Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aggggggree

wyprawka dla kota. kto mi pomoże?

Polecane posty

Gość aggggggree

jutro trafi do mnie mały kociak! a ja nigdy wczesniej kota nie mialam. psa owszem, ale kota nigdy. zupełnie nie wiem co będzie potrzebne. czym go najlepiej karmić etc? pomóżcie prosze :( kupować legowisko i obroże???

Psią mielonką! Schab z hunta, żeberka z sobaki i psi ch00j jako imitacja amerykanskiego hot-dog'a. Nasza tzw. piczo-ch00y'o-kanapeczka! Zamiast keczupu gęsta krew z okresu . . .

Gość aggggggree
to miało być zabawne? jesteś żałosny... :o

kup legowisko, miseczki na wodę i karmę, kuwetę , jakieś witaminki , żarelko najlepiej Rojal Canin ja karmie tym psa i moim zdaniem najlepsza karma dla zwierząt i najlepiej jakieś zabaweczki bo kotki lubią sie bawić :)

Gość aggggggree
dzięki, ale czy legowisko serio jest potrzebne? slyszalam, ze koty same sobie wybieraja miejsce.. sama już nie wiem co mi będzie potrzebne i co kupić :o od dawna chciałam mieć kota i to planowałam, a tu nagle telefon, że jest do wzięcia i tak na szybko musze się w temacie orientować..

Gość baśka mi ukradła nicka
Legowisko możesz kupić, ale koty z reguły śpią gdzie popadnie - gdzie im się akurat podoba:) SKoro to mały kotek, to na pewno zabawki jakieś, może drapak, żeby Ci mebli nie poniszczył :) Miseczki na wodę i karmę. Co do karmienia - to róznie z tym bywa, moj kot nie lubił ryb, ani puszek, za to uwielbiał nerki. WIec musisz sama do tego dojsć, czym go najlepiej karmić. powodzenia :)

no legowisko powinno być, bo kotki lubią mieć swoje własne miejsce w domu gdzie mają spokoj możesz tam powrzucać zabawki i dobrze by było gdybyś wzięła z tego domu w ktorym przebywał jakąś szmatkę czy zabawkę żeby kotek czuł znajomy zapach wtedy łatwiej mu będzie się przyzwyczaić do ciebie i twojego domu

Gość aggggggree
czyli: miseczki karma kuweta łopatka piasek do kuwety ewentualnie drapak zabawki coś jeszcze? transporter pewnie bedzie potrzebny, ale to chyba nic najpilniejszego hmm

Gość baśka mi ukradła nicka
Aha, i koniecznie jakiś koszyk, czy klatkę, bo może się zdarzyc, że bedziesz musiałą gdzieś z nim jechać.

Gość mffodhfds
miska ceramiczna na wodę miska na mokre jedzonko miska na suche żarcie drapak, najlepiej kilka, jeden np. z leżakiem, a dwa takie do powieszenia na framugach czy ścianie szelki i transporter - gdyby trzeba było do weterynarza iść zabawki - małe kociaki je uwielbiają, myszki na sznurku, same sznurki itd pamiętaj by zabawki chować na noc, bo kot może coś zjeść, np mój kot z chęcia zjada wszystkie małe kawałki sznurków, piórka sztuczne z zabawek itd, trzeba tego pilnować :) co do legowisk to jak już ktoś napisał - kot znajdzie sobie legowisko ale można kupić mu np wiklinowy leżaczek, popsikać sprayem do zabawy dla kotów i kotek polubi to miejsce do odpoczynku

Gość aggggggree
nie no to mysle, ze nie bede sie bawic jednak w to legowisko.. od wszystkich jednak slyszałam, ze koty nie potrzebuja. na sile nie chce go zmuszać, bo po co? :P a czy potrzebny bedzie jakiś plyn do wylewania na kark na pchły? bo ja mieszkam w domu z ogrodem. kotek pewnie bedzie wychodzil w przyszlosci i moze jak sie zada z jakims bezpanskim kotem.. ale co najwazniejsze, czy maly kociak moze od razu wychodzic z domu? nie ucieknie mi? on ma 10tyg.. ile musialby w domu najpierw siedziec?

