Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Księgareczka

Klient nie kupujący.

Polecane posty

Gość Księgareczka

Pracuje w księgarni i czesto przychodzą klienci w ogóle nie zainteresowani kupnem choćby długopisu a jedynie czytaniem książek... Zwracałam już uwage że jeśli nie kupują to mają opuścić księgarnie bo rozprasza mnie to, robi sie niepotrzebny tłok no i to jest księgarnia a nie biblioteka, może subtelna różnica ale jednak, co robić? Czy to normalne że przychodzą tylko czytać? :O

Dla większości tak, dla mnie nie! Wkurza mnie, jak szukam jakichś ksiązek w Empiku, a te niemoty siedzą po podłogach i czytają. Dlaczego ja mam potem płacić pełną cenę za wyświechtaną przez kogoś książkę?! Powinna być w takim empiku jedna książka danego tytułu ogólno-dostępna a reszta zafoliowana.

mam nadzieję że to prowokacja, a jak nie to się zwolnij bo to szczyt chamstwa tak zwracac się do potencjalnego klienta. Jakbyś była srednioweiczną przekupką pewnie wrzeszczałabyś: Tu się sprzedaje, tu się kupuje, odejdz gówniarzu bo cię opluję" :p

Gość idzie zima juz tusz tusz
mnie tez te niemoty wkurzaja, zazwyczaj maja brudne swetry i tłuste załupierzone włosy :O

Co do Emików to jest przedwojenn atradycja, że w tych sklepach się siedziało i czytało. Podawali kawe, herbatę, mozna było czytac gazety, kupowac, jak kto miał ochotę. Pełna kultura- jak w reklamie. Teraz się patrzy na klienta tylko jak na osobę do wycyckania... W porządnych Empikach są miejsca do siedzenia, nie trzeba siadac na podłodze...

Gość Księgareczka
No to sobie przyjdź kiedyś i mnie zastap na 1 dzień to zobaczysz jak szybko wybuchniesz :O Pomieszczenie małe, bo to nie jest Empik ani nic tylko mała księgarnia, ja siedze na tej kasie kolejka się robi i ludzie sie cisna jak sardyny w puszce bo tamci sobie czytają :O Ja rozumiem przejrzeć książke, przeczytać kilka stron żeby zobaczyć czy zainteresuje ale nie stać mi godzine i czytać nowości :O a latem zaduch okropny jak tyle ludzi a by mogło być połowe mniej.

Dobrze, niech sobie empik ma tradycję jaką tam chce, tylko dlaczego w takim razie karzą sobie płacić pełną cenę za książkę, którą wyświechtało wiele osób?!

Gość Księgareczka
Chyba zawiesze ogłoszenie "Biblioteka wejście obok" :O

a płaca ci za obrót czy tylko od godziny? Bo ci klienci co tylko czytają, napędzają też obrót. Nic tak nie zniechęca do wejscia jak swięcący pustkami sklep. W przedwojennej Polsce krążyło powiedzenie, że dobry sklep powinien byc ciasny, zeby zawsze wydawało się, że jest w nim pełno ludzi.

Ja kiedys siedziałam w kiosku, takim z gazetami, papierosami, itp, i często nikt nie podchodził nawet przez 20 minut zeby coś kupic. Czasem jak przyszedł do mnie znajomy i gadał ze mną stojąc od frontu, to nie mogłam słowa zamienic, bo co chwila ktoś podchodził i nam przeszkadzał. W końcu doszłam do tego że to nie przypadek. Chyba figurę woskową mogłabym postawic, zwiększyłaby obrót parokrotnie...

Ale to w pewnym sensie kradzież, bo nie płaci się za samą książkę a za treść.

brovar- a słyszałes o bibliotekach i idei swobodnego dostępu do pewnych dóbr kultury?

Gość do pupy :-)
ja też pamiętam taki empik - gdzie szło się na kawę, na film w tv, a przy okazji czytało się gazety, książki...... Niezłe to było.