Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CzarnaOrchidea89

Badania/test na choroby weneryczne - kilka pytań

Polecane posty

Gość CzarnaOrchidea89

Gdzie robi się testy na choroby weneryczne? Ile kosztuje komplet takich badań? Jak długo czeka się na wyniki? Jak zagadać do partnera, by go nie urazić, a zasugerować, że chciałabym, aby się przebadał? (Sama jestem dziewicą). A może zapytać się czy zawsze wcześniej współżył z prezerwatywą, a jeśli tak, to badania okażą się zbędne? Tylko jak to rozegrać, by mieć pewność, że mówi prawdę?

jak Cie kocha to go tam zaciągnij pójdzie ochoczo a jak nie kocha to go rzuć, a poza tym co Ci do jego pały ? sypoiasz z nim? przecież jestes dziewicą. najlepiej go rzuć albo rub to w kondomie

Gość lfkeofk23oko
mnie eks zarazil hpv :o klykciny i te sprawy a byl moim jedynym wiec wiesz zrob te badania:o

Gość Kasia .....................
gd skladalam papiery na studia, to pamietam, ze oddawalp sie rowniez wyniki testu Wasermanna. Nada tak jest? To proste badanie z krwi, bodaj na kile i rzezaczke, o ile mnie pamiec nie myli. W pierwszym brzegu laboratorium je zrobia. Na hiv - tez z krwi, ale to juz trzeba poszukac gdzie u Ciebie badaja. W sumie wystarczy honorowo oddac krwe, a wyniki dostaje sie gratis :) plus osiem czekolad ;) gorzej z hpv (wirus odpowiedzialny za raka szyjki macicy i klykciny konczyste). Facet musi wykonac test chyba z wymazu spod napletka, a kobieta u ginekologa. Ale ten jest drogi, chyba dwie, trzy stowy kosztuje. Najlepiej idz na kontrole do ginekologa i jego zapytaj, co by doradzal.

Gość CzarnaOrchidea89
a podczas honorowego oddawania krwi bada się tylko na hiv czy na coś jeszcze? i nie jest przypadkiem przeciwwskazaniem uprawianie np. przygodnego seksu bez zabezpieczenia czy coś w tym stylu?

Gość wypelniasz kwestionariusz
ale Twojej prawdomownosci przeciez nikt nie sprawdzi. Licza na to, ze ktos oddajacy krew bedzie na tyle uczciwy, ze nie zmarnuje czasu osobom z Punktu Krwiodawstwa. Przeciez jesli taka krew nie przejdzie przez testy, zostanie utylizowana. Pytaja nie tylko o niosace ryzyko zachowania seksualne, ale rowniez o leki, ktore sie przyjmuje stale, cukrzyce itp.sprawy. Wszystko to dyskwalifikuje krwiodawce. Jednak jesli nie masz sobie nic do zarzucenia, dlaczego masz nie sprobowac, a przy okazji zyskac pelna morfologie plus test na hiv :)

Gość CzarnaOrchidea89
Rozumiem, że krew w której wykryto np. HIV zostanie zutylizowana. Ale czy krew nie jest chyba badana np. pod kątem kiły, rzeżączki, itd? Jeśli nie, to dają chyba zbyt duży kredyt zaufania, bo przecież jeśli ktoś ma którąś z ww. chorób to potem taka krew jest przetaczana np. jakiemuś dziecku... Dziwne to.

Gość krew jest badana
na wszystkie choroby, ktore przez krew sie przenosza.

Gość CzarnaOrchidea89
Jak to możliwe skoro takich chorób są tysiące? I co, jeśli cokolwiek zostanie wykryte, a krew pójdzie do utylizacji, to czy zostanie się powiadomionym o wynikach? Jak szybko po oddaniu krwi?

Gość Kasia..................
jakies znow tysiace..? Ech, dziewczyno nie panikuj. Na pewno krew jest badana w kierunki hiv, zoltaczki, chyba kily(ogolnie wenerycznych przenoszonych przez krew), bada sie tez poziom cholesterolu, ilosc krwinek itp. Przeciez nikt nie chce zeby ta krwia pozniej kogos zarazono! Oddawalam krew, gdy moja mama byla w szpitalu i pamietam, ze wtedy pytano tez o moj adres, bo w razie odkrycia jakiejs choroby wysylaja pismo do domu. A jesli wszystko jest w porzadku - wyniki do odbioru czekaja na Ciebie tam w Punkcie Krwiodawstwa. Jesli masz watpliwosci poszukaj takiego najblizszego miejsca w necie i zadzwon tam. Choroby weneryczne nie tylko roznosza sie przez krew, wiec najlepiej chyba bedzie jak zapytasz swego ginekologa, ktore badania wg niego sa konieczne. Ktos wyzej wspomnial o hpv. Tego przez badanie krwi nie wykryjesz. Generalnie to chyba nawet test DNA wirusa nie jest do konca wiarygodny, bo wykonany zaraz po zakazeniu chyba tez wirusa nie wykryje. No, ale zle wyniki cytologii lub pojawiajace sie klykciny na genitaliach to dowod na sto procent ;)

