Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

XliloX

wprowadzanie stałych pokarmów

Polecane posty

dziewczyny, mój syn skończy niedługo 16 tygodni. zastanawiam się kiedy wprowadzić mu nowości do diety i co by to miało być. praktycznie od urodzenia jest na mm, je 4x dziennie po 230 ml. kiedy zaczęłyście podawać waszym dzieciom coś poza mlekiem i co to było? no i w jakich ilościach na początek? poradźcie proszę :)

ja zaczelam wprowadzac na przelomie 3/4miesiaca,zaczelam od soku z marchewki -kilka kropel, codziennie coraz wiecej az doszlismy do 3/4lyzeczek k tak przez 2 tyg,potem to samo z jablkiem ,pozniej ziemniaki itd

Gość hustawka/kolyska
tez jestem ciekawa, moj maly za 2 tyg konczy 16 tyg

Gość sweet prune
ja zaczęlam na samym początku miksować marchew,potem gotowałam jabłko,dałam na próbę 3 łyżeczki banana.teraz ma skończone 5 miesięcy i je zupkę z :marchwi,pietruszki,ziemniaka,buraka brokuła i kalafiora/kurczaka/indyka(dowolna kombinacja warzyw i mięsa) np.jeśli kurczak to z marchewką,pietruszką i ziemniakiem.Jeśli bez mięsa to wtedy więcej warzyw. II śniadanie to kaszka mleczno ryżowa.Na deserek albo owoce ze słoiczka albo zmiksowany banan/ugotowane jabłko,odrobina biszkopta.Ostatnio dałam mu na próbę 3 niepełne łyżeczki rozgniecionej truskawki,nic mu nie jest ale oczywiście wiem że na ten owoc za wcześnie w jego wieku.

Gość sweet prune
no i prócz tego daję mu na końcu palca spróbować np.zupy takiej dorosłej,twarożka.Myślę że od takiuch ilości ani nic mu nie będzie ani się nie roztyje ;) ale tylko na języczek posamkować.

Gość szoojka
Moja mala jadla mleko cyckowe, ale zaczelam jej urozmaicac diete, jak miala 4.5 miesiaca. Zaczelam od warzyw - na obiad. Najpierw marchew, potem marchew z ziemniakiem, dynia, dynia z ziemniakiem itp. Potem - z dodatkiem miesa. To ze sloikow wszystko.A na dokladke mleko - do momentu, az zaczynala zjadac caly 200 g sloiczek plus troche rozdrobnionych owocow (to juz miksowalam sama) No a potem sie zastepuje kolejne posilki. Jak dziecko ma 6 miesiecy, to moze jesc dwa posilki nie bedace mlekiem, miesiac pozniej - juz trzy. Ale to sa takie grube ramy i nie trzeba sie ich kurczowo trzymac

dzięki dziewczyny :) podnoszę, może ktoś jeszcze coś podpowie :)