Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Umbraaa

zakup mieszkania

Polecane posty

Gość do umbraaa
Wiesz, z tymi przekrętami to wcale nie jest pieśń przeszłości - znam przypadek jednego dewelopera, który zrobił już kilka inwestycji w Warszawie, co najmniej przy dwóch zrobił ludzi w balona - ogromne opóźnienia, dodatkowe koszty, problemy z odbiorem budynku, mieszkań, z aktami notarialnymi - za każdym razem ogromne dodatkowe koszty. I co? I robi właśnie kolejną inwestycję z bardzo drogimi mieszkaniami i pewnie kolejnych ludzi przewali, bo wszystko robi w obliczu prawa, nikt mu nie może nic zarzucić z prawnego punktu widzenia, ma armię prawników, a pozwy zbiorowe w takiej sytuacji to fikcja. Więc uważaj, jak kupujesz z rynku pierwotnego to raczej mieszkanie w budynku po odbiorze.

Umbraaa chodziło mi o to że Gant często robi rożnego rodzaje promocje, obniżki. Teraz na przykład masz kuchnie w cenie mieszkania w sensie dostajesz w cenie meble kuchenne.

Nie,mnie na szczęście nikt nie przewalił.Ja zasiedlam mienie posowieckie tymi rękami odremontowane wspólnie z innymi :D Kupione od miasta.

Zakup mieszkania, to zobowiązanie na długie lata. Warto sobie zrobić listę różnych "za" i "przeciw". Trzeba się zastanowić nad własnym trybem życia, sposobem spędzania wolnego czasu, lokalizacją swojej pracy. Mieszkania w centrum kosztują więcej i przeważnie są bardziej hałaśliwe, ale pozwalają łatwiej uczestniczyć w życiu kulturalnym, umożliwiają szybszy dojazd do pracy i sprzyjają wizytom znajomych. Mieszkania na obrzeżach, to z reguły lepszy standard mieszkania za te same pieniądze, ale kosztem pewnego "odosobnienia".

Gość doświadczona Elka
Niestety to prawda, że ciągle są deweloperzy którzy tylko czekają, żeby naciągnąć ludzi. Chyba najgorszą sytuacją jest kiedy bierzemy kredyt, płacimy część a budynek nawet nie powstaje.. O opóźnieniu ponad 10letnim czytałam ostatnio na forum.. to jest coś okropnego, jak ktoś się decyduje na kredyt to chce przynajmniej od razu (max za rok) zamieszkać u siebie, żeby dalej nie wynajmować - a tu i kredyt i wynajem przez następnych 10 lat.. Też jestem z Wrocławia, ten budynek na legnickiej też bardzo mi się podoba ale już mieszkanie kupiłam. Znalazłam trochę fotek tego bloku http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1134919&page=24 Jeśli chcesz mieć blisko i dobry dojazd to jest dobra lokalizacja. Ciekawe co powstanie w lokalach pod.

Gość Ubmraaa
Dzięki za fotki! Zdecydowanie widzę się w jednym z tych dużych okien ;) Ale czy to prawda, że te niewybudowane inwestycję są sporo tańsze od już istniejących?

Wiadomo że jest taniej ale za to jest zawsze to ryzyko, no ale kto nie ryzykuje ten nie żyje! heh no np na bochenka jest promocja 20 pierwszych mieszkań dostaje 10% więc to zawsze coś ale budynku jeszcze nie ma.

Gość Umbraaa
Czyli jednak.. ale ja chyba nie jestem jednak typem ryzykantki i zdecyduje się na coś co już można obejrzeć. Jeszcze jedno pytanie - na forach wszędzie się reklamują ludzie którzy polecają się do pomocy przy odbiorze mieszkania. Myślicie, że to jest niepotrzebny koszt czy warto?

No pewnie jak wolisz nie ryzykować i stać się na to, to kup już gotowe mieszkanko. Co do odbioru to lepiej jednak pójść z kimś, jednak ci co sie ogłaszają są raczej drodzy, lepiej pójść z kimś znajomym jeżeli oczywiście masz kogoś takiego.

no tak, ryzyko może byc ekscytujące ale ryzykowanie oszczędności swojego i nie tylko swojego życia to nie jest fun, to jest głupota

Gość a przepraszam że pytam
A jakaż to pomoc jest potrzebna przy odbiorze mieszkania???

Gość Umbraaa
Na innych forach piszą, żeby samemu nie odbierać ostatecznie mieszkania bo ja nie mam pojęcia co i jak z wykończeniem mieszkania i mogłabym potencjalnie nie znaleźć usterek które taki 'fachowiec' mógłby dojrzeć a przez od razu mogę prosić o uśnięcie albo jakąś zniżkę z powodu wad.

Gość a przepraszam że pytam
Aha. No tak, o tym nie pomyślałam, ale u mnie cała rodzina inżynierów z bogatym doświadczeniem i po wielu przeprowadzkach, odbiorach itp. :)

Dokładnie tak, jak ktoś się nie zna to tak jest że można wiele rzeczy przeoczyć . A przy odbiorze mieszkania trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół.

Gość Umbraaa
A no to ja zazdroszczę tych inżynierów, u mnie ani jednego :) To jak radzicie z ekspertem czy bez?