Gość CzarnaOrchidea89
No dobra, może nie tysiące, przesadziłam, ale nie chodziło mi tylko o choroby weneryczne tylko także jakieś inne typu malaria, toksoplazmoza, odra, itd. Naprawdę nie wiedziałam, że krew jest badana pod kątem ich wszystkich. A po jakim czasie od oddania krwi można zgłosić się po wyniki? Szkoda, że ten test na hpv jest taki drogi... Ale na to też są chyba szczepionki, prawda? Dziękuję za info Kasiu

nie pamietam juz po jakim czasie byly wyniki, ale zadzwon do najblizszego punktu na pewno wszystko Ci wyjasnia. Ja bylam tam tylko raz (slabo mi sie robi przy pobieraniu krwi, poszlam tam tylko dlatego, ze mama szla na operacje i 4 osoby musialy oddac krew). Przeciw hpv jest szczepionka. Silgard sie nazywa (jest i druga, ale na mniejsza ilosc typow wirusa). Wiem, bo sie zaszczepilam :) jesli jeszcze nie wspolzylas masz pewnosc (bez zadnych badan), ze tego wirusa nie masz, bo roznosi sie droga kontaktu seksualnego. Niestety, szczepionka to koszt 150mzl... Sa to 3 porcje, przyjmujesz w ciagu pol roku (druga dwa miesiace po pierwszej, trzecia 6 miesiecy po pierwszej).

zero mi ucieklo... Szczepionka kosztuje 1500zl

Gość CzarnaOrchidea89
O rany, dużo... I szkoda, że aż w trzech dawkach rozciągniętych na pół roku

Gość CzarnaOrchidea89
Wciąż pozostaje kwestia rozmowy na ten temat...

Gość blond_piegusek
wcale nie kosztują tak dużo, ja robiłam pakiet badań Bezpieczna Kobieta a mój narzeczony Bezpieczny Mężczyzna prywatnie w Centrum Medycznym Certus i za mój dałam 240 zł a za jego płaciliśmy 205 zł. Mój pakiet obejmował: test na HIV, p/c anty-HCV, Antygen HbS, badanie na kiłę, Chalmydia Trachomatis, badanie ogólne moczu i test ciążowy. Większość wyników była dostępna już tego samego dnia. To chyba najważniejsze badania pod kątem chorób wenerycznych. Jeszcze jakieś wykonywałyście?

Gość Młoda_K
Pytanie do blond_piegusek: Czy wszystkie te testy w ramach Bezpieczna Kobieta w Certusie z krwi są robione? CZy trzeba do tych badań przyjść na czczo?

Gość gość
Czarna Orchidea 89 i wszystkie dziewczyny, które szukają sprawdzonego laboratorium. Ja robiłam testy na obecność rzeżączki u http://e-wenerolog.pl/ , całkowicie anonimowo. Niestety okazalo się, że jestem zarażona i i tak krępująca wizyta u lekarza była konieczna :(

Gość gościara
Nie ma co zwlekać/wstydzić się badań. Jeśli dobrze pamiętam to co 3-cia osoba DO! 25 roku życia jest chora na coś. To jakaś masakra. A będzie gorzej jak się nie będziemy leczyć, a bez wiedzy-badań, nie będziemy. Wyjście jest tylko jedno. Ciągnijmy się więc na badania nazwajem. Czy są drogie - w takim Certusie (Poznań)- w zależności od płci 205-240 zł

Gość gość
Zawsze można zostać dawcą krwi - każda pobrana krew jest badana na hiv, hcv, kiłę i in. Jeśli wyjdzie coś to dzownią ze stacji krwiodawstwa

Gość gość
A gdzie mozna zrobic taki test?

Gość gość
Całe pakiety raczej w większych laboratoriach. Nie sadzę aby coś takiego mozna było wyioknac w niewielkim laboratorium: https://drwenerolog.pl/ O tutaj mozna sobie wykupić pakiety na praktyczne wszystkie zakażenia laboratoryjne Stacjonarnie zwykle mozna kupić takie badania osobno.