Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannica z piekla rodem?

chrzcicie swoje dzieci?

Polecane posty

Gość chrzcielnica
ok . Ale jakie możebyć oczyszczenie z grzechów skoro chrzcisz niemowlaka ? przeceiż jeszcze nie zdążył nagrzeszyć ?:) No i nawrócenie to raczej świadomie powinno sie odbywać ,żeby było skuteczne . Czyyli to raczej taka tradycja jest ?

Gość chrzcielnica
Jezus , z tego co pamiętam przyjął chrzest w wieku mocno dojrzałym , bo w wieku lat 33 a nie jako niwmowlę . Jako niemowlę był zaniesiony do Świątyni po błogosławieństwo , nie chcrzest .

Gość chrzcielnica
a drogą do zbawienia jest właśnie Jezus a nie chrzest . Bo to by znaczylo ,ze wystarczy sie ochrzcić ,zęby być zbawionym .

Gość po co tak sie czepiasz
nie powinno obchodzic cie to dlaczego chrzcze niemowlaka :O a tak poza tym jest ku temu konkretny powod ale nie sadze aby cie to moglo obchodzic! sam kosciol latwo to wyjasnia! nie chcesz chrztu dla swojego dziecka? ok, twoja sprawa ale co cie u licha obchodzi czego ja chce dla swojego dziecka? krzywdy mu tym nie robie wiec sie odczep i skoncz z ta glupia gadka :O

chrzcielnica, bo oni wierzą w grzech pierworodny ;) widzę masz podobny typ myślenia na ten temat co ja.

Gość dxfyjnujyhgtfdsdfghjkjuhygtfds
Chrzest Św. zmywa grzech pierworodny i jest bramą do Kościoła Chrystusowego. Przez Chrzest stajemy się jego członkami i dziećmi bozymi.

Gość fioletowe irysy
Dokładnie tak - chrzcimy małe dzieci, by obmyć je z grzechu pierworodnego, który jest piętnem człowieka od momentu, gdy Ewa zerwała jabłko z zakazanego drzewa.

Gość chrzcielnica
skoro istniej cos takiego jak grzech pierworodny to znaczy ,ze śmierć Jezusa była daremna ? Że odkupił wszystkie grzechy oprócz tego ?

Gość po co tak sie czepiasz
dziewczyno wez juz przestan wymyslac, poczytaj troche, poucz sie a dopiero potem zabieraj glos! widac, ze nie masz najmniejszego pojecia o wierze katolickiej a zachowujesz sie jakbys wszelkie rozumy pozjadala :O

Gość hadafva
W KK chodzilo i chodzi wylacznie o kase!!! :D Kiedys chrzczono osoby dorosle ale nie kazdy dorastal do odpowiedniego wieku wiec ksiezulka wymyslili aby chrzcic dzieci - wtedy kasa leciala za kazda duszyczke :D

Gość chrzcielnica
nie bardzo wiem co to jest wiara katolicka , bo tylko wyznanie takie jest , no , skoro tego nie wiesz - to nie moja wina . Więc jak to jest z tym chrztem ? W Biblii a już szczególnie w NT w żadnym miejscu nie ma o chrztach niemowlaków , więc ? to tradycja ?

Gość fasolka księżycowa
Chrzcielnica konecznie chcesz kłotni i sporów? Gówo cię obchodzi czy koś chrzci swoj dzieci czy nie. I gówno ci do tego, że nie chrzci. Czy odpowiedź cię satysfakcjonuje?

Gość chrzcielnica
dlaczego kłótni i sporów ? skoro ktoś nie wie dalczego coś robi czy nie byloby mądrze czegoś sie n ten temat dowiedzieć ? tylko ludzie bez wiedzy nie potrafią rozwiać a tylko sie wykłócać .

Gość z katolikow zawsze jest ubaw
bo nie znaja ani Pisma swietego ani zasad wiary chrzescijanskiej a szczekaja najglosniej. Zapytaj ich o jakies pojecie religijne i juz sie gubia.

Gość fasolka księżycowa
Wierzący robią to po to aby zmazać grzech pierworodny. Pasuje?

Gość chrzcielnica
a ciebie czy innych ieniaczy nikt nie zmusza do odpowiadania na pytanie . A już takak odpowiedz to zachowaj sobie - głęboko ...

