Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażona jestem..!

dziwne objawy choroby,prosze o szybką pomoc!!

Polecane posty

Gość zastanów się,czy kochasz
PROWO!!! Nie przesadzaj,jeśli matka miałaby lecieć tylko z gorączką do szpitala z dzieckiem to co by w tym szpitalu było ? Poza tym każda matka chce jak najdłużej uchronić dziecko przed szpitalem . Moje dzieciaki na samo słowo szpital jak słyszały to była histeria,a jeśli juz naprawdę trzeba było jechać to płacz,czy krzykimnie nie ruszały,bo wiedziałam,ze to dla ich dobra . Jednak,zawsze staralam się jak najdłużej uniknąc lekarza i szpitala,bo moje dzieciaki bały się strasznie .

Gość D.BillI
czy provo, czy nie wygooglajcie sobie o sepsie, zakażeniu meningokokowym, przy okazji o pneumokokach i tyle z tego tematu będzie dobrego, że się parę osób dokształci

Gość anexxis
wiesz co, mam nadzieje, że Ci vianna napisze pare slow prawdy o Twojej głupocie dziękuje innym za rady :) czekam spokojnie aż synek się wybudzi a autorce tego tematu życzę zdrówka dla córy

Gość vianna
primo - matki są dwie jedna jak mniemam już jest w karetce albo w szpitalu druga z tego co pisze ma na chwile obecna opanowaną sytuację, dziecko śpi, a ona weszła na kafe Czytam ze zrozumieniem wszystkie posty oprócz twoich , bo twoje pachną mi spiskową teorią a tego nigdy nie starałam się rozumieć :)

Gość PROWO!!!!!!!!
zastanów się,czy kochasz "PROWO!!! Nie przesadzaj,jeśli matka miałaby lecieć tylko z gorączką do szpitala z dzieckiem to co by w tym szpitalu było ? " Ale nie ma leciec TYLKO z goraczka tylko w jednym temacie ma ksiazkowe objawy sepsy a w drugim majaczace dziecko.

Gość PROWO!!!!!!!!
Ja wiem, ze was tu latwo nabrac ;-) ale na litosc!!! Myslcie troche! Troszeczke ;-)

D.Billi No to proszę,doszktałć nas i powiedz,co będzie z dzieckiem jeśli nie daj Boże będzie miało sepsę ?

Gość D.BillI
anexis - daj mu pospać, ale kontrouj temperaturę, zwłaszcza wieczorem i jak się przez dwie godziny nie da zbić, a bedzie wysoka to jednak dzwoń po tą karetkę miałam z synem trzy takie epizody - i trzy razy nic nie było - po zbiciu gorączki w szpitalu wracał do domu i na drugi dzień szczypiorek, a za czwartym razem była sepsa - dobrze, że jednak znowu zadzwoniłam po karetkę

ksiązkowe objawy sepsy ? no,ale nia każdy w takim momencie czyta ksiązki i szuka objawów świadczących o danej chorobie,pomyśl trochę .

Gość vianna
D.BillI dzięki za ten post o wysypce, dla mnie to była DUŻA LEKCJA, nie wiedziałam że tak się diagnozuje sepse PROWO!!!!!!!! wychowałam dwoje dzieci, ale o ksiezkowych objawach sepsy dowiedziałam się dopiero z tego topiku. a co do majaków - mój syn nagle wybudzony ze snu ZAWSZE MAJACZY zanim otrzeźwieje, a jest juz dorosły

Gość D.BillI
vianna - nie, tak się nie diagnozuje sepsy!!!!

Gość anexxis
Mój synek już wstał w słabym nastroju, ale bez gorączki Teraz wcina kanapeczki , czyli ma apetyt wiec to dobry znak Powiem szczerze, że ten temat mi też pomógł, bo ja bym nie wiedziała , że wysypka która pod naciskiem nie znika to sepsa. A jeszcze się podpytam skoro są tutaj mądrzejsze osoby ode mnie, co według Was mógł złapać mój syn. wczoraj miał tylko katarek, wieczorem dostał gorączki .Przed północą zwymiotował kolacje ( tylko raz wymiotował). Przez całą noc miała fale gorączki, dzisiaj z rana był w lepszej formie, przed południem znowu gorączka i był bardzo marudny, nie mógł usnąć. teraz wstał znowu w lepszym stanie, ale w nocy pewnie będzie powtórka i teraz zastanawiam się, czy jesli do lekarza to teraz i po prostu opisać objawy? czy w nocy, jak gorączka znowu się nasili ?