Gość Bez nazwy.
Koleżanko, zwróć przede wszytkom uwagę na metraż i to czy jesteś w stanie poświęcić dodatkowe m^2 kosztem lepszej lokalizacji. My patrząc bardzo krótkowzrocznie połasiliśmy się na lokalizację, decydując się na niewielki metraż i to był błąd za który dziś płacimy. Musisz wziąć pod uwagę to jak będzie wyglądało twoje życie w wybranym mieszkaniu za kilka lat. Ja nie pomyślałam o ewentualnej rodzinie, a w tym roku zaskoczyły mnie bliźniaki i mamy koszmarny problem z wygospodarowaniem dodatkowego miejsca. Także co z tego, że lokalizacja jest może fajna, skoro jest fajna raczej tylko dla młodego bezdzietnego człowieka, a nie rodziców z dziećmi. Co z tego, że wszędzie blisko i nie trzeba nigdzie dojeżdżać, skoro w budynku nie ma windy i nie mogę mieć normalnego wózka tylko spacerówkę parasolkę, którą muszę co dzień wnosić i znosić z dwójką dzieci z 3 piętra, ani nie mogę wstawić dodatkowych sprzętów, bo nigdzie nie mam już miejsca. Ostatnio chciałam kupić suszarkę, to skończyło się wymianą pralki, bo nie było dodatkowego miejsca na osobny sprzęt. Teraz muszę kupić zmywarkę i będę się musiała pozbyć kuchenki, żeby ją zamienić na 3w1. Nawet głupi odkurzacz musi stać w sypialni, bo nie mam żadnego schowka ani pomieszczenia gospodarczego, żeby go ukryć. Jest strasznie ciasno, a o wymianie mieszkania na razie mogę tylko pomarzyć, bo dużo w nie włożyliśmy pieniędzy i żal się go teraz pozbywać. No i do pracy człowiek przywykł chodzić piechotą i nie stać w korkach, więc póki dzieci małe to będziemy się w nim jeszcze gnieść, a potem się zobaczy. Także koleżanko miła, zastanów się dokładnie na tym jak się widzisz w przyszłości i nie popełnij tego samego błędu co ja.

Tak tutaj masz rację na to rzeba zwrócić uwagę przede wszystkim powiększenie rodziny.:) No i moim zdaniem w nowych osiedlach często brakuje takich rzeczy jak piwnica schowek itd. ciężko potem te wszystkie graty gdzieś upchnąć. No a winda no to wiadomo rzecz niezbędna. A gdzie chcesz kupić to mieszkanie?

Gość Umbraaaa
Ale to pytanie 'gdzie chcesz kupic" to do mnie? pisałam już że bliżej centrum raczej, najbardziej jestem za legnicką. Moje podejście jest takie, że chce mieszkać w nowoczesnym budownictwie, najlepiej 3 pokojowe albo 2 ale z możliwością ich rozłączenia np. drzwiami przesuwanymi. Oczywiście chce mieć w przyszłości rodzinę, ale nie dużą :) 2+1. Oczywiście jak to wyjdzie w praktyce się okażę ale na razie jestem ja jedna :) Oczywiście kredyt mogę wziąć troszkę wyższy a na dłuższy czas.. już w banku byłam obgadałam wszystko i mam trochę opcji.

Tak do ciebie:) A no tak moim zdaniem 3 pokoje są idealne nawet mniejsze ale zawsze można zrobić sypialnie i pokój dla dziecka. a legnicka moim zdaniem to dobry wybór ale trzeba się dobrze zastanowić bo to inwestycja na lata.:)

Gość trzydziestka;)
Słuchajcie, ja potrzebuję negocjatora, kogoś kto jest obeznany w "te klocki" i wie jak podejść do sprzedającego, aby zgodził się na obniżkę ;) Polećcie mi kogoś z Warszawy!! :)

Gość @tycia@
Do trzydziestka:) Mogę Ci dać namiary na negocjatora, który dla mnie wynegocjował 20-procentową zniżkę :) Jestem mu mego wdzięczna, bo mam dzięki temu urządzony salon tak jak chciałam i nie musiałam oszczędzać...:P Kontakt znajdziesz na stronie http://www.negocjator.warszawa.pl

Gość marekss
Na każdego w końcu przychodzi pora z zakupem mieszkania, szczególnie jak już człowiek ma dość wynajmowania. Sam się właśnie rozglądam za mieszkaniem, na rp.pl znalazłem ciekawy artykuł i aż się chyba wybiorę do ich biura http://www.rp.pl/artykul/984359.html

Gość djangos
No to okazja będzie już w najbliższy weekend. Na inwestycji Górczewska Park, bodajże od 10 w sobotę organizują dni otwarte i ostatnie dni wyprzedaży mieszkań. 5200/m2 brzmi rozsądnie.

Gość markowcs
5200 na warunki warszawskie to naprawę mało, znajomy niedawno kupował w Lublinie i zapłacił 4600 zł za m2 za 2 pokojowe mieszkanie więc w porównaniu ze stolicą to stolica naprawdę wypada korzystnie. A co do jw to znów mają w ten weekend dni otwarte

Gość agnentoo
Kolejne dni otwarte, które z powodu fajnych lokalizacji i niskich cen cieszą się niemałym zainteresowaniem, odbędą się w najbliższy weekend 09.03. na inwestycji Villa Campina.

Gość gość
jak będziecie kupować mieszkanie u dewelopera, to koniecznie przy odbiorze jakiegoś znawcę weźcie, ja korzystałam z usług http://kierownikbudowyjozwik.pl/ lepiej dokładnie sprawdzić czy wszystko z mieszkaniem jest ok

Gość gość
ja juz jakis czas temu wprowadzilam sie do mieszkania gdzie zarzadca nieruchomosci jest http://www.domena.gliwice.pl I taka moja rada: zwracajcie uwage na to kto rzadzi w miejscu gdzie sie wprowadzacie. Ja akurat dobrze trafilam, firma domena swietnie sobie radzi. Jednak moja kolezanka mieszka w bloku gdzie szefuje spoldzielnia i tych zdzieraja kase a nic nie robia