Gość mffodhfds
ja mam dwa koty jeden uwielbia legowisko, ale śpi na nim jak oglądamy wieczorem tv, leżaczek stoi pod półką z tv :) a tak to śpią - jeden na pojemniku z ikeii na drobne rzeczy, który stoi pod łóżkiem - drugi na nowym fotelu, takim dla ludzi - który od razu polubił moje koty często "wymieniają" się miejscami np. przez 2 tyg śpią każde na danym miejscu, a za 2 tyg zmiana i znowu przez dłuższy czas zawsze śpią tak samo i tak w kółko :P musisz uważać na to by nie przyplaszczyć kota, jak np będzie spał pod kocem, tymbardziej że jest mały i nie będzie widać koty uwielbiają wpełznąć pod koc czy kołdrę i tam spać, więc zanim siadasz na łóżko sprawdzaj :P

Gość mffodhfds
a mieszkasz w domu?czy bloku? ja bym poczekała aż podrosnie co do "płynu do wylewania na kark" to pogadaj z weterynarzem, odrobaczanie wykonuje się co okreslony czas ale nie wiem czy aż tak mały kociak może mieć odrobaczanie tą formą, chyba jest za mały..

Gość aggggggree
nie no to na pewno od razu go nie wypuszcze. mieszkam w domu z ogroem i planowalam, ze poki jest cieplo to wyjdziemy na trawke sie pobawic i caly czas bedzie pod moja kontrola. tak zeby go samego od razu wypuszczać samo pas to na pewno nie. to ze odrobaczanie to się domyślam. miałam psa nie jednego hehe :P ale odrobaczanie nie jest na pchły czy kleszcze, a na pasozyty wewnętrzne. no i dziekuje za pomoc wszystkim oczywiscie :)

mffodhfds-to na kark to jest na pchły i kleszcze a odrobacza sie kota tabletką.Tzn nasze koty odrobacza wet,to są bardzo bojowe istoty i ja czujac przed nimi respekt nie mogę im tego zrobic :) Otulona-masz rację,koty to dranie.Nasze są wykastrowane i wychodzace.jak kota nie wypuszcze to mi się wscieka,drze ryjek i sika w buty (nie tylko)więc jestem zmuszona.Dachowiec został znaleziony na wsi,miał 6tygodni.Teraz ma 12 lat.Pers szynszylowy ma 12,5 i to jemu zawdzieczam kociomanię.

Gość odpowiedz jest jedna
Kup sobie relamax, bo koty są wkurwiające, zwłaszcza młode.

Gość mffodhfds
nie nie nie ja odrobaczam Profender Spot-on właśnie pasożyty wewnętrzne, na kark! weterynarz mi polecił

Ja małe kotki karmiłam kaszkami dla małych dzieci i powoli wprowadzałam np.kawałki mięsa z kurczaka z rozgniecioną ugotowaną marchewką.Możesz podawać także ser biały bo wiadomo że kotki ogólnie potrzebują produkty mleczne dla prawidłowego wzrostu:)

Tylko jak się ma 2 koty to kusi by miec trzeciego :)Rudego najlepiej .Ale mały kociak plus 2,5latek a w listopadzie noworodek to nie jest dobry pomysł. Lece dziewczyny.Miłego dnia wszystkim!

