Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niewiedząca_.

ciążą, poród ZUS proszę o poradę/ informacje

Polecane posty

Witam Mam pytanie, otóż zaszłam w ciążę tuz przed likwidacją firmy w której pracowałam. Byłam w 6 tyg ciąży, kiedy poszłam na zwolnienie lekarskie i zaraz po tym firma nie istniała. Przez całą ciąże dostaję pieniądze z ZUS'u i tak do dnia porodu, jest to 100 % płatne zwolnienie. Wiem, że nie przysługuje mi urlop macierzyński i po porodzie mogę jedynie mieć zasiłek dla bezrobotnych. Mam jednak pytanie, co jeśli po porodzie zachoruje, czy jeśli lekarz specjalista wystawi mi zwolnienie lekarskie jest ono ważne i ZUS dalej będzie mi płacił z tym, ze 80 % czy jestem zdana na siebie i nic mi nie przysługuje? Jeśli tak jak długo to może trwać?

Gość po porodzie zus będzie Ci
płacił zasiłek dla bezrobotnych , a jak się skończy okres wypłacania zasiłku to juz nic nie dostaniesz, a zwolnienie to się chyba może przydac tylko do tego żebys mogła odmówić przyjęcia pracy do jakiej skieruje Cię UP

Gość a to jest jakiś mus
dostaniesz zasiłek macierzyński po porodzie. Ale potem już ci chorobowe nie przysługuje bo nie jesteś pracownikiem. ZUS płaci L4 jeśli choroba powstała w przedziale 14dni po utracie ubezpieczenia lub 30 dni jeśli jest to choroba zakaźna. Ty jednak pracownikiem już od dawna nie jesteś a pieniądze otrzymujesz z ZUS dzieki ochronie ciężarnych po porodzie otrzymasz zasiłek równym macierzyńskiemu ale L4 nie będzi ci się należeć.

A jest jeszcze coś takiego jak zasiłek rehabilitacyjny:/ niektórzy mówią, że ten mi przysługuje inni, ze nie. Macie może na ten temat jakieś konkretne informacje. Nic co mogło by mi pomóc w internecie znaleźć nie mogę :(

Gość a to jest jakiś mus
proponuję telefon do ZUS -dopytaj sie u źródła. Z tego co rozumiem to L4 w tej chwili masz w związku z ciażą wiec zakończy się ono w dniu porodu. Zasiłek rehablitacyjny nie przysługuje gdyż w tej chwili L4 ciażowe jest tak wydłużone że łapie sie w maksymalny okres cała długość ciaży. Ale najlepiej dopytaj w ZUSie.