Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamian

uzasadnienie zmiany nazwiska

Polecane posty

Gość jamian

mam osmieszajace nazwisko, potrzebuje dobrego uzasadnienia by je zmienic, niestety nie wiem co tyutaj napisacm kierownik usc powiedzial mi ze musi byc ono dobrze napisane bo od niego zalezy zmiana nazwiska, prosze o pomoc i porady jak ktos zmienial nazwisko osmieszajace i jak je uzasadnial ;d dziekuje.

Gość przede wszystkim to
Może po prostu napisz: "Proszę o zmianę nazwiska na...." i podpisz się swoim nazwiskiem. Może zrozumieją :D

Gość ssssssssssss
Musisz podać, że nazwisko jest ośmieszające (o ile jest) i rozwiń ten temat. Taki powód powinien wystarczyć.

To napisz, że masz osmieszające nazwisko, że juz w szkole wszyscy się z ciebie nasmiewali, nawet obce osoby, które przypadkiem usłyszą nazwisko, od razu chichoczą i że z tego powodu jestem narażany często na rózne nieprzyjemności, szyderstwa, jesteś bohaterem większości żartów na imprezach ze znajomymi..

Gość spirytus i kawa
a mozna wiedzieć jakie to nazwisko że jest niby osmieszające?

To zależy czy nazwisko jest naprawdę ośmieszające, czy sobie tylko ktoś ubzdurał. Bo uwierz, że dużo osób przychodzi z nazwiskiem np. Kowalski z uzasadnieniem że dużo ludzi w polsce tak ma i ich to boli bo nie są oryginalni. Więc przemyśl czy naprawdę ta zmiana jest potrzebna.

Gość lejla28
napisz po prostu ze masz osmieszające nazwisko,ze ludzie sie z ciebie smieją,że wstydzisz sie przedsawiać

Moja koleżanka chciała sobie zmienić nazwisko Nieruchalska :D ale urzędnik ją wyśmiał i doradził szybkie wyjście za mąż :p

Gość ewrhrjew
tak jak wyżej. to, że jest osmieszające jest wystarczającym powodem. byłam kiedys na stażu i zajmowalam sie tym i faktycznie niektore nazwiska bywały krępujące..

Gość jamian
no ja rozumiem, ale za maz nie zamierzxam wychodzic xd bo jestem facetem hahaha, po 2 jest osmieszajace, "nazwa rzeczy" nie wazne jakiej bo to malo istotne tutaj, chodzi mi tylko o to uzasadnienie bo od tego zalezy zmiana nazwiska, a kierownik kazal mi napisac dosc dobre i nie w kilku zdaniach, a ja nie wiem co moglbym napisac wiecej niz w kilku zdaniach..

Gość jamian
Mam na nazwisko Fiutek

Gość jamian
@ nie takie nie;p mylisz sie chodzi mi tutaj tez o fakt jakie moge dac sobie nowe nazwisko musi byc z rodziny czy moze byc inne?

Gość ssssssssssss
Może być z rodziny, może być inne, ale żadne powszechnie znane, np. Kopernik. W ustawie bodajże coś o tym jest.

Gość jamian
pomoze mi ktos napisa taki wniosek bo nie mam pojecia jak to zrobic..

Gość gość
a ma ktoś pomysł, jak uzasadnić zmianę obcojęzycznego (niemieckiego) nazwiska na polskie? po pierwsze nie chcę być kojarzona z niemieckim narodem, nie ma takiego powodu, te "moje" niemieckie korzenie sięgają naprawdę zamierzchłych czasów, mam rodziców Polaków a nazwisko to tylko taka idiotyczna "pamiątka", którą niestety przyjęła moja mama, po drugie w urzędach, bibliotekach, przychodniach itd. muszę ciągle je przeliterowywać, ciągle ktoś ma problem z zapisem czy nawet wymową, to wystarczy? nie chcę, żeby odesłali mnie z kwitkiem, bardzo zależy mi na tej zmianie...