Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kurzałapka

antybiotyk Klacid uno podczas brania tabletek anty

Polecane posty

Gość Kurzałapka

Witam, Mam taki dylemat, moze ktos mi podpowie. Od 3 tygodni walczę z infekcją (kaszel, katar, stan podgorączkowy), a biore też Yasmin, zwykłe leki nie pomagały, więc w końcu poszłam do lekarza i tak jak przypuszczałam - zapisał mi antybiotyk - Klacid Uno. Bije sie z myślami - brac czy nie - bo jedank jestem na antykoncepcji :( I teraz nie wiem, czy antybiotyk zaburza działanie antykoncepcyjne w całym czasie brania tabletek czy moze tylko w pierwszym tygodniu opakowania ? ktoś wie ? To dla mnie ważne, bo jeśli tylko w 1 tygodniu, to bym odczekała jeszcze ze dwa dni i dopiero wtedy zaczęła brać ten a ntybiotyk, żeby zachować skutecznośc antykoncepcji (dziś jestem przy 7 tabletce z opakowania Yasmin) Poradzcie prosze kobitki co robić ? dzięki

pocieszę Cię, klacid uno NIE OBNIŻA skuteczności tabletek anty, nie każdy antybiotyk ma na nie wpływ, ten akurat nie ma.

Gość Nowa_lija
W ulotce nawet powinno być info, że klarytromycyna nie wpływa na działanie środków antykoncepcyjnych ;) Także luz, bierz "na zdrowie"! ;) Tylko pamiętaj, żeby kupić sobie coś osłonowo, bo jest dość mocny, żebyś się nie nabawiła grzybicy. Ja zwykle lacibios fem łykam rano, tak na 2-3 godziny przed antybiotykiem. Musi być odstęp kilku godzin zachowany. Pozdr!

Gość Kurzałapka
dzięki za informacje :) co prawda pierwszy raz słyszę, ze antybiotyki dzielą sie na takie które wpływaja na antykoncepcje i na takie któe nie wpływaja wcale :) do tej pory sądziłam, że obniżają skutecznośc wszystkie ! - pytanie tylko kiedy... No, ale skoro tak mówicie, to chyba zaryzykuję i od jutra biore ten Klacid

no własnie nie wszystkie, są przecież różne antybiotyki, klacid ma akurat taki skład, że jego składniki nie obniżą skuteczności tabletek anty ale w sumie i tak nie rozumiałam troche twoich wątpliwości bo chyba zdrowie jest ważniejsze, to nawet jakby ten antybiotyk miał wpływ na antykoncepcje to można na pare dni odpuścić sobie seks i sie wyleczyć aha no i odp na Twoje pytanie KIEDY antybiotyk obniża skuteczność tabletek, tak na przyszłość żebyś wiedziała jakby co: otóż jeśli bierzesz lek który obniża skuteczność tabletek to wtedy trzeba sie zabezpieczać dodatkowo prezerwatywą przez cały czas brania antybiotyku oraz 7 dni po skończeniu kuracji

Gość Kurzałapka
dzięki Moniak :) Ja po prostu tak sie ostatnio rzadko widuję z moim narzeczonym (bo dużo wyjeżdża), że żal mi troszkę było :( Ale pewnie że masz rację - zdrowie tak czy owak najważniejsze.