Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

okki

Alergia u kota!!!

Polecane posty

Mój kot ma alergie, daję mu do jedzenia specjalną karmę Royal Canin Sensitivity, bo weterynarz tak kazał i co? Kutas znów się drapie... co jeszcze można zrobić?

Gość widzialam go ostatnio
zmień karmę na dobrą 🖐️ royal canin jest raczej sredniej jakosci. wyprobuj orijen

nie ale to nie ma nic do rzeczy. wyprobuj, zobaczysz. a nie uzywasz np proszku do prania ktory go uczula'? bierzesz przeciezz kota na kolana, spi pewnie na lozku, albo na meblach, moze cos z chemii go uczula?

Gość MmMm ;)
Idź do dobrego weterynarza, który zrobi kotu badania (np. krwi). Najlepiej takiego który wykłada na uczelni weterynaryjnej lub rolniczej (zwróć uwagę czy specjalizuje się w kotach!). Sama karma może nie wystarczyć. Może potrzebny jest antybiotyk.

moze to nie jest alergia a jakis grzyb czy co?

Dostał jakieś zastrzyki i przestał się drapać i po tym weterynarz stwierdził, że kot ma alergie... tylko nna co? NIe wiadomo... najgorsze jest to że było wszystko ok. i zamówiłam już na allegro 3,5 kg tej karmy ;( przelew zrobiłam i co? jak ona nic mu nie pomaga? masakra, ledwo ją dostanę i wystawię na allegro modląc się, żeby wogóle ktoś ją kupił ode mnie...

nie zmienialas chemii do domu? nie kupilas nowego zwirku? poslania?

Gość oloprincepolo...
musisz iśc do lekarza i poszbys się wszy

wszystko jest jak było, jedynie jedzenie mu zmieniałam, ale to ciągle mu zmieniałam to darling, kitekat to coś innego to perfekt fit.. ehh ja sama nie wiem po czym on sie drapać zaczął...

Gość oloprincepolo...
i dodatkowo musisz iśc po rozum do głowy

on nie ma wszy xD na skroniach kot się drapie od alergii :) no chyba że mówisz o mnie :P to nie ja nie mam wszy :P

nie kupuj darlinga i kitikata. perfect fit jest calkiem niezly, purina one, ew. purina na wage jest w miare.

tak ciekawe, a po czym stwierdzasz, że brak mi rozumu?

a co dajesz mu mokrego do zarcia?

Najlepiej to pójdę do innego weterynarza i wysłucham jego opini... tylko że wiadomo od razu jakiś zastrzyk dostanie itd, a ja teraz kasy na to nie mam, no trudno poczekam aż zje to co zostało z tej karmy może jeszcze się poprawi mu bo to w sumie jest po0czątek jak on je tą karmę jakieś 6 dni

Mokre przestałam mu dawac wogóle, bo od tego jak słyszałam najbardziej uczulają się koty...

dokladnie bo ma konserwantow wiecej. mozna mu dawac watrobke, sparzony drob, sparzone jajko

A może być tak, że jak teraz zaczęło mu się ładnie goić to zaczął drapać bo strupek go denerwował? A może trzeba poczekać, aż ta karma da jakiś rezultat? No niestety będzie musiał do 10 jeść tę karmę

oczywiscie ze tak moze byc! moj kot tak ostatnio mial :D ale wysmarowalam jej to olejem tamanu, i sie ladnie podgoilo

Gość cvbth
Mój kot też się drapał po różnych karmach i przeszło mu po Royal Canin Indoor. A wcześniej drapał się aż do krwi. Skąd wiesz, że czynnikiem wywołującym alergię jest karma?

No mój też się drapie do krwi... a powiedz czym to wysmarowałaś? Co to jest ten olej tamanu?? :P może można czymś jeszcze to smarować? A skąd wiem, że karma? Bo tylko karmę mu zmieniałam :P Choć przyznam szczerze, że nie jestem pewna w 100% czy na pewno chodzi o karmę bo wiadomo różnie to jest...

olej tamanu to taki tam olej gojacy, na mazidlach i na BU mozna kupic, ja z mazidel placilam za probke 5ml okolo 10 zl, ale to jest tluste i tresciwe wiec nie konczy sie po uzyciu. i jest bezpieczne, bo spozycie tego nic nie zrobi, nawet czytalam ze jest zdrowe ;) wiec nic sie nie stanie jak sie bedzie myl i z lapki zlize

aha, i jest tluste, wiec ten strupek przez to go suchy nie swedzial tak

nie :D ale wiesz ze tak jak kazdy naturalny wyciag, to moze uczulic, wiec uwazaj. mojego kota nie uczulilo i nie lsyszalam o takim przypadku, ale niektorych ludzi uczula.

nie mam pojęcia gdzie bym mogła to kupić... a może tribiotic mu na to posmarować? Nie wiem czy kotu można

Dobra może jestem głupia ale jestem zdesperowana :P może oliwką dla dzieci mu to posmaruję troszeczkę?

nie! zadnych oliwek. jak pisalam, na BU (biochemia urody) albo na mazidla.com

Gość cvbth
Ja bym go niczym nie smarowala, bo przecież można w ten sposób jeszcze bardziej zaognić skórę. Jedyne wyjście to powrót do starej, tolerowanej przez kota karmy i chyba zastrzyki antyhistaminowe (mojemu kotu wystarczył jeden, ale Twój kot może potrzeuje większej ilości).