Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gimlee

Sposoby spędzania czasu z zdzieckiem

Polecane posty

Gość gimlee

W jaki sposób spędzacie czas ze swoim dzieckiem? Co najbardziej lubicie robić? Czy znajdujecie czas, aby codziennie poświęcić mu wystarczającą ilość uwagi?

Gość anyżkowo
Oczywiście te najulubieńsze sposoby zmieniają się dość często. Ostatnio jednak (od kilku miesięcy) tym, co Tygryski lubią najbardziej jest gotowanie (lepienie pierogów jest najlepsze!) i wspólne czytanie. Na początku mama czytała, a teraz - coraz częściej - to mamie się czyta. Myślę, że ogromna w tym zasługa książeczek, które ostatnio dostaliśmy - Bajki mamy Wrony i Bajki krasnoludka Bajkodłubka.

Gość terka78
Teraz na tapecie mamy zabawę w podróżników, która polega na tym, że rozstawiamy mopy i miotły w salonie, na nich wieszamy koce i narzuty, a do środka wciągamy co tylko się da kołdry, poduszki, latarki, termos z herbatą, kanapki co chcieć! Może rzeczywiście czytanie i gotowanie to lepsze wyjście?:P

Gość gimlee
Hmm, musisz mieć niesamowity wystrój mieszkania;)

Mój syn ma co prawda dopiero 2.5 roku, ale spędzam z nim całe dnie i bardzo dużo czasu mu poświęcam. W domu bawimy się różnie, klocki,czytanie, rysowanie wszystkim czym się da, ostatnio robimy ludziki z żołędzi i kasztanów, z plasteliny, robimy namiot z foteli i się w nim bawimy, no różnie jest :D Ale też staram się przynajmniej co drugi dzień wychodzić z synem przynajmniej na 2-3 godziny na place zabaw, czy to otwarte, czy zamknięte, bo jest jedynakiem i chcę, żeby miał duży kontakt z dziećmi :)

Moja ma przeszło cztery latka to chodze z nią na rower, ucze pisać, a najbardziej lubi grać ze mną w gry i układać puzzle. jest mnóstwo zajęć, a szczególnie już dla większego dziecka

Gość terka78
niom, pokój paradny wygląda z tymi namiotami... niepowtarzalnie:P

Gość gimlee
Rzeczywiście zastanów się nad tą nauką czytania będziesz miała więcej miejsca. My teraz staramy się wykorzystywać pogodę (póki jeszcze można). Chodzimy do parku i podobnie jak Tamiła - na plac zabaw (choć osobiście wolę te zamknięte), gramy w piłkę. Wiosną sadziliśmy kwiatki i też było fajnie. Brudno, ale fajnie. A z gotowaniem tez fajna sprawa, może spróbujemy.

Gość anyżkowo
Spróbujcie, jest super. Macie dużo tematów do rozmów, np. jak się robi chleb/cukier, skąd pochodzą pomidory; można się potaplać w cieście i robić ciastowe stworki, można liczyć, czytać no i gotować :) Bałaganu tylko trochę więcej niż zwykle, ale za to jest mnóstwo uciechy i fajnie spędzony czas.

Gość terka78
anyżkowo, co to za książeczki, o których pisałaś? Rzeczywiście maluch coraz bardziej interesuje się literkami, może fajnie byłoby to jakoś sensownie wykorzystać?

a wszystko co możliwe spacer malowanie farbami puzzle różnego rodzaju gry teraz robienie ludzików z kasztanów i żołędzi po prostu to na co mamy ochotę

Gość anyżkowo
Bajki mamy Wrony i Bajki krasnoludka Bajkodłubka. Poniżej wklejam link: http://www.qlturka.pl/qlturka_poleca,cykl_uczymy_sie_czytac,1852.html Teoretycznie wydawca zaleca te książeczki dla dzieci w wieku 6+, ale przy młodszych też się fajnie sprawdzają. Generalnie, są to zbiory bajeczek na wszystkie pory roku, po jednej bajeczce tygodniowo. Istotne jest to, że w tekstach nie ma zmiękczeń i dwuznaków, a trudne wyrazy są zastąpione obrazkami. I zgadzam się, jeśli dziecko już interesuje się literkami, szkoda byłoby to zaprzepaścić. Tak mi przyszło do głowy oprócz książeczek, możesz nabyć też drewniane klocki z literkami i cyferkami u mnie się sprawdziło

Gość gimlee
Klocki świetna sprawa, sama nauczyłam się na nich czytać.

Gość gabrys335
Z małymi dziećmi warto spędzać czas robiąc dla nich pożyteczne rzeczy, które rozwijają w nich wyobraźnię, cierpliwość i inne tego typu dobre umiejętności. Dlatego też osobiście polecam puzzle, które według mnie są zarówno pouczające, jak i dostarczają dziecku zabawy. Tutaj znajdziesz duży wybór fajnych puzzli dla takiego dziecka: http://www.kuppuzzle.pl/index.php?route=product/category&path=107