Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosposia Wanda

Sposoby na ryby!

Polecane posty

Gość Gosposia Wanda

dziewczyny uwielbiam ryby na różne sposoby.Podzielcie się swoimi sposobami na rybkę - pieczone,smażone itp. na śledzie przepis też mile widziany.Z góry dziękuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heniek lawenda
Kotlety rybne 70-80 dkg filetów rybnych (mintaj,dorsz,miruna) 2 jajka 1 cebula pęczek szczypiorku 5 -6 łyżek bułki tartej 1 woreczek ugotowanego ryżu. Rybę rozmrozić,odsączyć dokładnie z wody.Zmielić w maszynce do mięsa (grube sitko),lub pokroić drobno.Szczypiorek drobno pokroić,wbić jajka,dodać bułkę tartą,cebulę zeszklić na 1 łyżce masła.Wszystko dokładnie wymieszać,przyprawić solą i pieprzem,uformować kotleciki otoczyć w bułce tartej lub rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.Smażyć na złoty kolor z obu stron.Podawać albo z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i do tego surówka z kiszonej kapusty albo z frytkami i ta samą surówką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
filet z lososia: na blaszcze posmarowanej oliwa klade filet (skora do dolu, lub bez skory). posypuje lekko sola, pieprzem i bazylia (lub koperkiem). na wierzch klade cieniutkie jak papier plasterki cytryny ze skorka. wkladam na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200*C (przynajmniej). i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama misia
Sałatka śledziowo - ziemniaczana: 4-5 ziemniaków ugotowanych w łupinkach 4 płaty śledziowe po wiejsku 2 duże pory-pokrojone w półkrążki i sparzone wrzątkiem 2 łyżki drobno pokrojonego zielonego koperku 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 2-3 ogórki korniszony 2 łyżki gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,śledzie pokroić w kostkę,jajka pokroić w kostkę,groszek odcedzić,ogórki pokroić w kostkę .Wszystko razem wymieszać.Przyprawić solą,pieprzem i cukrem- do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka szwedzka (ilościowo sama musisz określić - zależy dla ilu i jak bardzo głodnych osób przygotowujesz) - ziemniaki gotujesz w mundurkach na pół twardo, potem kroisz w plastry ok.0,5cm grubości - rybę (najlepiej filet z łososia) doprawiasz do smaku wg wł.uznania i kroisz na nieduże kawałki (wielkości kawałków ziemniaka) - naczynie żaroodporne wysmaruj masłem (odrobinę), warstwami układaj ziemniaki i rybę - przygotuj mieszankę: niecała szklanka mleka, 2-3jajka, skrojony koperek, przyprawy do smaku; wlej całość do naczynia na ułożoną rybę i ziemniaki - nagrzej piekarnik i zapiekaj całość przez jakieś 45 minut w 200st.C - przed podaniem można posypać świeżym koperkiem - fajnie smakuje podane ze świeżym pomidorem Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosposia Wanda
Dzięki dziewczyny i mężczyzno:D Super podpowiedzi i pomysły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niedługo magister
aby karp nie miał błotnego smaku i zapachu obkładamy podzielonego na kawałki cebulą(bardzo duża ilość 1:1) na 24 godziny i chowamy najlepiej do lodówki (pod przykryciem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
a najlepiej nie kupujemy wcale karpia i nie musimy sie potem martwic tym blotnym zapachem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama misia
1 kg matijasów 1/2 kg kurek 2 duże pory pokrojone w krążki i sparzone wrzątkiem. 1 litr przegotowanej letniej wody 3/4 szklanki octu 10% 4 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 8 ziaren ziela angielskiego Matijasy opłukać.Wodę zagotować z zielem angielskim,kiściami laurowymi i gorczycą,do jeszcze ciepłej dodać ocet i 2 łyżki cukru.Ostudzić.Włożyć matijasy na 12 godzin.Wyjąć i odcedzić z zalewy.Kurki pokroić na kilka części i podsmażyć na do miękkości na oleju.W dużym słoju wykładać warstwami: kurki,sparzonego pora,i śledzie pokrojone w dość duże kwadraty.Przyprawiać warstwy pieprzem,słodką papryką w proszku.Między warstwy dodawać po 1-2 łyżki oliwy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wełna z pajęczyny
czemu karp nie , dobrze doprawiony jest pycha a kg cebuli majątku nie kosztuje ;) + ziołowa przyprawa do ryb od benedyktynów i rybka jest boska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wełna z pajęczyny
sumy i liny też smierdzą z początku ale jak się je doprawi odpowiednio to niebo w gębie, węgorzy nie lubię bo wiem ,że je się najszybciej na padlinę łowi a włosi się nimi zachwycaja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ilonka1185
z ryb to ja najbardziej lubie rtpanie:}

