Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juliabuuliaaaa

Problem z mamą.

Polecane posty

Gość juliabuuliaaaa

Witam, mam 16 lat. Mój problem polega na tym że moja mama ciągle "czepia się" do mnie ze mam się uczyć i ze za dużo czasu spędzam z moim chłopakiem. Problem nie tkwi na pewno ze go nie akceptuje czy coś ale tylko w tej nauce. Chodzę teraz do 1 liceum i na razie nie mam żadnych złych ocen bo to pierwsze dwa tygodnie. Mam tylko jedna ocenę z której mama się ucieszyła. W wakacje spotykałam się z moim chłopakiem jak wiadomo cały dzień, bo po prostu nie chcemy robić nic osobno, tylko każda wolna chwile spędzać razem. W rok szkolny spotykaliśmy się od pon do czw do 21. A w pt i sobotę dłużej do ok. 22. Kiedy chodziłam do gimnazjum też były kłótnie o szkołę. Ze to jest ostatnia klasa i że musze sie postarać bla bla bla. Mama mowila mi ze w liceum da mi wiecej luzu i z uwagi na to ze poszlam do klasy o profilu matematyczno-geograficznym to nie bede musiala miec nie wiadomo jakich ocen np z historii za ktora nigdy nie przepadalam. ;D Szczerze mowiac to myslalam sobie ze napewno bedzie ta ze mama powie ze teraz jestem w liceum i musze sie uczyc bo to nowa szkoła i ważne zeby sie dobrze uczyc itp. No i tak wlasnie jest :( Teraz mama ograniczyla spotkania do 20:30 niby t tylko te 30min roznicy ale bardzo mnie to denerwuje. Jest tu ktoś kto mogłby mi pomóc? Pogada na gg?

Gość posłuchaj starszych
chłopaka będziesz mieć jeszcze nie jednego (wiem, ze mi nie wierzysz, też nie wierzyłam w twoim wieku :D) ... a nauka jest na całe życie! ... i pamiętaj, nie uczysz się ani dla mamy ani dla ocen, ale DLA SIEBIE! żeby w życiu nie być tłukiem, znaleźć dobra, ciekawą prace, mieć kase i fajne życie!

Wcale sie twojej mamie nie dziwię, ja mam chłopaka juz prawie 4 lata i codzeinnie się z nim nie spotykam.. W weekendy się z nim spotykaj, a w tyg zajmij się nauką, bo to teraz jest najwazniejsze, a jesli on ma inne zdanie na ten temat, to znaczy, ze nie jest ciebie warty.

Gość juliabuuliaaaa
Ale ja sie nie ucze źle. Moja mama go akceptuje, lubi go i życzy na jak najlepiej, ale poprostu strasznie sie czepia. I ja wiem ze nauka jest bardzo ważna, ale dlaczego mam od razu zakladać ze bede miec innego chlopaka? Narazie mam tego ktorego mam i nei chce tego zmieniac i chcialabym z nim być jak najdłuzej. Mam od razu kopnąć go w dupe i powiedzieć ze i tak bede meić jeszcze dziesięciu? przecież to jest bez sensu.

Gość juliabuuliaaaa
Lekcje odrabiamy razem. Uczyliśmy się też zawsze razem. Może nei zawsze nam to do końca wychodziło ale jak naprawde bedzie to wymagane pozadne nauczenie sie to sie nauczymy. Troche chaotycznie pisze ale mam nadzieje ze mnie rozumiecie.

Jezu laska wyluzuj, daj facetowi czasem wolne, a Ty posiedź w domu, to mama się nie będzie czepiać.

Gość przeciez nie zabrania ci sie
spotykac, a ze ogranicza na poczatku liceum, to racja, poczatek jest wazny, jakie zrobisz wrazenie, tak i bedzie, poza tym trudno potem nadrobić.

Gość juliabuuliaaaa
Taaaa, poczżtek jest wazny bo opinia. Koniec też jest ważny bo matura. Srodek ważny bo musze i tak sie uczyc ;D

Gość posłuchaj starszych
nie "zakładać" tylko realnie popatrzeć na rzeczywistość... jesteś bardzo młoda niewiele wiesz o życiu, o tym co będzie dla ciebie ważne w stałym związku, bo nie masz doświadczenia, podobnie twój chłopak! ... dlatego właśnie znakomita większość takich młodzieńczych fascynacji, kończy się najdalej wraz ze skończeniem liceum! Aha i nie chodzi o to żeby chłopaka od razu olewać.. bo jak to się mówi "jak kocha to poczeka" ... nawet lepiej będzie jak się stęskni trochę ;) ...moim zdaniem wystarczyły by spotkania 3xw tygodniu + weekendy, oczywiście jeśli nie koliduje to z nauką!

Gość juliabuuliaaaa
Zawsze coś sie znajdzie. A narazie i tak nie ma sie do czego doczepić bo nei dostalam ani jednej zlej oceny. Od przyszłego tygodnia bedzie wiecej nauki- to wiem napewno. No ale wtedy bardziej sie przyłoże.

to spotykaj się z nim, ale w granicach normy!! 2-3 razy w tyg to jest już bardzo często... a wy się spotykacie dzien w dzień i to całe popołudnia u ciebie przesiaduje... co on, w domu obowiązków żadnych nie ma?? z kolegami nie chce pograć w piłke czy co?? meczu obejrzeć??

