokatorem, bo to są dodatkowe pieniądze na moje utrzymanie. Mi został jeszcze rok studiów i jeszcze przez rok rodzice będą mi trochę pomagać finansowo. Oprócz tego zarabiam dorywczo. Problem dotyczy płatności, na początku naszego wspólnego mieszkania, narzeczony dokładał mi do czynszu 1/3 i 1/3 opłat bieżących, jako że mieszkamy we trójkę. Ok. 230 z 700 zł. Niecały rok temu zmienił nam się lokator i jakoś tak stwierdziłam, że skoro jesteśmy narzeczeństwem to bez sensu tak wyliczać i kasa od lokatora idzie na rachunki. W rzeczywistości wygląda to teraz tak, ze dostaje 700 zl od lokatorki i opłacam czynsz, a narzeczony dokłada mi do rachunków i opłaca internet, ok 100 zł, a wszystkich rachunków razem jest ok 800 zł. Czy to jest ok ? Ostatnio trochę mi to przeszkadza, bo widzę jaki on ma stosunek do pieniędzy, ja już nie chciałam takiego wyliczania dlatego zaproponowałam nowy układ, a ja mam wszystko wyliczane co do grosza przez niego, mowie o zakupach które robimy na pół itd. :(((

Gość hmmm mm mm m
najpierw bym chciala to zrozumieć. bo jaki on ma stosunek do pieniędzy niby? nic z treści nie wynika? wczesniej płacil 1/3? płacił. teraz ty zmieniłaś warunki na korzystniejsze dla was, ale płaci tyle ile powinien. wiec o co chodzi?

Wylicz ile razem kosztuje Cię utrzymanie mieszkania, razem z opłatami. Odejmij od tego to, co płaci lokator i podziel na Was dwoje. Zawsze możesz powiedzieć, że rodzice chcą, żebyście oddawali im np. połowę z wynajmu tego lokatora i wtedy on będzie płacił więcej. Takie zasady sama ustaliłaś, a on jest szczęśliwy, że ma mieszkanie za 100zł. Skoro on jest taki obliczony (zakupy o których pisałaś) to Ty też bądź.

Jako Twoj mąz (jeżeli do tego dojdzie) też będzie ci wyliczał pół na pół za jedzenie itp?????

ja tu czegos nie rozumiem mieszkanie jest twoje tak? wiec ty wynajmujesz pokoj lokatorowi? wiec dlaczego pieniadze z wynajmu ida na was dwoje? przeciez to jest jakby TWOJ dodatkowy zarobek bo to ty masz jeden pokoj mniej twoj partner powinien placic 1/2 czyszu i 1/2 zarcia...co do tego co kupujesz do domu powinniscie brac faktury na wasze nazwiska jezeli dokladacie sie po rowno do zakupu, jezeli kupujesz szafe sama za swoje pieniadze ...szafa jest twoja i stoi w twoim mieszkaniu kumasz?

Gość bo ja wiem
Proponuję tak: - założyć wspólne konto, na to konto niech każde z Was przelewa kasę na życie i rachunki (najlepiej po tyle samo) - lokatorka niech płaci Tobie, tak jak teraz. Ty z tej kasy dorzucasz do wspólnego konta, ale w ten sposób masz "taniej", bo Twoja zrzutka jest pomniejszona o kwotę za wynajem TWOJEGO mieszkania.

Gość bo ja wiem
A poważne zakupy typu pralka - tak jak pisze twarda linia obrony (choć najlepiej wstrzymaj się z nimi do ślubu ;) )

napisalam wprawdzie po 1/2 ale tak do konca to tez nie jest sprawiedliwe poniewaz twoj facet sie sprowadzil do ciebie na gotowe! wiec ma z glowy kupowanie mieszkania i wyposazania go w zwiazku z tym powinien ponosic wieksze koszty bo za 100 zl mieszkania czy nawet pokoju nie wynajmie

Gość Maderkaw
Jeśli on już teraz jest skąpy to co może być po ślubie :o

Gość jndalkjfc
wychodzi na to że go utrzymujesz bo nie dość ze nie płaci za mieszkanie(gdzie indziej by musiał pąłcić) o jeszcze twój zarobek od lokatora idzie na was dwoje, a czy jego wypłata idzie też na was dwoje czy tylko na niego? ja w ogóle nie rozumiem dlaczego pytasz na forum, czego ty nie rozumiesz?