Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowka11

poród i pobyt w szpitalu a ZUS

Polecane posty

Gość ciezarowka11

Mam pytanie. Od lipca nie mam pracy ( umowa z biurem pracy tymczasowej, nie przedluzyli jej), pieniądze wypłaca mi ZUS z racji L4. Wie któraś z Was może jak wygląa opieka szpitalna w takiej sytuacji? Jakie dokumenty powinnam dostarczyć, mieć przy sobie ? I do kiedy jestem ubezpieczona? DO momentu wyjścia ze szpitala? A dziecko?

Gość grejs keli
najlepiej idź do oddziału ZUS, tam ci wszystko powiedzą. ja też miałam wątpliwości jak byłam w ciąży a pani w ZUS-ie mi wszystko wytłumaczyła

Gość ciezarowka11
isc nie moge bo jestem uziemiona, ledwo daje rade chodzic po mieszkaniu. A dodzwonic sie do mojego oddzialu ZUS to czysty koszmar.

Gość grejs keli
chętnie bym ci pomogła ale nie wiem :D, oni mają czasami zagmatwane przepisy, dlatego najlepiej zasięgnąć inf ze źródła

Gość ciezarowka11
oki wielkie dzieki :) Moze ktos jest w podobnej sytuacji ? Bo na prawdę nie wiem, od której strony się wziąć za papierologie w ZUSie :/

Gość hir a jem
grejs keli ma rację najlepiej byłoby iść do Zus-u u nich podobna sytuacja może oznaczać zupełnie inne przepisy (które z resztą ciągle się zmieniają)

Gość ciezarowka11
wiem, wiem, ze byloby NAJLEPIEJ, jednak jest to fizycznie niemozliwe w moim przypadku, inaczej nawet nie pisalabym tutaj tylko od razu pojchala.

Gość poszukałam trochę w necie
i wychodzi że ZUS płaci ci chorobowe z racji ciagłości choroby po wygaśnięciu umowy o pracę. Ale z tego nie wynika że równocześnie płaci ci też składkę chorobową. Zresztą w związku z tym że jesteś w ciąży to masz prawo aż do porodu oraz przez okres połogu do darmowego leczenia. Dziecko też.

Gość ciezarowka11
rozumiem, dziękuję za poświęcenie czasu na wyszukanie tych info. To pozostaje tylko kwestia dokumentacji, którą powinnam mieć przy sobie gdy trafię do szpitala... Wypłaty Miałam około 1500zł m/c na rękę obecnie zus wypłąca mi coś koło1300 zł, wiec sądze ze potrąca na "chorobowe", ale głowy nie dam....

Gość poszukałam trochę w necie
no to chyba pozostaje telefon do oddziału ZUS. Poszukaj też na stronie www.zus.pl

Gość obawiam sie
ze jedynie uzbrojenie sie w cierpliwosc i dzwonienie az do skutku do ZUSu da ci pelna i miarodajna odpowiedz.