Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Shake Joanne!

CO MYŚLICIE O MOIM OPOWIADANIU?

Polecane posty

Gość Shake Joanne!

www.beauty-of-the-beast.blog.onet.pl ? sorry za spam :P

Gość znudzona polonistka
Przeczytałam cztery pierwsze zdania i jakbym miała przed sobą szkolne wypracowanie :)

Gość Shake Joanne!
akurat prolog pisałam w wielu 15 lat może dlatego :D

o boziu to pierwsza osoba na kafe, która przeprosiła za spam!

Gość Shake Joanne!
Damascenka dziękuję:) ike wolę przeprosić bo wiem, że to bywa irytujące :)

Gość całkiem fajne
Jak na mój gust to całkiem fajne opowiadanie, choć niektóre zdania można by trochę stylistycznie dopracować np. : "Jola była tylko o rok starsza więc obie zawsze trzymały się razem i mogły na siebie liczyć w każdej sytuacji. Mimo tego, że różniły się jak dzień i noc." Sformułowanie "Mimo tego" trochę mi tu nie pasuje. Lepiej by już brzmiało bez "tego" i jako jedno zdanie: "(...) sytuacji, mimo że różniły się jak dzień i noc." I zdaje się, że kilku przecinków też brakowało. Ale tak naprawdę najważniejsze jest, że opowiadanie jest ciekawe. Czytałem do końca z zaciekawieniem, ale zakończenia trochę nie do końca zrozumiałem. Myślę, że mogłoby to być napisane trochę jaśniej. Dałaś kilka opisów przyrody. Jak się takie opisy przyrody czyta w książce, która jest dość długim tekstem, to są one na drugim planie - są tłem. Ale jak się umieszcza je w krótkim opowiadaniu, to one trochę wychodzą na pierwszy plan, bo zaburzają proporcje między akcją a "dłużyzną". Czytam 10 zdań i nic się nie dzieje, a po kolejnych 10 prawie wszystko już opowiedziane. Myślę, że te proporcje powinny być nieco inne: albo opisy przyrody krótsze, albo opis akcji bardziej rozbudowany (może bardziej to drugie). Ale nie sugeruj się tak mocno tym co piszę, bo ja nie mam żadnego wykształcenia polonistycznego ;-)