Do autorki , w moim domu odkąd pamiętam był kot, więc mogę udzielić Ci kilka wskazówek. Najważniejsze : kuweta plus zwirek - bron boze nie przynoś zadnego piasku z podwórka, bo tam pełno bakterii a i smierdzi to pozniej wszystko,ze pasc mozna. Kociaka na poczatku możesz sama tam wsadzac żeby sobie odwachał i zapamietał,gdzie ma toalete Druga sprawa, fajnie gdybys mu zrobiła jakis jego kacik żeby czul sie bezpiecznie,aczkolwiek z kotami jest tak,ze ona same znajduja sobie miejsce gdzie im najlpeiej, wiec kiedy juz to zrobi, po prostu połóz mu tam kocyk. Trzecia sprawa : miseczki , trzy, na wodę, teraz jest mały, wiec mozesz podawac mu jeszcze cieple mleko,ale nie duzo, bo rozwolnienia moze dostac.starszy kot mleka nie pija,bo tylko mu szkodzi. Aha , nie podowaja takiemu kociakowi ani tez wiekszemu kotu surowej wątróbki, bo koty tego nie trawia, mój wet mi tak mówil, surowa watróbka przynosi wiecej szkody niz pozytku, mój np. miał po czyms takim non stop biegunkę, wiec zrezygnowalismy z tego pomysłu. Z jedzenia : jak najrzadziej mokre, puszkowane jedzenie,a jesli juz to polecam dobre karmy : WHISKAS< KITE-KAT itp. sie NIE NADAJA, tylko zaszkodzisz kotu. To mniej wiecej tak jakbys jadła codziennie najtansze parówki z marketu. Od takich karm słabych jakosciowo w których prózno szukac miesa koty chorouja z czasem na nowotwory , alergie, odradzam... Sucha karma Najlepiej jest karmić kota dobrą, markową karmą jak np. Animonda, Hills, Royal Canin, Acana, Sanabelle, Leonardo, Eygle. Kosztują one więcej niż Kitekat czy Whiskas, ale: koty są po niej zdrowsze i silniejsze, gdyż są to karmy świetnie zbilansowane i z wysokiej jakości surowców. Oszczędzasz zdrowie kota i pieniądze wydane na weterynarzy. kot zje mniej markowej karmy, bo jest pożywna i sycąca. Supermarketową się zajada, bo przelatuje przez niego nie zaspokajając głodu. Po słabej jakościowo karmie kot ma często zaburzenia przewodu pokarmowego (wymioty, biegunka, wzdęcia), zużywa więcej piasku w kuwecie, a jego odchody wydzielają intensywny, nieprzyjemny zapach. Po przejściu na karmę dobrej jakości te problemy znikają. Unikaj sklepowych karm typu Biedronka czy Tesco oraz Whiskas, Kitekat, Frieskies, Darling produkowanych na rynek polski. Mają bardzo mała zawartość mięsa ( zazwyczaj ok.4%), a bardzo dużo przetworzonej soi (której koty nie trawią), nafaszerowane są chemicznymi ulepszaczami smakowymi, żeby kot chętnie jadł, ale nie są ani zdrowe ani tanie. Pamiętaj - czytaj skład tego, co kupujesz kotu i wybierz tę karmę, która ma największą procentowo zawartość mięsa. (Na dobrej karmie podany jest skład surowców mięsnych tyle a tyle wołowiny, tyle kurczaka, tyle łososia.) Nie sugeruj się reklamą i kolorowym opakowaniem. Z mojego doświadczenia koty najchetniej zajadaja karme ANIMONDA i ORIJEN , tylko musisz znalezc cos dla JUNIORA z nich, bo takie karmy dla małych kociaków sa inaczej zblilansowane - to wazne! POWODZENIA

Dla takiego kociaka polecałabym baaaardzodrobniutko zsiekane surowe mięsko np. piers kurczaka ale wczesniej sparzone. Przelej je na sitku goraca wodą i pamietaj żeby NIGDY nie podawac kotu zimnego jedzenia z lodówki, mokrych karm tez sie tam nie trzyma, no chyba ze ja otworzyłas, ale przed podaniem kotu wyciagamy ja i czekamy az sie ogrzeje. Ja kiedys przez moja głupote załatwiłam kotu gardło zimnym miesem z lodówki. Od tego czasu zawsze mieso przelewam ciepłą wodą i dopiero nakładam mu do miseczki. z kotami jest tak,że one duzo nie jedza, wiec nie nakładaj mu wielkiej porcji do michy, bo to nie pies. Kot lubi sobie podjesc małymi porcyjkami,podchodzac co jakis czas do miski, czuje sie bezpiecznie gdy w misce ma nawet mała ilośc jedzonka, wiec od czasu do czasu cos tam włóż, bedzie zadowolony. Woda, konieznie, codziennie wyminaj na swieza, kot musi miec wode, szczegolnie gdy je sucha karme po której chce mu sie pic. Mam nadzieje,ze jeszcze tu zgaldaniejsz i moje wskazówki troche Ci pomogą a tymczasem POWODZENIA, jesli tu zajrzysz, daj znac jak tam z kociakiem? :)

Gość Hania Wilgotna
Kotek na pewno potrzebuje : kuwety z ramką albo przykrywanej - nie będzie Ci rozsypywać żwirku po domu, zabawki - wędki, kulek, piłek do zabawy z właścicielem oraz karmy która mu smakuje!!. Wcale nie musi być z tych najdroższych. Lubi czasami plasterek szyneczki zjeść z panią i jest szczęśliwy. Tutaj widziałam fajne rzeczy dla kotka http://domirodzina.sklep.pl/category.php?id_category=22 Pozdrawiam Hania