Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannica z piekla rodem?

chrzcicie swoje dzieci?

Polecane posty

Gość pannica z piekla rodem?

czy sa tutaj rodzice ktorzy nie zamierzaja chrzcic swoich dzieci,albo jeszcze nie ochrzcili i sie wahaja? dlaczego takie postanowienie,jak reaguje na ta decyzje wasza rodzina? prosze o opinie

Gość Tymoteuszszsz
TAK

Gość małamamam
ja nie będę chrzcić bo sama do kościoła nie chodzę od chyba 10 roku życia, nie byłam bierzmowana, nie chodziłam w szkole na religię i ogólnie kościół w moim życiu nie istnieje, ślub mam cywilny. Mój mąż podobnie, a obie rodziny raczej należą do nie wtrącających się więc problemu nie ma. A dziecko jak będzie chciało to jak dorośnie to samo zdecyduje jaką wiarę wybrać bo ja nie będę przed jakimś księdzem deklarować, że wychowam je w katolickiej jeśli z góry wiem, że tak nie będzie...

Gość kapelusz w krowy zielone
ja jestem osobą praktykującą, wierzącą i uważam, że ochrzczenie dziecka to 1) mój obowiązek (podczas ślubu przysięga się, że dziecko będzie wychowywane w wierze katolickiej) 2) największy dar, jaki mogę mu ofiarować

Gość niebieskie oczy gfngn
najwiekszy dar jaki mozemy jej ofiarowac to nie chrzcic moja panno

Gość chciałabym ochrzcic dziecko
ale przeszkadza mi w tym instytucja "rodzicow chrzestnych" nie mam kogo na nich wybrac i najchetniej w ogole bym ich nie wybierala bo nie oszukujmy sie ale oni do niczego potrzebni nie sa! kosciol musi cos z tym zrobic, bo rodziny sa coraz mniejsze i na prawde niektorzy nie maja kogo wybrac! :(

Gość rrrrtrree
Nie chrzilam , corka ma obecnie 10 lat a syn 8 :)

Gość czy dla was każdy
kto chrzci dziecko jest gównem i śmieciem? :O ?

Gość pieknaibestiaa
do postu powyżej, otóż to - instytucja rodzicow chrzestnych mi tez nie odpowiada

niektorym pasuje instytucja chrzestnych ;) moj wujek juz powiedzial jak bedzie miec dziecko to ja beda chrzestna na pytanie dlaczego skoro moze kogos innego wybrac a ja w kosciele ostatni raz 2 lata temu bylam jego odp -- bo masz tatusia zagranica a to brat mojego taty ;)

Gość pieknaibestiaa
np ja swoja chrzestna widzialam ostatnio 10 lat temu , kontaktu z nia nie mam zadnego. Z chrzestnym jest lepiej -widujemy sie, co 2 tyg. To brat mojej mamy i swietny facet, bardzo mi pomogl w zyciu jak byl okres ze mi sie posypalo. Nigdy nie poucza nie ocenia i jak cos radzi to tak zyciowo.

największy dar, szansa na zbawienie, bliskość Boga dla osoby wierzącej to chyba oczywiste do: chciałabym ochrzcic dziecko rodzice chrzestni są potrzebni, mają umacniać dziecko w wierze, wspierać je w tym świecie, gdzie coraz trudniej jest trwać przy Bogu dlatego właśnie zaleca się,żeby byli to ludzie z bliskiej rodziny, żeby więzy się nie zerwały, jak w przypadku znajomych

nie chrzcimy, ponieważ nie praktykujemy, a nie chciałabym być obłudna. Uważam, że moje dziecko ma prawo samo w przyszłości zadecydować, czy chce. Jesteśmy 7lat po ślubie cywilnym i rodzina już zdążyła się przyzwyczaić, że kościelnego nie będzie, a co za tym idzie chrzcin.

Gość podziwiam was
ze nie żyjecie w obłudzie.Ja jestem antyklerykałem i ochrzciłem dziecko pomimo ze sam do kosciola nie chodzę.

