Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tancereczka

Jak zostać położną ???

Polecane posty

Czy jest tu jakaś położna. Mam pytanie czy żeby zostać położną środowiskową to trzeba skończyć studia czy tylko jakieś szkoły czy kursy. Patrzyłam w internecie ale nie za bardzo widzę żeby były studia niestacjonarne I stopnia nie pomostowe na kierunku położnictwo???

Aby zostać położną trzeba zdobyć co najmniej tytuł licencjata położnictwa, czyli ukończyć 3-letnie studia. Można również skończyć studia zagraniczne uznane w Polsce. Do niedawna można było odbyć tylko pomaturalne studium. Studia położnicze prowadzi w Polsce wiele uczelni. Można je odbywać na uniwersytetach medycznych obecnych we wszystkich wielkich miastach, a także na wydziałach uniwersytetów niemedycznych, państwowych wyższych szkołach zawodowych i uczelniach prywatnych, czasem nawet na politechnikach. Studia nie są tak trudne, jak medycyna, ale powszechna opinia głosi, że do łatwych nie należą. W czasie studiów trzeba odbyć praktyki zawodowe. Do niedawna położna dyplomowana, czyli posiadająca wykształcenie pomaturalne, musiała odbyć 12-miesięczny staż. By móc wykonywać zawód po ukończeniu studiów, trzeba zostać wpisanym do rejestru położnych ;)

prawdazawszeciezaboli_24 a wiesz może na której uczelni w Krakowie można zrobić takie studia zaocznie??

Gość asdfghkj
A to nie jest przypadkiem tak, że dopiero magistra można robić zaocznie, a licencjat trzeba dziennie? Nie wiem na 100% i nie chcę wprowadzać w błąd, ale u mnie na uczelni tak chyba było.