Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Heejt

Chodzenie na szpilkach.

Polecane posty

Czy wg Was szpilki mogą nosić jedynie niskie kobiety do 160? Słyszałam podobną tezę od baardzo wielu znajomych.. Ja osobiście mam 172 cm wzrostu i zdarza mi się ubrać 12 cm szpilki. Chociaż po pewnym czasie (3h) zaczynają mnie boleć nogi... ;/ ktoś ma podobny 'problem' ?

Z bolącymi nogami czy dużym wzrostem? Im wyższa szpilka, tym noga (mięśnie i ścięgna) bardziej się męczą, ponieważ są w nienaturalnej pozycji i zmuszasz je do nienaturalnej pracy.Do tego często buty są źle wyprofilowane / dobrane do stopy co dodatkowo potęguje to uczucie. Od czasu do czasu szpile można założyć, ale ze względów zdrowotnych (kręgosłup, stawy skokowe) powinno się unikać butów o obcasie wyższym niż 5cm.

i z tym, i z tym. ja zakładam raz na kiedy, tylko na ważniejsze wyjścia, ale gdzieś słyszałam że trzeba potrafić stanąć na palcach w szpilach, a jak się nie potrafi czyli są za wysokie. to prawda ?

Nie mam pojęcia.Mam tylko jedne szpilki i szczerze mówiąc nie lubię w nich chodzić, za to świetnie się sprawdziły jako buty do tańca na weselu. Też jestem wysoka - mam 175cm, mąż jest wyższy, ale w szpilkach się wyrównujemy. Nie robi nam to problemu. Jeżeli też tak podchodzisz do sprawy to noś :) Niskie kobitki dodają sobie w ten sposób cm. My możemy dodatkowo wyeksponować długie nogi :)

Ból no - zależy gdzie. Łydki - to naturalne, ponieważ mięśnie są poddane intensywnej pracy. Stopa - but jest źle wyprofilowany (moim zdaniem, które opieram na fakcie, że kiedyś miałam szpile, w których mogłam biegać cały dzień i czułam się jak w balerinach, były świetne, dobrze leżały na stopie).

Zazdroszczę faceta, mój jest mojego wzrostu, i sięga mi trochę ponad ramię jak ubiorę szpilki :D Ja również posiadam jedne szpilki, te 12 cm, pierwsze kupiłam na około 5 cm, ale z trójkątem na końcu i po godzinie bolą mnie palce :) na tych wyższych jakoś lepiej mi sie chodzi.

Moim zdaniem szpilki sa dla kobiet, wszystkich kobiet, bez względu na wiek.. akurat ja należę do takich, które nie lubią nosic obcasów.. :P więc pewnie gdybym miała np. 180cm wzrostu, to bym ich nie nosiła, ale to nie znaczy, że tak wysoka kobieta ma nigdy w życiu nie załozyć obcasów..

Gość jamian
w szpilkach jestes wysoka jak facet, oblesnie to musi wygladac...

Ja mam 177 i najniższe buty jakie posiadam mają obcas 10 cm. Znajomi się śmieją że urodziłam się w szpilkach, biegam w nich cały dzień, a nogi mi się nie męczą. A co do wzrostu... Moim zdaniem naprawdę wysokie buty (np. 15 cm) może założyć tylko wysoka kobieta. Bo jak takie buty założy niska, która ma np 160 cm będzie to wyglądać dziwnie - obcasy będą za wysokie w stosunku do sylwetki...

Gość sweet.kate
szpilki są dla kazdej dziewczyny! dla wysokich oczywiście tez! tylko musza być dobrze wyprofilowane (szczególnie obcas) żeby byly wygodne. mi cięzko chodzić w płaskich butach, cale dnie w szpileczkach latam :)

Gość MeGustaKapusta
To faceci powinni się martwić o swój niedorobiony wzrost :) Noś szpilki! Nie ważne, czy masz 160, czy 180 :)

Gość fghfgfd
ja mam 178, nosze buty na obcasie i wtedy własnie mam najwieksze powodzenie. długie, opalone nogi i faceci wzroku nie odrywaja :D

mam 170 i od niedawna chodze w szpilkacjh ale to tak z 8 cm bo w wyzszych nie umiem