Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kucharkaaaa

Jak zrobić ten sos??

Polecane posty

Gość kucharkaaaa

Mam dzisiaj ambicje zrobić pyszny obiadek. w planie są kopytka, kotlety mielone, surówka z kapysty pekinskiej i pory oraz... no właśnie.. ciemny sos. Sos jedynie umiem zrobić z torebki :| Czy możecie mi pomóc i powiedzieć co mam po kolei zrobić zeby wyszedł jakis jadalny sos??:) wiem ze mama rozbiąc mielone robi parę małych pulpecikow w mące, mocno je smaży i na nich robi sos. tylko ze on wychodzi jasny, a ja chcialabym taki typowy, pieczeniowy. mam do dyspozycji kostke pieczeniową, mogę zrobić też takie pulpeciki, no i dokupilam jeszcze sos pieczeniowy WINIARY bo pomyslalam ze mozna dodać, żeby smak był lepszy. Macie jakies pomysly?? Zaznaczam ze sosy to jest cos czego poprostu nie umiem wiec jak macie propozycje to proszę od podstaw ;)

Gość powiem i ja.....
ja jeśli już koniecznie chce zrobić sos do mielonych ....to albo robię koperkowy....albo do ostatniego smażenia mielonych dokładam masła jak już się zarumieni zlewam ten tłuszczyk do garnka dolewam wody i wtedy można dodać ten sos z torebki ...zazwyczaj zaciągam wtedy ten sos śmietanką z mąką żeby nie było tak czuć tego sosu z torebki

Gość sos pieczeniowy
wychodzi ze smazenia a potem duszenia czeronego miesa, najpierw obsmazasz, dolewasz tochę wody, przykrywasz i dłuuuugo dusisz (min 1,5 h), od czasu do samu mieszając aby sie nie przypaliło i nie przywarło, oprócz soli, pieprzu, liscia laurowego ,jałowca i ziela angielskiego, mozesz dodać ciemne przyprawy typu czerwona papryka słodka/ostra, pieprz ziołowy a takze zrumienioną cebule, jak nie masz mięsa ani czasu ani ochoty to rub sos z torebki ale to sama chemia