Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nsdifdnkjbnsjkvf

Pierwszy raz idę do szpitala, co zabrać

Polecane posty

Gość nsdifdnkjbnsjkvf

Bo kompletnie nie wiem. Będę mieć operację, co zabrać ze sobą? Można swobodnie chodzić po korytarzach, możńa mieć laptop?

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
Wiem na pewno, że dowód osobisty, skierowanie, dowód ubezpieczenia, kapcie, ręcznik, przybory toaletowe, piżama, szlafrok...

Można mieć laptop, ale musiałabyś go pilnować 24/dobę, bo mogą Ci go skubnąć. A tak to piżamkę (ewentualnie dres), ręczniki, bieliznę, szlafrok, kosmetyki, kapcie, koc gdyby było chłodno.

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
Szpital jest nowy, dopiero oddany do użytku, więc sale ładne, dwuosobowe, każda z osobną łazienką. Jest telewizor (na kasę), więc chyba nie będzie najgorzej. Czy na codzień można biegać w dresie? Czy koniecznie piżamka? Jak wygląda wizyta?

Gość mysia smutna
tez niedługo ide,nie nawidze szpitali:(

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
Czy jeżeli zlecą mi jakieś badania to czy pielęgniarka przyjdzie i pobierze mi krew czy będę musiała sama pójść do laboratorium? A jak będę miec inne badanie to zaprowadzą mnie tam? Szpital jest ogromny:(

Widziałam ludzi w dresach przechadzających się po korytarzach. A kompa musiałby ktoś pilnować, kiedy będziesz np. na badaniach. Bo np. współlokatorka też może wyjść z pokoju albo na badania, a komp sam... Jaka wizyta? Lekarska czy odwiedziny?

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
Wizyta lekarska.

Zazwyczaj mają pokój zabiegowy na oddziale, więc nie daleko na pobranie krwi, ale np. na prześwietlenie to gdzieś dalej

w każdym szpitalu są inne zwyczaje, ale mniej więcej: - można miec laptop i komórkę - sa tv albo w salach na żetony albo w świetlicy - można swobodnie chodzić, nawet jest to wskazane (żeby nie robiły się zrosty) - odwiedziny od rana do wieczora (do 22.00) z tym, ze w czasie obchodów (zwykle rano, ok. 8.00-8.30 i wieczorem, ok. 20.00) trzeba leżeć w łóżku i odpowiadać grzecznie na pytania lekarza-ordynatora :) trzeba wziąć: - koszulę nocną/piżamę x 2 - ciapy - ręcznik - kosmetyczkę w pełni wyposażoną -suszarkę do włosów (zależy, ile tam będziesz) - kubek i sztućce obiadowe - wodę mineralną (zwykle w salach jest b. gorąco) - coś do czytania -swoje leki stałe, typu pigułki anty itp - trzeba to skonsultować z lekarzem prowadzącym

może ja się wypowiem, bo wiosną miałam operację i też był to "mój pierwszy raz" (nie licząc gdy miałam 6 lat i nic nie brałam, bo mama o wszystkim myślała :D ) mi przede wszystkim dali kartkę na której był spis, co tam było? skierowanie, dokumenty - wiadomo koszula nocna, pantofle domowe, szlafrok, ręcznik, środki czystości, rajstopy uciskowe na nogi na czas operacji i leżenia w łóżku po operacji (żeby nie dostać zakrzepicy, wiem że w Polsce tego nie wymagają ale polecam!) weź też np. gumke do włosów by je spiąć na operację, szczotkę, coś do czytania (kompa nie radze, ja np. miałam taki stres ze nawet nie pomyślałam o kompie a po operacji nie miałam siły ani ochoty) woda jakaś i rada- najedz się porządnie przed jazda do szpitala jeśli masz na 2 dzień po przyjęciu operację, bo ja nie pojadłam w domu, a okazało się, że cały dzień miałam zakaz jedzenia, dopiero kilka godzin po P

a jak długo tam będziesz? (jaki jest plan?) co to za operacja, jeśli można spytać jeśli sprawy ginekologiczne, to lepiej wziąć koszulę nocną niż piżamę..

szlafrok jeszcze, zapomniałam i ew. skarpety (bez skarpet czuję się jak bez majtek, nawet w trakcie operacji zawsze miałam je na sobie (x 4))

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
Usuwanie torbieli. Czy operację idę w swoich ciuchach czy muszę się w coś przebrać ? A jedzenie przywożą na salę? Czy wychodzi się na świetlicę?

może kup te rajstopy antyzakrzepicowe naprawdę lepiej uważać, zakrzepica to poważna sprawa jeśli usuwanie torbieli to sprawa ginek. więc weź koszulę nocną a nie piżamę (której gumka dodatkowo uciska brzuch)

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
Po co te rajstopy?

na operację dają ci taką durnowatą, za duża, koszulę, ale juz po możesz przebrać się w swoje jedzenie przywożą do sali, tylko jak juz sie da, to trzeba wyjść po nie na korytarz (wożą na takim wielkim wózku kotły i nalewają/nakładają przed salą dla każdego na początku będziesz miała dietę, tzw. grysik, (czyli kasza manna na wodzie), potem sucharki, potem dopiero lekkostrawną

nie byłaś nigdy nawet kogoś odwiedzić? przywożą jedzenie na sale, ale różnie bywa z tymi szpitalnymi smakołykami :P pewnie przed operacją i kilka godzin po i tak będziesz miała zakaz jedzenia nie bój się, będzie ok! ja miałam mega stracha, tym bardziej, że miałam operację za granicą, a nie blisko domu rodzinnego, tak by mnie mogła rodzina odwiedzić a było ok, dałam radę, pielęgniarki były bardzo miłe a lekarze troskliwi a cała ta narkoza to niezły odjazd, fajne uczucie zaraz przed, więc nie bój żaby :D

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
Ostatni raz byłam w szpitalu gdy się rodziłam i nie miałam jakoś przyjemności nikogo odwiedzać. I boję się bardziej chyba tego pobytu niż całej operacji. Ze nie będę wiedzieć czegoś oczywistego.

ale pielęgniarki na bieżąco o wszystkim informują :) mówią, np. dzisiaj zrobimy te badania, przyjdziemy po panią wtedy i wtedy, proszę się nie ruszać z łożka i czekać pokażą tez przy przyjęciu gdzie co jest masz komfort, że łazienka jest w sali, to nie będziesz musiała nigdzie chodzić jedynie na jakieś badania Cię zabiorą no i na blok operacyjny nie bój się :)

Gość nsdifdnkjbnsjkvf
No mam szczęście bo jeszcze na wakacjach leżałabym na starym oddziale. A tak to trafiam do nowego. sale bardzo ładne, bardziej przypominają hotel, a szpital państwowy. Każda sala ma osobna łazienkę. Ogólnie o personelu słyszałam, że spoko. Pielęgniarki sympatyczne i lekarze też. A ten, który będzie mnie ciąć też fajny, taki starszy i misiowaty. Byłam w szoku, gdy byłam u niego w gabinecie. Byłam nastawiona na bufona a tu taka niespodzianka. Gość bardzo sympatyczny.

Gość gość
Jezeli chodzi o paznokcie mozn miec kolorowe?

Gość gość
Chodzi mi o to ze bede miala operacji na kregoslup i nie wiem czy moze miec pomalowane paznokcie?

Gość gość
weź kondoma, bo nigdy nic nie wiadomo :classic_cool:

Gość gość
seks zabawki i dymanie

Gość gość
Najlepiej zdjąć, kiedy człowiek robi się siny to lekarze poznają po paznokciach, no i klips zakładają do monitorowania pracy serca