Gość vianna
D.BillI jasne, skrót myślowy. jednym z objawów sepsy jest/może być nie blednąca wysypka. ale dla mnie to nowinka

Gość vianna
anexxis jak nie ma gorączki o 18 to sądzę, że raczej nie powinien jej już miec w nocy... najwyższa gorączka zawsze bywała pod wieczór

Powiem Wam jeszcze,przypomniała mi się sytyacja mojej koleżanki i jej córki . Mała 5 lat, ostatnio dzwoni do mnie kol i mówi,ze jej córka 40 stopni gorączki,brat apetutu,oslabiona i pyta sie mnie czy zawioze ich do szpitala . Pojechaliśmy,dzieciaków pełno ,zanim weszły to chyba z godzina minęła a lekarz tylko ją zbadal i dał zastrzyk . A dziecko praktycznie " nieżywe " było . i wypuścił do domu,więc w sumie cała ta wizyta nie potrzebna była,bo leki to mogła jej w domu podać . Także takie przejążdzki do szpitala też trzeba przemyśleć , czy jest sess,czy nie da się jakoś samemu zaradzić . Bo poza godzinna histerią dziecka i podaniem zastrzykiu,nic nie zdziałal :O

Boze jak to nie prowo to dziekuj Kobieto za obecnosc D. Billi na kafeterii, ja weszlam z ciekawosci i od razu goraczka+wymioty+wysypka powoduja u mnie zapalenie sie czerwonej lampki w glowie (takie zboczenie zawodowe po pracy w przychodni w UK). Jak to prowo to niech bedzie dobra lekcja dla innych mam. Jesli nawet okazaloby sie ze to nie meningitis (nie wiem jak po polsku) to i tak nie ma co ryzykowac z takimi objawami

Gość D.BillI
i tym sposobem wyrządziłam więcej szkody jak pożytku:( w skrócie - sepsa to reakcja organizmu na zakażenie, najczęściej późne stadium jeśli pojawi się wysypka to ją można sprawdzić szklanką - jeśli nie zniknie pod naciskiem to wtedy jest zakażenie od meningokoka, ale wysypka nie musi się pojawić wcale mój syn miał sepsę od zakażenia pneumokokiem i nie miał wysypki dobra, idę robić obiad - poczytajcie - to się rzadko zdarza i nie ma co panikować przy każdej gorączce aaaa a dlaczego myślę jeszcze, że to provo - bo gdyby tak wszystko autorka opisała lekarce to ta by ją też jej kazała zrobić test szkanki, albo wysłała na pogotowie, a nie kazała czekać na siebie anexxis - a kiedy ostatnio Twoje dziecko chorowało i co to było?

to ja jeszcze dowale 2 rzeczy do listy objawowej meningokokow 1. szyja; powiedzcie dziecku (albo same to zrobcie) aby zgielo glowe/szyje w dol, tak jakby chcialo bardzo 'gleboko'pokiwac glowa. Boli i jest opor? to znaczy ze moze to byc jeden z objawow sepsy 2. polozcie dziecko na plecach, niech wyprostuje nogi, chwyccie nogi nad kostkami i powoli uniescie w gore, jesli dziecko zacznie marudzic ze boli je w dolnym odcinku plecow w momencie gdy podnosicie nogi do gory, tez jest to uznawane za jeden z objawow.

Gość niekoniecznie bo jak
dla mnie autorka opisala mozliwe zachowanie u dziecka z wysoka goraczka spowodowana przez wrusowke, a wtedy lepiej zostac w domu. Z ta wysypka przy menningitis to nie wiem czemu wszyscy pisza o wysypce skoro duzo lepiej bylo by to nazwac wybroczynami. Na poczatku wyglada jak uklucia szpilka a pozniej sie zlewaja

kasza Ty nie podajesz objawy sepsy tylko zapalenia opon mozgowordzeniowych, albo menningitis.

z tego co mi wiadomo wysypka sepsowa wlasnie moze byc rozpoznana na podstawie tzw glass test-tak jak opisala D.Billi. Jak autorka go wykonala i wyszedl pozytywny to sorry ja juz bym wolala sie ósmieszyc'i pojechac na pogotowie niz potem zalowac do konca zycia ( a wierz mi do panikar nie naleze)

no wiem ze podaje na meningitis, takie bylo moje zamierzenie -czy meningitis to po polsku wlasnie zapalenie meningokokowe? bo tak mi sie wydawalo?

a tak wogole to przeciez moze byc sepsa meningokokowa wiec ja juz wogole nie czaje o co ci chodzi?

A to juz takie moje czepianie sie niedokladnosci. Za co w zasadzie przepraszam. Ogolnie chodzi mi o to, ze mozna miec sepse meningokokowa nie majac zapalenia opon mozgowo rdzeniowych, wiec wtedy nie bedzie sztywnosci karku, swiatlowstretu

Gość anexxis
WITAM SIĘ PONOWNIE jednak pojechaliśmy na izbę, tak żeby w nocy nie musiec jechać nagle synek ma zapalenie gardła, dostał antybiotyk. Lekarz był zdziwiony, że prawie dwuletni chłop jeszcze nigdy nie brał antybiotyków ;) D.Bill - mój synek jeszcze poważnie nie chorował, dwa razy był przeziębiony A jak dziecko autorki?

Autorka się jeszcze nie odzywała,wiec pewnie są w szpitalu . Anexxis - to jednak synek antybiotyk dostał ? Zdrówka dla Niego 🌻

Gość może umarło?
:-(

Gość anexxis
tak dostał antybiotyk , mąż właśnie stara się rozpracaować jak przygotowuje się zawiesinę . Dziękuje za zyczonka, na pewno jutro będzie już lepiej:) głupie żarty z tym umieraniem :(