Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyyhh :/

Intymny problem dziecka :(

Polecane posty

Odebralam dzisiaj 4 letnią córcie z przedszkola i juz sie tak dziwnie zachowywala, ocierała kroczem o fotel itd..,myslalam ze zlapala gdzies robaki ..tak myslalam, ale na wieczor zaczela sie juz ewidentnie drapac miedzy nogami.,wsadzac łapki w spodenki Pytam sie co jej jest,ona ze nic (moja mysl ze jak sie ne skarzy ze cos ją boli i tak sie speszyła to widocznie onanizm dzieciecy, tez wystepuje u niekotrych dzieci)Do kapieli ją rozebralam zauwazylam ze sciska sie tam , patrze a ona doslownie miala całą czerwona skore na cipci az po odbyt.Spuchniete dwukrotnie i wrecz bordowe.Mówi ze ją w srdku nie boli,jak siusia tez ją nie boli, ale bardzo ją szczypie skóra gdy mocz styka sie z tym podraznieniem(wiec to nie pecherz i infekcja drog moczowych odpada,) bo w srrodku jak to mowiła nie boli ,ale dostala opuchlizny na zewnatrz.Czy to mozliwe ze zlapala jakiegos ..no nie wiem co...????i to w przedszkolu w wc??? krostek ani wrzodzikow tam nie ma,.Pierszy raz sie z spotykam z tym u 4 letniego dziecka.Gdy w wodzie siadala to piekło ją.Po kąpieli posmarowalam mascią z cynkiem, mówi ze juz lepiej od te masci.Mówie jej ze jesli do jutra nie przejdzie to pojdziemy do jej lekarza , a ona na to ze nie pójdzie i wstydzi sie czyli jutro juz naapewno jej przejdzie tak mnie zapewniła.Noi problem nie taki mały Jak pojde z nią do lekarza to ona jest bardzo wstydliwa, nawet jak byla malutka to nigdy nie lubila latać na golasa przy obcych, juz jako malutkie dziecko sie krepowala innych oprocz mnie i taty.Nie wiem jak ją przekonam aby sie rozebrala u lekarza..ona jest taka wstydliwa ,szybko sie peszy.Na zastrzyk jak chodzila to pielegniarka jej robila zatrzyk w udo ,albo lekko odchylała majteczki w bok i wtedy robila zastrzyk bo gatek nie dala sobie sciągnac nigdy ,pomimo tłumaczen,odwracaniem uwagi i przekonywan :o O higiene dziecka wiadomo ze dbamy codziennie, ,wychodzi na to ze w przedszkolu musiala cos załapać jakąś bakterie

Gość umpa lumpa
o kurcze, no szkoda malej! :( Ale faktycznie chyba lekarz bedzie niezastapiony. Moze brudnymi raczkami sie dotykala?

Trzeba bylo ją umyć w rumianku albo w krochmalu to by jej się podgoilo jeśli to tylko takie obtarcie. Może to jednak mocz? Pewnie pediatra zleci ci badanie. Jeśli są bakterie wmoczu to nie koniecznie boli przy sikaniu, nieraz po prostu okolice intymne są silnie zaczerwienione i tyle. Masz sok z żurawiny w domu? Jak jej trochę "zakwasisz" mocz to nic się nie stanie, na pewno nie zaskzodzi, a moze pomoze. No i do lekarza na pewno powinnaś iść. Moze to jakas grzybica albo inne swinstwo i trzeba antybiotyk. Nie zastanawiajs ie tylko jutro malą zabierz.

Gość Ale jaja...
Dobrzeby było gdybyś poszła z nią do lekarza i opowiedziała jak to wygląda albo zrób zdjęcie by mała nie musiała się rozbierać ..no chyba że lekarz się uprze ale nie powinien skoro dziecko kategorycznie odmawia. Ja smarowałabym małą maścią tranową póki co bo ta jest na odparzenia i podrażnienia. Podejrzewam że mała mogła się solidnie odparzyć (może w przedszkolu coś zaniedbali, może mała zrobiłą kupkę i źle się podtarła a jest ciepło więc bakterie od kału podrażniły skórę?)

