Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasNBFkA

Jak zrobic Polędwiczke w całości???

Polecane posty

Gość kasNBFkA

moze ma ktos przepis na poledwiczke ale w calosci, bez krojenia na plastry, podobno dobra jest z cebulka.....czy trzeba ja podsmazyc przedpieczeniem czy moze lepiej poddusic moze ktos podpowie bo nigdy nie robilam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polędwiczkę( waga wg potrzeby) szpikuję maleńkimi plasterkami czosnku,nacieram oliwą,przyprawiam solą i pieprzem,,okładam kilkoma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego, owijam w folię aluminiową i 24 godziny trzymam w lodówce, po tym czasie zdejmuje listki i ziele angielskie,polędwice podrumieniam na patelni z obu stron na gorącym oleju ,umieszczam ją w rondlu ,kroję kilka sporych cebul w średnią kostkę,dolewam do rondla nieco oleju,chwilkę smażę a następnie podlewam wodą lub bulionem i duszę ,do momentu aż mięso będzie miękkie(cały czas pamiętam by uzupełniać wodę). Gdy mięso jest już miękkie dosmażam je jeszcze do momentu całkowitego odparowania wody,Z cebuli zrobi się super smarowidełko na chleb + plasterki mięsa i jest pycha na kanapki.Lub możesz na tej bazie zrobić sos,dodając nieco śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cala poledwiczke nacieram sola, pieprzem, majerankiem, czoskiem i oliwa, dobrze jak w tych przyprawach postoi kilka godzin. nie smaze, nie dusze, wkladam tylko do maksymalnie nagrzanego piekarnika na 10 minut, to daje wfekt przysmazenia, potem zmniejszyc temperature i piec jeszcze jakies 20-30 minut. zeby nie przsuszyc, i zeby poledwiczka miala swoja aksamitna strukture, trzeba tylko tyle piec, zeby z miesa nie wyplunela woda, czyli zeby w srodku byla jeszcze lekka pozostalosc rozowosci. nie mylic z krwia ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eej.
Poledwiczke owinac bardzo cieniutkimi plastrami boczku i upiec w piekarniku. Potem pokroic na grube plastry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×