Gość fasolka księżycowa
NIe jestem osobą wierzącą, ale wkur^%&&wia mnie jak ktś się wtrąca w nieswoje sprawy. Ot tak sobie.

Gość chrzcielnica
a skad siewiążl ten grzech ? czy Jezus umierajać zapowiedział ,ze umiera za wszystkie grzechy oprócz tego jednego ?

Gość 45567ujnfvcx
"Ale jakie możebyć oczyszczenie z grzechów skoro chrzcisz niemowlaka ? " :o to by było na tyle, jeśli chodzi o rozmowę

Gość fasolka księżycowa
Jeżeli chcesz wiedzieć skąd się wziął ten grzech i jak to jest do końca z tym wszytskim, zacznij czytać pismo święte albo zapytaj kogoś kto je czytał. Od razu uprzedzę pytanie czy znam ps. NIe. A co do katolików, że nie każdy (albo i większość ) nie zna ps. A czy któryś z polaków wypowiadajacych się tutaj zna dobrze konstytucję RP?

Gość chrzcielnica
ale odpowiedzieć nie potrafisz .

Gość chrzcielnica
no widzisz ja czytam PŚ i tam nic takiego nie ma . A jest o chrzcie dla upamiętania siez grzechów , dla przypieczętowania wiary , jako znak dobrowolnej przynależności do Boga . A jak mozna mówić o dobrowolności w przypadku niemowląt , albo nawet małych dzieci , nieświadomych aktu ?

Gość fasolka księżycowa
Skoro wiesz to po ch pytasz? Chcesz się pochwalić?

Gość fasolka księżycowa
A ja zawsze myślałam, zeby zmazać grzech pierworodny...

Gość karmazynoweeeeeeeyyyy
ten temat od początku był prowokacją autorka nie tyle chce poznać powody rodziców, co ich obrazić pewnie jakaś bojówka palikmiota :O

Gość chrzcielnica
miałabym sie chwalić że czytam Biblię ?:D to moze też zacznij i sie " chwal " :D zastanawiaa mnie po prostu dlaczego ludzie robią różne rzeczy nawet jeśli nie wiedża dlaczego ?

Gość fasolka księżycowa
Bo mają taki kaprys??? Bo tak im się podoba??? Bo to ich dzieci i mają do tego prawo??? Mnie zastanawia sąd się biorą tacy udzie jak ty? Znasz KPK albo KPC? Pewnie nie. Ale pomimo tego stosujesz się do jego zasad.

Gość kraina chichów
zacznijmy od tego czym jest grzech pierworodny ? możemy to niejako tłumaczyć jako skłonność do zła. wachanie się pomiędzy jedną a drugą stroną, skłonność do wystąpienia przeciwko Bogu. Chrzest ma wiec za zadanie przyjećia dziecka do kościoła, do gromady dzieci Bożych co w teori ma tą skłonność zamazać. Tu też jest rola i rodziców chrzestnych, którzy w modlitwie i wychowaniu w wierze mają wyprosić łaske wiary ( jaknam wiadomo wiara jest łaską płynącą z ducha świętego ). Chrzest daje też możliwość przyjęcia innych sakramentów przec co człowiek ma się zbliżać do Boga. Chrzest jest początkiem, symbolem i tradycją która ma nas zaprowadzic do zbawienia.

Gość chrzcielnica
oczywiście ,że maja do tego prawo :) i czy gdziekolwiek twierdzę ,zej est inaczej ? Jednak żadna z zapytanych nie potrafiła powiedzieć dlaczego to robi , a przypominam ,ze to forum czyli miejsce rozmowy :) Skor nie chcesz - nie odpowiadaj . Ale jęśli odpowiesz licz siez tym ,ze ktoś może znakautować twoją odpowiedz .Zwłaszcza jeśli wyrażnie widać ,ze piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia :)

Gość fasolka księżycowa
Masz rację. O kościele katolickim mam słabe pojęcia i nie pisałam nigdy, że jest inaczej. Tylko co cię to interesuje dlaczego ludzie chrzczą dzieci? Tak samo jak z prawem cywilnym czy karnym. Nie wiele go zna ale każdy stara sie go przestrzegać.