Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zeberka1212

mam kompleks niższości

Polecane posty

nie wiem jak sobie z tym poradzić ,cały czas czuje się gorsza,głupsza i brzydsza od innych kobiet,czuje ze nie zasługuje na fajnego faceta bo nie jestem jego warta.Wszystko przez spierdolone dzieciństwo..kiedy widzę piękną kobiete mam ochotę uciekać,bo czuje się gorsza.. ma ktoś podobnie? jak sobie z tym radzicie? xoxo

Gość ZaaGuuBiiOnnA
Ja też od jakiegoś czasu borykam się z kompleksem niższości. Nie umiem zdiagnozować dokładnie jego źródła, ale podejrzewam, że ma on związek z bardzo przykrą chorobą w mojej najbliższej rodzinie jaką jest schizofrenia, a także z tym, że wybrałam sobie trudny kierunek studiów i jest bardzo ciężko. Mam podobne objawy do Twoich. Ostatnio jednak stwierdziłam, że to nie ma sensu, takie użalanie się nad sobą. Pomogła mi w tym książka, o której dowiedziałam się z wypowiedzi pewnej osoby na forum podobnym do tego. To książka autorstwa Briana Tracy p.t. "Maksimum osiągnięć". Mi ona pomogła i polecam ją wszystkim, którzy borykają się z tym problemem. Książka jest jednak tylko pomocnikiem, tak naprawdę trzeba się mocno zaprzeć w sobie i zacząć coś robić a nie tylko siedzieć, płakać i twierdzić, że nic się nie umie, w niczym się nie jest najlepszym i nawet nie ma co próbować bo i tak nic z tego nie będzie. Ja np. przypomniałam sobie, jak kiedyś byłam na kursie projektowania stron www. Pamiętam, że mi się to podobało. Dzisiaj poszłam do biblioteki i wypożyczyłam kilka książek na ten temat. Zajęłam się tym, co lubię i co może sprawić mi satysfakcje, dając tym samym napęd do dalszego działania. I nie mówcie, że nie macie nic, co sprawia wam przyjemność i w czym moglibyście być dobrzy, bo każdy może coś znaleźć dla siebie, trzeba tylko chcieć. Życzę wszystkim również sobie, żeby znaleźli w życiu cel i trzymali się go.

Gość lola bb
Wiesz co najlepiej zrób coś przyjemnego dla siebie. Weź na przykład zdecyduj się na aktywność fizyczną. Może jakieś ćwiczenia w klubie fitness, albo pływanie. Musisz bowiem wiedzieć, że by mieć mniej kilogramów, trzeba pozbyć się nadwyżki energetycznej. Co więcej bardzo ważne jest również to, by zwracać uwagę na czas trwania ćwiczeń. Jeżeli wcześniej nie prowadziłaś aktywnego trybu życia bądź po prostu nie miałeś za wiele czasu na ruch, to wówczas na początek wystarczy około 15-minutowy trening (może być spacer), który będzie powtarzany do drugi dzień. Kolejnym krokiem będzie stopniowe wydłużanie czasu trwania ćwiczeń o 5-10 minut w zależności od naszych możliwości. Chodzi o to, by po kilku tygodniach cały trening trwał około 60 minut. Zajrzyj jeszcze na http://hgh.edu.pl/2011/07/04/aktywnosc-fizyczna-jako-sposob-na-walke-z-kilogramami/ Ćwicz regularnie, a z pewnością ten „nurzec ci przejdzie.

też tak mam. Obecnie bardziej cię czuje w towarzystwie chłopaków. Gdy pojawia się jakaś dziewczyna to ja normalnie chwilami dziczeje ;) można to tak nazwać. Odnoszę wrażenie że ona jest ładniejsza, mądrzejsza i ma lepiej ode mnie. Ale po chwili zmierzam ją wzrokiem i szukam w niej wad które sprawiają że czuje się lepiej. Na jakiś moment. To wszystko przez przeżycia z dzieciństwa. Nigdy mnie za nic nie pochwalono. Zawsze było źle i zawsze byłam najgorsza. Teraz tez tak jest ale wszystko biorę w swoje ręce. Nie mam zamiaru żeby to tak dłużej trwało... trzymaj się