Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona000000000

niskie TSH w ciazy

Polecane posty

Gość zmartwiona000000000

Choruje na niedoczynnosc tarczycy........ FT4 jest w normie ale mam bardzo niskie TSH. Jestem w 27 tygodniu ciazy. Wizyte u endokrynologa mam pojutrze ale umieram z niepokoju. Wie ktos moze jaki wplyw ma TSH na dziecko?

Gość a możesz podać dokłądne wyniki
? brałaś leki od początku ciąży?

Gość zmartwiona000000000
wynik to 0,015 mlU/l a norma jest miedzy 0,555 - 4,780 tak od poczatku, zaczelam sie leczyc kolo stycznia a w ciaze zaszlam w polowie marca

a jaki miałaś wynik TSH, gdy zaczęłaś leczenie? leczysz się pod okiem endokrynologa? przecież ten wynik oznacza nadczynność tarczycy jaką dawkę przyjmujesz obecnie? i w którym jesteś tygodniu ciąży?

Gość zmartwiona000000000
nie wiem gdzie mam te pierwsze wyniki ale wiem, ze tsh bylo w normie. Napewno to nie nadczynnosc bo zdiagnozowano niedoczynnosc ze wszystkimi mozliwymi objawami. Duzo przytylam i nie moglam schudnac itd. Robiono mi usg tarczycy i jest prawie calowity zanik. Jestem w 27 tygodniu

no ale w tej chwili ewidentnie wynik wskazuje na nadczynność:O co na to Twój endokrynolog? jaka dawkę przyjmujesz teraz?

Gość zmartwiona000000000
Euthyrox 125 i Jodid 200

a co na taki wynik Twój endokrynolog?

Gość zmartwiona000000000
tak jak pisalam na poczatku ide dopiero w czwartek..........

a poprzednie wyniki kiedy robiłaś? i były w porządku? teraz dawka najwyraźniej jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć a masz wyniki TSH i ft4 z pierwszego trymestru? te są najważniejsze dla ciąży

Gość zmartwiona000000000
No wlasnie nie mam bo chodzilam do dziwnej lekarki.......... kazala robic tylko ft4 a u tego lekarza co teraz jestem od 2 miesiecy czyli teraz ide dopiero 2 raz. Od razu kazal zrobic tsh.......... pierwsze i jedyne tsh robilam przed ciaza. A ft4 robilam srednio raz w miesiacu.

to faktycznie jakaś dziwna lekarka:O ale jak to było, że najpierw chodziłaś do niej, a teraz masz iść do kogoś innego? kiedy tak w ogóle wykryto u Ciebie niedoczynność tarczycy ? w styczniu? nie wiedziałaś, że w ciąży należy sprawdzać TSH i ft4 jednocześnie? heh, no w tej sytuacji, to musisz tylko czekać na wizytę czwartkową na pewno dawkę należy zmniejszyć

Gość zmartwiona000000000
A skad to moglam wiedziec? Mniej wiecej 6 lat temu zaczelam bardzo tyc...... w koncu z 60 kg wazylam 120 kg!!!!!!!!!! I nikt nie wpadl na to, zeby mi zbadac tarczyce. Do tego nie moglam latami zajsc w ciaze. W koncu ginekolog kazal mi zbadac prolaktyne i hormony. Bromergon przepisal mi sam a z reszta wyslal do endokrynologa. Niestety nie dostalam zadnej informacji, ze te dwa zaburzenia blokuja moje zajscie w ciaze. Kiedy juz w niej bylam i poinformowalam o tym endokrynologa to zaczela na mnie wrzeszczec, ze nie powiedzialam odrazu jak sie dowiedzialam. Nie konczylam medycyny wiec mialam prawo nie widziec zaleznosci............ no ale coz. A od tamtej pani wynioslam sie (oczywiscie wszystko prywatnie za grube pieniadze) bo w dniu kiedy mialam miec wizyte nie bylam w stanie wstac z lozka. Poczatek ciazy to byl koszmar.......... non stop wymiotowalam i padalam na ulicy. Wiec zadzwonilam do gabinetu i poinformowalam (sekretarke), ze nie dam rady przyjsc dzis bo jest tak i tak...... podalam wynii badan i poprosilam o kontakt. Wiecej sie nie odezwala.

spokojnie, nie denerwuj się tak a mogę spytać gdzie mieszkasz? to dla mnie niepojęte, że przytyłaś aż dwa razy tyle ile ważyłaś i żaden lekarz nie wpadł na to, że to tarczyca??? szok:O i współczuję Ci bardzo najbardziej istotne jest czy wyniki były dobre w I trymestrze dziecko w/g usg rozwija się prawidłowo?

Gość zmartwiona000000000
Gdynia, nie wiem czy wolno mi podac nazwisko tej pani doktor.... Ciaza rozwija sie prawidlowo, synek jest bardzo ruchliwy.......... badanie usg 4d mozgu wyszlo idealnie. Ogolnie wszystko ok.

co to za lekarze w tej Gdyni???:O naprawdę jestem w szoku:O nie martw się na zapas;) w tej chwili tarczyca przede wszystkim pracuje dla Ciebie, dziecko ma już swoją więc jemu nie może zaszkodzić, a może wpływać tylko na Twoje samopoczucie dobrze, że masz już normalnego endokrynologa poczekaj spokojnie do czwartku, na pewno zmniejszy dawkę jeśli usg nie wykazało żadnych nieprawidłowości, to bądź spokojna - mały ma się na pewno bardzo dobrze:) teraz to tylko o Ciebie chodzi;) wszystko będzie ok:)

i na Twoim miejscu właśnie głosiłabym wszem i wobec co to za lekarz tak Cię prowadził w tej niedoczynności zwłaszcza, że jesteś w ciąży to tak dla przestrogi dla innych ewentualnych pacjentek, którym ta endokrynolog mogłaby zaszkodzić

Gość zmartwiona000000000
Moge zapytac skad masz taka wiedze? :) Dziekuje ci za rozmowe i za to, ze mnie uspokoilas........... a pani doktor nazywa sie Danuta Kuriata.

wiedza jedynie z własnego doświadczenia;) w takim razie daj znać co powiedział Ci lekarz na tej czwartkowej wizycie, trzymam kciuki:)