Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madalenkaaaa25

jako niania 2 godz dziennie -musze to gdzies zglosic i sie rozliczyc?

Polecane posty

Gość madalenkaaaa25

pytanie jak w temacie dorabiam sobie jako niania przez 2 godz dziennie-dostaje za to 10zł nie mam innej pracy, nie dostaje bezrobocia jestem jakby na utrzymaniu męża czy z tego co zarobie -wychodzi ok 200zł na miesiąc- musze sie gdzies rozliczyc, gdzies musze to zglosic??

Gość Emmett Fitz-Hume
Zgłosisz w rozliczeniu rocznym. I tak nie przekraczasz kwoty wolnej od podatku więc nic nie zapłacisz ;)

Gość spirytus i kawa
żartujesz? po co :P

Gość madalenkaaaa25
a bo mam takich zyczliwcyh znajomych a słyszalam ze trzeba to zglosic i sie roliczac czyli nic nei msuze zglaszac? napewno? tlyko w rozliczeniu rocznym? a to nei ebidze ze ja na lewo pracuje? sorry ale jestem zielona w te srawy dlatego pytam

Gość Emmett Fitz-Hume
To nie jest praca, to są "prace dorywcze" ;) Jeśli podasz w PIT-37 dochód (podatek i tak wyjdzie 0) to nikt nigdy do tego się nie przyczepi.

Gość madalenkaaaa25
dziękuje ci bardzo ktos mnie nie potrzebnie nastraszyl a ze mam takich zyczliwych obok siebie wolalabym nie robic nic nielegalnie

Gość madalenkaaaa25
Nianię trzeba będzie zarejestrować w ZUS takie cos wyczytalam na necie

Gość madalenkaaaa25
Od 1 października 2011 r. wejdą w życie przepisy o zatrudnianiu niań, które opiekują się maluchami. Tak wynika z ustawy z 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat trzech (Dz.U. nr 45, poz. 235). Rodzice, które podpiszą z nianią umowę-zlecenie, muszą ją zgłosić do ZUS, by została objęta ubezpieczeniem społecznym. Aby to zrobić, w zgłoszeniu należy wpisać kod 04 29, jeśli podstawa wymiaru składek nie jest wyższa niż minimalne wynagrodzenie, czyli 1386 zł. Kod 04 30 należy wpisać wtedy, gdy podstawa jest wyższa od tej kwoty. to nie wiem czy mozna nie podpsywac takiej umowy i nei zgłąszac do ZUSu czy teraz jest obowązek a jak ktoras nie podpisze to będzie miec jakies problemy?