Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajajajajajajajajajajajajajaja3

Matura.... dam radę?

Polecane posty

Oprócz podstaw czyli mat,pl i ang chce zdawać jeszcze biol i chem. Mam do was pytanie jeśli w ciągu każdego tygodnia przeznaczę godzinę na każdy przedmiot (nie licząc obowiązków szkolnych) to przygotuje sie dobrze na maturę?

jest tu ktoś?

nie ma nikogo kto w tym roku pisze maturę ? :(

Myslę, że wystarczy, abys tylko przez ta godzinię faktycznie dobrze pracowała..

Lynette Scavo, aleja nie chce zdać na 305 tylko jakoś lepiej ... jak napisze na 30 to się nie dostane na żadne dobre studia

miało być ....na 30% a nie na 305

a jak wy sie przygotowujecie do matury?

nikt tutaj nie pisał matury?!

Gość Maturzysta2006
Rozwiązuj dużo arkuszy maturalnych z poprzednich lat. Czasami pojawiają się podobne pytania. Dodatkowo do każdego przedmiotu masz tzw. informator, gdzie są wypisane ogólne zagadnienia dla danego przedmiotu. Przerabiając to (robiąc notatki i powtarzając) masz szansę dobrze napisać maturę. W taki sposób przygotowywałem się do matury z chemii, biologii i fizyki. Radzę się pokusić o zdawanie matury na poziomie rozszerzonym. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Dzięki za rady na pewno mi się przydadzą. Mam zamiar pisać roz z chemii i biol. Mam do Ciebie pytanie. Ile czasu poświęcałeś/łas na naukę? Jaski plan dnia czy coś?

Gość Maturzysta2006
Ilość poświęcanego czasu zależała od tego ile miałem wolnego czasu (najwięcej czasu spędzałem nad nauką w weekend, nigdy nic na siłę). I to zależy też od tego jak oceniasz swoją wiedzę z tych przedmiotów. Zacząłem od zrobienia notatek z podstawie wymagań z informatora maturalnego, później robienie arkuszy. Naukę przedmiotów stosuj zamiennie (w jeden dzień chemia w inny biologia). No i powtórki! Dobrym uzupełnieniem nauki jest uprawianie sportu (rower, bieganie) i właściwy wypoczynek (spacery, spotkania ze znajomymi). O jakim kierunku studiów myślisz?

Gość qwerty76237
tez zdawalam 3 lata temu rozszerzona bio i chem.. i tez mialam plan zeby sie uczyc systematycznie, skonczylo sie na tym, ze zabralam sie za arkusze tydzien przed:(.. stres i zlosc na sama siebie nie do opisania.. ale udalo sie, niedlugo rozpoczynam IV rok farmacji:P.

Gość Maturzysta2006
Ciężko jest być systematycznym. Też sam o tym dobrze wiem ;) Ale były okresy, że mi się udawało ;) Z matury byłem zadowolony. Początkowo studiowałem na medycznej (lekarski), później jednak moje plany życiowe się zmieniły

Myślę o farmacji, ale nie wiem czy napisze maturę na tyle dobrze aby tam się dostać. U mnie ze systematycznością jest bardzo ciężko....

Nie jestem też wybitnie dobra z tych przedmiotów. Wiem, ze wiele pracy przede mną

Gość Maturzysta2006
Systematyczności można trochę "nabyć". Najważniejsze jest aby umiejętnie łączyć naukę z wypoczynkiem - nigdy nie ucz się jak jesteś zmęczona/zmęczony. Radzę Ci zdawać też matematykę na poziomie rozszerzonym - otworzy Ci to drogę na uczelnie techniczne. Jeśli nie uda się dostać na farmację to warto spróbować Biotechnologię - specjalność: Biotechnologia Leków, bądź Technologię Chemiczną - specjalność: Technologia Organiczna. Po roku można spróbować znowu dostać się na farmację (poprawić maturę jeśli wynik był nie zadowalający). Jednak życzę Ci, żeby za pierwszym razem Ci się udało. Nad systematycznością trzeba pracować, bo na Farmacji czeka Cię dużo nauki (mam kilku znajomych i wiem, że muszę trochę siedzieć nad książkami)

W szkole mam tylko podstawowa matmę. Jest duża różnica miedzy podstawami a rozszerzeniem? Myślisz,ze udałoby mi się w domu samej douczy?

Gość M_M_M
Ja chodziłem do klasy z podstawową matematyką i udało mi się napisać maturę rozszerzoną na 74%. Do rozszerzenia dużo nadrabiać nie trzeba, o ile jesteś dobra w podstawowych zagadnieniach. Nie wiem jakie teraz są zasady na maturze, za mojego czasu (rok 2006) jeśli wybrałem R to poziom P i tak musiałem pisać. Masz możliwość pisania i P i R? Poza tym z tego co wiem materiał został trochę okrojony, więc jeśli czujesz się na siłach to spróbuj. Deklarację maturalną można modyfikować przez jakiś czas, więc decyzję zawsze można zmienić. Matura próbna też Ci pokaże na ile jesteś przygotowana, ale nie daj się zwieść. Nawet jak próbna pójdzie dobrze to i tak ucz się dalej

Gość M_M_M
Podam Ci z jakich książek korzystałem przygotowując się do matury, może to Ci trochę ułatwi sprawę. Chemia - Wydawnictwo WSiP - Repetytorium maturalne dla maturzystów i kandydatów na wyższe uczelnie Biologia - Wydawnictwo OPERON - Repetytorium maturalne. Matematyka - Wydawnictwo GWO - Matematyka z plusem. Repetytorium maturalne z zadaniami + Wydawnictwo OPERON - Repetytorium maturalne

Tak można pisać podstawy i rozszerzenie albo tylko roz. Dzięki za te książki, parę z nich mam, ale jeszcze sobie do kupie.