Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie rozumiem o co biega

przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza-help!!!!!

Polecane posty

pisze, ze bank żąda splacenia dlugu wraz z odsetkami (za ponad 2 lata) ale nie bylo napisane ile tych odsetek jest pojde na pewno po porade prawna, moze da rade cos jeszcze zrobic

Gość lguhdl/ld
idź i to szybko bo czas leci, a kiedy dowiedziałaś się o śmierci? minęło już 6 mcy? czego się pytasz o spadek z dobrodziejstwem inwentarza? coś w tym piśmie tak było? a może dziedziczy wraz z Tobą os małoletnia, która też nie złożyła ośw to by Cie ratowało

zadawała mi pytania no właśnie między innymi czy wiem, kiedy ta osoba zmarła głupim mi było, bo nawet nie znałam daty, palnełam, ze chyba jakoś dwa lata temu.. W ogóle bez sensu bo nastawiłam się tak, ze pójdę i podpisze, ze rezygnuje ze spadku a okazało się, ze nie mogę bo minęło 6 miesięcy no i zadawała mi pytanie i gadała właśnie coś o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza a ja kompletnie nie wiedziałam o co tam chodzi.. No ale dowiem się czy coś jeszcze da radę zrobić czy nie. Przynajmniej na przyszłość będę wiedzieć, ze należy się zrzec spadku..

no jest jeszcze moja siostra, która jest niepełnoletnia

o smierci dowiedzialam sie jakis czas po smierci tej osoby i niestety minelo juz 6 miesiecy, a do wiedzialam sie o dlugu i nieprzyjeciu spadku wlasnie przez to pismi z sadu

Gość lguhdl/ld
to dlatego ta sędzia pewnie mówiła o spadku z dobrodziejstwem inwentarza, Twoja sis nie ma 18, pewnie też nie składała ośw skoro Ty nie składałaś, zatem ona przyjmuje z dobrodziejstwem a z nią Ty. tak to widzę, jak odpowiadasz z dobrodziejstwem to tak jak pisałam w 1 moim poście

Gość uprawnienia
spoko jak siostra jest niepełnoletnia to nie masz czego się bać,odpowiadasz z dobrodziejstwem inwentarza,czyli jak nie miał majątku to nie masz obowiązku spłacania niczego,ale komornikowi za spis inwentarza trzeba będzie zapłacić,jeżeli minęło 6 miesięcy od chwili kiedy dowiedziałaś się o śmierci,nie mogłaś przyjąć tego spadku wprost

no to już rozumiem o co w tym chodzi, dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie i pomoc! :)

Gość uprawnienia
Miałaś fart,ale zostawianie takich rzeczy fartowi to jak wyrywanie sobie samemu zębów.

wiem, wiem ale na przyszłość będę wiedzieć i na pewno nie popełnię tego samego błędu! :)

Gość lguhdl/ld
:-)

Gość Zeberka85
" hej!! czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi?: Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza, że spadkobierca odpowiada za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego w inwentarzu stanu czynnego spadku. Nie kumam za cholerę.. " Nie będziesz musiała spłacić więcej niż wyniósł inwentarz. Jeśli długo było 20000 tys a inwentarz wart był tylko 10000 to tylko tyle spłacasz. Tutaj masz to opisane http://kancelariagb.pl/2013/05/spadek-z-dobrodziejstwem-inwentarza/

Gość gość
Myślę, że nie obejdzie się bez wizyty u notariusza. Ja odziedziczyłam długi i dowiedziałam się o tym jak już miałam komornika na głowie. Pomogła mi Pani notariusz Agnieszka Kozek, bardzo obeznana w temacie kobieta ;)