Gość juliabuuliaaaa
mi akurat idzie bardzo kiepsko z wypracowaniami i czasem pomaga mi mama ,ale mowie o innych rzeczach.

Gość posłuchaj starszych
julka, ale dla kogo ty się uczysz? dla mamy? ...dziewczyno ty się uczysz dla siebie, masz 16 lat, za chwile będziesz dorosła, rodzice mają cię obowiązek utrzymywać do 25 roku życia, ale pod warunkiem, że się UCZYSZ!... kto cię będzie utrzymywał, jak się na studia nie dostaniesz, albo na jakieś lipne po których roboty nie będzie, mama do 40? ....a ty sobie będziesz z chłopakiem gruchała? ja bym taką córkę WYŚMIAŁA.... ... jak planujesz szybko rodzinę zakładać, to trza było iść na fryzjerkę a nie do liceum!

Gość juliabuuliaaaa
Ja chcę się uczyć sama dla siebie ale moja mama tyle o ty gada ze zawsze uczylam sie dla niej. Teraz chcialabym normalnie w spokoju sie uczyc dla siebie. Np jak ide do chlopaka to biore to co mi jest potrzebne i mam zamiar robic to co mam zadane. A mama od razu milin pytan co z nauką itp;/

Gość juliabuuliaaaa
Ja odrazu sie wsciekam bo denerwują mnei te pytania bo wiem ze musze sie uczyć, wiadomo ze jak wiekszosci nie chce mi sie ale musze. A ona mi ciagle o tym przypomina.

Gość juliabuuliaaaa
No a np jak na wtorek nic nie mam bo czasem zdaza sie takie dni ze bardzo malo trzeba bedzie robić to co? mam siedziec w domu bo co dwa dni mam sie z nim spotykac?

Gość juliabuuliaaaa
No każdy ma inne problemy. Ja mam takie.

Gość juliabuuliaaaa
Podałam taki przykład jak wychodze do niego. W sumie wiekszosc czasu on spedza u mnie.

To dwa dni się z nim spotkaj, a dwa siedź w domu albo zaproś go do siebie jak nie masz nic zadane

Gość wyluzuj laska daj mu chwilę
wyluzuj laska i daj mu trochę c zasu by mógł sie stęsknić za tobą, by miał czas na kumpli i hobby bo jak będziecie się tak non stop prowadzać to szybko mu się znudzisz i szybko się w tobie odkocha spędzaliście całe wakacje ze sobą, teraz jest rok szkolny i pora na naukę, w tyhodniu się ucz a weekend przeznacz na spotkania Mama ma rację

Gość posłuchaj starszych
zwyczajnie sie martwi! ...nie możecie się czasem osobno pouczyć... rozumie odpytać się czy cos to fajnie we 2, ale wszystko razem?... to zdecydowanie jeszcze nie ten etap! Poza tym co na to rodzice chłopaka, jak tam do późna przesiadujesz... ja mam 2 synów i szczerze to sobie nie wyobrażam, żeby jakaś dziewczyna do 22 u nich siedziała dzień w dzień.. choć to na razie jeszcze nie ten etap :D ... po prostu czułabym się skrepowana we własnym domu.... ani się jakoś przebrać w pidżamę- a lubię w salonie tak tv pooglądać.... ani z szaf coś wywalić i posprzątać... w ogóle jakoś tak dziwnie.......wiesz może mamie tez o to chodzić, tylko nie wie jak to powiedzieć, więc zasłania się nauką!

Gość ahajsdhihbjncbsdh
no to wtedy droga kolezanko rekawki podwijamy i pomagamy mamie......:) a nie tylko chlopak i lekcje....Robisz cos w domu?Taka dziewczyna jak ty powinna sprzatac,obiad ugotowac od czasu do czasu a nie przesiadywac calymi dniami z chlopakiem... Co ty sie mamie dziwisz...?ile teraz takich dzieciakowjak ty jest w ciazy...,i co dalej? Mama chce dla ciebie jak najlepiej!

Gość juliabuuliaaaa
Nie siedzielismy do 22 razem tylk odo 21 ;d Mała róznica ale jednak jest. Przecież mamy własne pokoje i siedzimy tam a nie z moja mamą tam gdzie sie przebiera czy sprząta. Mamie chodzi głownie o ta nauke. Ale chyba ja też wkurza sam fakt ze tyle razem siedzimy. :(

Gość ahajsdhihbjncbsdh
jeszcze ci napisze ze powinnas sie cieszyc ze mama pozwalaci na to ze on tak czesto do ciebie przychodzi i w dodatku tak dlugo siedzi! Bowiekszosc rodzicow wywalilaby go na zbity pysk!

Gość wyluzuj laska daj mu chwilę
No i przede wszystkim laska, każdy z tych co odpisują...też kiedyś miał te 16 lat i chłopaka...i doskonale zdaje sobie sprawę jak wygląda nauka z chłopakiem.... myślisz że wszyscy starzy ramole już się starzy urodzili i nie byli nigdy zwariowanymi nastolatkami ? byli i dlatego doskonale rozumieją co masz na tym etapie w głowie.... gdy byłam w maturalnej klasie i poznałam swojego pierwszego faceta to ostatnia rzecz o której bym myślała przy nim to nauka... no ale ja nie spotykałam się z nim codziennie i nie przesiadywałam z nim do 22:00 bo po prostu rodzice by na to nigdy nie pozwolili....i mieli rację