Ja bym raczej stawiala na grzybice. Wbrew pozorom takie male dziewczynki tez moga zlapac, moze miala troche wilgotne majtki z moczu lub spocenia, zatarla i grzybica sie rozwinela. Objawy sa typowe dla grzybicy. Moze tez za mocno mylyscie to miejsce mydlem? Jesli masz w domu, to posmaruj kremem clotrimazolum lub pimafucin. Tylko, zeby to byl clotrimazolum do leczenia infekcji ginekologicznych, a nie skornych. Troche bedzie trwalo wyleczenie (ok. 2 tyg). Mozna tez kapac w leciutkim rozwtorze nadmanganianu potasu, zeby odkazic. Jak masz watpliwosci to idz do pediatry lub ginekologa.

ale ona nie ma tam zadnych krostek,ani grudek,ani syfkow, nic tylko opuchlizna i bordowy kolor.No jak pisalam jakaś mascią z cynkiem posmarowalam i mowi ze juz lepiej ...nie wiem czy tak mowi ze sie lekarza wystraszyla czy moze i faktycznie lepiej

To pewnie sie tylko obtarła. Zrób jej jutro krochmal i przemyj jej to wacikiem i tym krochmalem. Nawet kilka razy dziennie i jak to tylko obtarcie to zniknie bez śladu.

no to widocznie jak to otarcie to musialo porządnie napuchnąc bo opuchlize ma od wzgórka łonowego,zaczerwienione opuchniete wargi az po odbyt tak jej sie zaczerwienilo i opuchlo.Jutro rumiankiem przemywac bede, ale z tym lekarzem kompletnie nie wiem co robic.Przeciez wiadomo ze jak pojde z dzieckiem to o bedzie kazac sie rozebrac i opatrzec dolegliwosc.. to jest awykonalne w przypadku mojego dziecka aby majtki zdjela przy obcej osobie,a pozatym nawet jej chyba nie dowloke do lekarza , lecz mozliwe ze nie bedzie potrzebna medyczna wizyta i samo przejdzie domowymi sposobami

Gość do lekarza biegiem z mala
to nie jest normlane. Mnuie po tym co piszesz, to przyszlo do glowyt molestowanie, albo jakas inna przyczyna mechaniczna. Pogadaj z dzieckiem. skoro jest tak wstydliwe, moze nie bez powodu..

Myślę ze powinnas zaczac z malą rozmawiac na pewne tematy pt "fajnie ze sie wstydzimy bo szanowanie swojego ciala i uczucie wstydu jest potrzebne, ale w pewnych systuacjach po prostu trzeba wstyd przelamać". Jak kiedyś stanie się coś na prawde niedobrego to zamiast ratowac życie/ zdrowie dziecka będziecie mieli problem z jego rozebraniem. Nic w nadmiarze nie jest dobre. Poopowiadaj jej o lekarza, wypozycz jakąś ksiazke, bajki na dvd czy w necie, powiedz ze wszyscy się rozbierają u lekarz bo lekarz leczy cialko a nie ubranko.

to weź ja tam zaciągnij!!! jak sie zaprze i zacznie wyrywac to jestem bezsilna. Teraz wlasnie weszla do mnie i powiedziala ze ją kolega kopnąc "tu" i nie trzeba do lekarza. Ae ja nie wiem czy zmyslila bo mysli ze do lekarza wtedy juz sie z powodu kopniecia nie idzie, czy faktycznie ten chłopczyk kopnął ja w krocze.Pytalam sie jej czy poskarzyla sie pani a ona ze nie bo to bylo w lazience .Noi nie wiem czy jej wierzyc,taka rozchwiana w tym była

ja bym tez jak najszybciej do lekarza szła. moze jestem przewrazliwiona czy cos ale tez przyszlo mi na mysl molestowanie lub cos w tym stylu... mala sie wstydzi ale zdrowie wazniejsze i lekarz powinien to konieczie obejrzec

Tak czy siak coś jest nie tak i ty z nią pogadaj. Nie musisz jej zaciągać jak tylko dobrych argumentów użyjesz ;) Na pewno wymyślisz coś co ją przekona do tej wizyty, a wizyta jest konieczna no i w sumie to przedszkole bym chyba sprawdziła bo jakaś ta sprawa hmm nie do końca jasna.

Gość umpa lumpa
popytaj pani w przedszkolu, moze o czyms wie?

Gość Zaprowadź ją do lekarz i to
biegiem! nie patrz na to że mała nie chce bo jak zaniedbasz coś to będzie twoja wina a to ty odpowiadasz za jej zdrowie. Nie przemywaj tego rumiankiem!!! Rumianek jest dobry na wiadomego pochodzenia dolegliwości ale nie każdą rzecz i sam rumianek potrafi popaskudzić i rozprzestrzenić stan zapalny! (Zdanie nie moje wymyślone tylko mojej pediatry). To jest albo solidne otarcie (głupie zabawy w przedszkolu niewiadomego pochodzenia :/) albo stan grzybiczy. Jak najszybciej przemyj jej te otarcia w nadmanganianie potasu (lekciutko różowa woda) i zostaw aż do wizyty lekarza, jeżeli po tym nadmanganianie zejdzie to znaczy że to był stan zapalny wywołany bakteriami. Jeżeli się boisz to poczytaj o nadmanganianie potasu , na co się go stosuje (na necie) i będziesz spokojniejsza ale idź z nią do lekarza.