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ilonka jaka ryba
tychyba lubisz ostre rybanie , chyba rypanie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aby karp nie miał błotnego smaku i zapachu obkładamy podzielonego na kawałki cebulą(bardzo duża ilość 1:1) na 24 godziny i chowamy najlepiej do lodówki (pod przykryciem) a jeszcze lepiej skropić sokiem z cytryny i wymrozić kilka dni przed smażeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ilonka1185
no rypanie rypanie ojjj lubie sorki za pomylke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z cebulą działa na bank
sprawdzone i do smażenia i do galarety ;) a karpia raczej nie lubiłam nigdy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dlaczego akurat tutaj
znacie jakiś sposób na rybę nototenię? denerwuje mnie że jest sprzedawana w całości tylko z głową odciętą , głównie zamrożona bo pochodzi z wód antarktydy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a trzeba jakiegos wyjatkowego sposobu na nia? rob jak zazda inna rybe, no tyle, ze potem trzeba sie bawic z oscmi na talerzu ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja czasem robię taką rybkę w sosie śmietanowym: - kilka filetów (dorsz, mintaj czy co kto lubi) - cytryna - trochę oliwy/ulubionego oleju do smażenia - kawałek żółtego sera o wyrazistym smaku - duża cebula (lub 2 mniejsze ;)) - przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie - gęsta słodka śmietana (ja wybieram tę z Piątnicy) można przygotowywać w piekarniku, ale ja ostatnio robię na patelni i jest dużo szybciej ;) filety rozmrażam, nacieram sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi, odstawiam na jakiś czas do lodówki. cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam na niewielkiej ilości oleju na złoto, zalewam śmietaną, dodaję odrobinę słodkiej papryki (zbyt dużo powoduje gorzkawy smak), ostrej papryki, soli i pieprzu. oczywiście mieszam i zagotowuję sos. następnie wyciągam uprzednio przygotowaną rybkę, smażę ją z obu stron na patelni, soląc i pieprząc do smaku. kiedy jest już usmażona, zalewam przygotowanym sosem, posypuję tartym żółtym serem i trzymam tak przez chwilkę, dopóki ser się nie roztopi. gotowe :) świetnie komponuje się z pieczonymi, posypanymi ziołami ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiedy jest już usmażona, zalewam przygotowanym sosem, posypuję tartym żółtym serem i trzymam tak przez chwilkę, dopóki ser się nie roztopi. ---------------- oczywiście te czynności wykonuję kiedy ryba jest nadal na patelni, bo nie uściśliłam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zabo letycjo :) popieram, to swienty pomysl na rybke :) w takim przygotowaniu nawet byle jakie mrozone ryby prezentuja sie swietnie. ja tylko jedno robie inaczej - nie smaze ryby na osobnej patelni. czyli jak mam ta podsmazona cebulke (nie duzo) to na tej samej patelni smaze filety (przyprawione cytryna itd.) i na koniec zalewam to smietanka i jeszcze troche trzymam, zeby podgestnialo. tego nie probowalam z serem, ale taki sam sos robie do krewetek i kurzej cycy, wtedy dodaje parmezan. ale teraz za twoja propozycja zadam ser i do ryby :) aha, i jeszcze kapary (jak ktos lubi) :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też zwykle jedno i drugie robię na tej samej patelni :P cebulę przekładam po prostu do jakiegoś rondelka i tworzę sos ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niedawno pisałyście o
Najlepsza to pstrą pieczony w foli przyprawiony ziołami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oj tak pstrag zwlaszcza z maselkiem czosnkowo-ziolowym i opiekanymi ziemniaczkami lekko pokropiony cytrynka podany na lisciach zielonej salaty jest pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×