Gość chciałabym ochrzcic dziecko
no tak ale wyobraz sobie, ze ja i moj maz jestesmy jedynakami a takze moja mama, tato ma brata ale ten nie ma dzieci. tesciowie maja rodzenstwo, ktore nawet ma dzieci ale ja ich prawie wcale nie znam :O a moja najlepsza kumpela jest niewierzaca.

Gość małamamam
ja nic nie mam do ludzi wierzących i chrzczących dzieci i bynajmniej nie uważam ich za gówno, chciałabym tylko żeby oni mieli do mnie taki sam szacunek. Ogólnie wiara to bardzo osobista sprawa i nikt nikogo nie powinien oceniać...

Gość chrzcielnica
ale , skoro już chrzcicie dzieci to dlaczego to robicie ? z jakiego powodu ?

małamamam - zapewniam, że nie uważam ciebie za gówno co najwyżej za osobę, która nie wie co traci chciałabym ochrzcic dziecko - porozmawiaj z księdzem w swojej parafii, na pewno podpowie co zrobić w takiej sytuacji, jeśli naprawdę w rodzinie nie macie nikogo godnego tej roli

Gość ioioioioio
nie chrzcimy, już była awantura z tego tytułu z moją mamą i teściową. Już i tak zrobiliśmy błąd biorąc slub kościelny, teraz wyciągneliśmy wnioski i błędu nie powtórzymy.

Gość cvb6543
po co wzięliście ślub kościelny? trzeba być konsekwentnym na ślubie złożyliście przysięgę (czy to w ogóle coś jeszcze znaczy? czy honor coś znaczy?) że dzieci wychowacie na katolików, że je ochrzcicie pamiętaj, że skoro tę przysięgę tak łatwo przychodzi złamać twojemu mężowi, to może i tę 'że cię nie opuszczę aż do śmierci", podważy przy pierwszej okazji

Gość chrzcielnica
czyżby nikt nie znał powodu dla którego przystępuje z dzieckiem do tego sakramentu ?:)

Gość cvb6543
ale co chcesz usłyszeć? jeśli jesteś niewierząca i nie wiesz dlaczego miałabyś ochrzcić dzieci, to po prostu tego nie rób

Czy ktoś chrzci dziecko, to wybór indywidualny, narzucanie wiary jest nie na miejscu. Ja również będę miała konflikt w rodzinie, bo mimo że mój tata i moja teściowa nie są wierzący, to babcia i reszta rodziny chodzą nagminnie do kościoła.

Można by powiedzieć - ochrzcij dziecko, jak nie będzie chciało chodzić to kościoła to się chrztu pozbędzie. Takie 'cudeńko' usłyszałam ostatnio od siostry mojej babci.. Ale jakby to odwrócić w drugą stronę?

Gość chrzcielnica
chciałabym usłyszeć dlaczego , dlaczego dzieci chrzcicie . ale odpowiedzi prostej chyba sienie doczekam .A odpowiedź " bo wszyscy tak robią " się nie liczy . Zastanawia mnie świadomość duchowa rodziców , którzy sie decydują na chrzest dzieci .

Gość 45567ujnfvcx
dlatego bo jesteśmy wierzący

Gość chrzcielnica
ok . jesteście wierzący . Czyli chccicie dzieci , bo taka jest nauka Kościoła i taka jest tradycja ?

Gość 45567ujnfvcx
a konkretnie dlatego: sakrament chrztu: w chrześcijaństwie obrzęd nawrócenia i oczyszczenia z grzechów, mający postać sakramentalnego obmycia wodą, któremu towarzyszy słowo (Ef 5,26). Chrześcijanie wierzą, że jednoczy on z tajemnicą paschalną, męki, śmierci i zmartwychwstania Chrystusa dla uzyskania przebaczenia wszystkich grzechów i odrodzenia do nowego życia w Duchu Świętym, życia w wieczności.

Gość 45567ujnfvcx
nie dlatego, że taka jest nauka kościoła ale dlatego, że taka jest nauka Jezusa, który - przypominam - sam przyjął chrzest i dlatego, że jest to droga do zbawienia, czego rodzice wierzący chcą dla swoich dzieci (dla każdego) czy to wyczerpująca odpowiedź?