Gość Kleośka
Zgadzam się, rumianek potrafi zapaskudzić nawet ranę jeżeli jest to rana pochodzenia bakteryjnego albo wirusowego!!! Rumianek jest dobry na lekkie niebakteryjne owrzodzenia ale okolić intymnych u dziewczynek nie płucze się rumiankiem bo można przenieść bakterie z jednego miejsca w drugie. Nadmanganian potasu to świetny pomysł, kupujesz go w aptece i rozpuszczasz taką ilość w wodzie by otrzymać lekko różowy kolor, stosuje się go przy potówkach u niemowląt, przy jakichś stanach zapalnych u małych dzieci i dorosłych więc jest bezpieczny , ważne żeby był dobrze rozcieńczony dlatego umownie stosuje się według barwy . Na etykietce będziesz mieć napisane w jakich przypadkach jakie ilości się stosuje , on działa też na grzybicę.

Gość I bardzo dobrze
Ja tez popieram, idź do lekarza. Mojej znajomej kilkuletnia córka też miała taki problem, ale zwaliły na to, ze mała pewnie w przedszkolu się źle podciera i w końcu tak jej okolice cewki moczowej zapuchły, ze wstrzymał jej się mocz. To dopiero była jazda... dopiero później bolało, więc tym, że nie płacze się nie sugeruj.

sprawdz na ulotce tantum rosa czy slaby roztwor jej nie zaszkodzi ja tez sie tym podmywam jak mam problem a tak na marginesie czego uzywasz do higieny intymnej moze zacznij stosowac laktacyd ja nawet moim chlopakom kaze sie tym plynem myc zawsze to lagodniejsze niz mydlo.a mnie jeszcze pomaga podmycie sie mydlem szarym Bialy jelen jest niezastapione choc nieladnie pachnie:(

Ludzie, ale nie panikujcie. Miejsce jest mocno czerwone i spuchniete, bo napewno ja swedzialo i sie drapala czy ocierala. Z reszta autorka sama to napisala w pierwszym poscie. Moja corka miala podobna sytuacje jak miala 8 miesiecy, tez wargi sromowe wieksze bordowe i spuchniete, to byla grzybica wywolana odparzeniem pieluszkami. Do teraz miewa nawroty, a jest w wieku corki autorki. Wystarczy, ze niedokladnie wytrze pupe przy zalatwianiu albo sie zapoci i dlugo siedzi w spodniach (np. w czasie dlugiej podrozy) i problem wraca. Autorko, idz do lekarza, ale nie wkrecaj sobie molestowania i innych strasznych rzeczy jesli nie masz ku temu powodow.

ona nie ma tam zadnych wrzodzikow, a jedynie od tego drapania takie otarcie jej sie zorbiło.Ona juz zaczela mnie kolowac, wczesniej nic sie nie odzywala a teraz jak pisalam przyszla do mnie i mowi ze kolega tam ją kopnął, ale ona pani nic nie mowila, i pani tego nie widziała. Ja juz sama zgupialam czy to bakteryjny stan czy faktrycznie jakis dzieciak ją tam uderzył.No zobaczy jak jej jutro bedzie, jak nie przejdzie to jednak bede musiala isc do pediatry,bo jak to jakies bakterje to trzeba szybko leczyc a nie czekac na samo ze przejdzie

ale ja nie wkrecam sobie molestowania, nigdzie tego nie napisalam

Gość ja stawiam na stan
zapalny, bo piszesz ze swedzi i obciera sie, a po kopnieciu by bolalo, a nie swedzialo. Nie znasz wlasnego dziecka nie umiesz wyczaic kiedy klamie, a kiedy nie????????????? i nie rozumiem takiego czegos nie dam rady jej zaciagnac do lekarza!!!! ja mojej bym tak powiedziala stanowczo ze idziemy do lekarza inaczej mozesz gorzej zachorowac i trzeba bedzie jechac do szpitala, a tak lekarz zobaczy i da masc posmarujrmy i sie zagoi proste

Gość spróbuj ją posmarować
clotrimazolem, jak to grzybek to pomoże , ja stosowałam u 1,5 rocznej córki bo miała zaczerwienienie przy zażywaniu antybiotyku. Jeśli ją by bardziej szczypało to szybko zmyjesz , a spróbować nie zaszkodzi

Gość eneduerike123
a nie mozesz wezwac lekarza do domu? moze w domu bedzie jej lepiej, bedzie czuc sie bezpieczniej