Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cynnamonn

Zapomniana pigułka

Polecane posty

Gość cynnamonn

Zgodnie z planem dziś powinnam wziąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania Cilestu. Poszłam do apteki niestety była do 14, zjawiłam się 10min za późno. Nie mam możliwości dokupienia opakowania w innej bo recepta została w tej zamkniętej aptece. Wygląda na to że opakowanie zacznę dopiero w poniedziałek. Miną 42h. Jak to wygląda z zabezpieczeniem? Powinnam normalnie zacząć opakowanie w poniedziałek czy pomijać tabletki?

Nie mogę powiedzieć Ci jak dokładnie jest, bo tabletki antykoncepcyjne brałam bardzo dawno. Również Cilest. Jeśli masz taką możliwość udaj się do najbliższego ginekologa.

Co do pomijania to nie polecam robienia tego, bo cała antykoncepcja pójdzie na nic.

Gość cynnamonn
Nigdy wcześniej nie zdrarzyło mi się pominąć, a teraz nie wynika to z mojej winy. Po prostu spóźniłam się nie ze swojej winy do apteki a wcześniej tego opakowania nie mogłam wykupić bo tabletek nie było. Chyba będę musiała w poniedziałek jechać do swojej ginekolog. Przeczytałam że muszę w poniedziałek wziąć ostatnią pominiętą tabletkę (tę z niedzieli). Ale nie wiem czy połykać i tę z niedzieli zaległą i tę z poniedziałku wg. planu, czyli dwie w jednym dniu. Potem przez 7 dni dodatkowe zabezpieczenie... Niech wypowie się ktoś kto był w podobnej sytuacji, myślicie że już dziś nie kupię opakowania, bez recepty, w innej aptece np. całodobowej?

Gość cynnamonn
Proszę znów o pomoc, potrzebuję opinii doświadczonej osoby a do ginekologa zadzwonić mogę dopiero w poniedziałek po południu..

Tabletkę powinno się wziąć w pierwszym dniu cyklu i jeśli tak się zrobi, jest się zabezpieczonym od pierwszego dnia. Jeśli jednak weźmie się ją w drugim lub trzecim dniu cyklu, a więc krwawienia, należy zabezpieczać się dodatkowo przez 7 dni.

weź tabletkę w poniedziałek, ale przedłużyłaś przerwe do 8 dni, a wiec stosunki odbyte pare wstecz mogą skutkować ciążą, następne 7 dni sie zabezpieczaj gumką dodatkowo, ale nie bierz dwóch tabletek 1 dnia bo to i tak nic nie da

Gość cynnamonn
Mialam wziac pierwsza pigulke z nowego opakowania w sobote, wiec to beda dwa dni przerwy... Lacznie 9 dni przerwy bo juz w pon, jutro wezme tabletke. Nie rozumiem, wszedzie inne informacje... Czyli wziac ta poniedzialkowa a te z niedzieli i soboty wyrzucic?