Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Homma1992

Epilepsja a prawo jazdy - czy sa jakies ograniczenia?

Polecane posty

Gość powiem i ja .....
Homma1992....miej to na uwadze że jak już wsiadasz z kółko musisz mieć na uwadze bezpieczeństwo swoje jak i również wszystkich uczestniczących w ruchu jak i pieszych ....a Ty świadomie chcesz stanowić zagrożenie na drodze współczuję Ci Twojej choroby no ale niestety powinnaś się pogodzić ze swoimi ograniczeniami dla swojego i innych bezpieczeństwa ....nie rozumiesz tego ? i to samo tyczy się wszystkich innych którzy mają np słaby wzrok czy inne ograniczenia spowodowane chorobą ...

Mozesz się oburzać,a le po cos ten zakaz jest i nikt na pewno nie zrobił go na złośc tylko po to by nie stwarzac dodatkowego niebezpieczeństwa :o

Ale chodzi o MYŚLENIE autorki nie o jej chorobę, to jest przerażające Ja mam niewielką wadę wzroku, jest ona niezauważalne wręcz, ale ze względu NA INNYCH soczewki noszę, bo przezorny zawsze ubezpieczony. Statystyki pokazują, ze nawięcej wypadków jest między 18 a 45 bodajże rokiem życia.... Każdy powinien jeździć odpowiedzialnie. Osoby zdrowe też popisują się bezmyślnością, i to jest jeszcze gorsze bo sami swoją głupotą szkodzą

ale osoby z wadą wzroku noszą okulary jak można porównywać epilepsję z wadą wzroku??? są pewne rzeczy które wyeliminowano, żeby poprawić bezpieczeństwo na drodze np rozmowy przez tel kom bez używania zestawu głośno mówiącego CZY WY POTRAFICIE MYŚLEĆ????? Wiem na czy ta choroba polega. Mam w rodzinie chorego na epilepsję:P

cytat z forum prawnego Zdolność do kierowania pojazdami mechanicznymi ocenia lekarz. W Polsce osoby z epilepsją mają jednak kategoryczny zakaz kierowania samochodem - nawet lekkimi maszynami mechanicznymi.

Gość fiona ruda
ale macie pomysly, jak chorzy na padaczke to moze tez pijani co ? pijany jak dobrze jezdzi to chociaz sobie poradzi jako tako a przy napadzie padaczki kontroli nad cialem nie ma, kurna mam nadzieje ze to provo a jak nie to kara smierci za swiadome jezdzenie i narazanie ludzi !

Gość nudy w robocie
Ślepi też powinni mieć możliwość prowadzenia? Znajdź sobie ścianę i przywal w nią bańką, bo coś ci nie idzie myślenie.

Gość marco111111
Są przepisy regulujące przyznawanie prawa jazdy osobom z rozpoznaną padaczkę. Zresztą zacytowane tutaj. Osoby z rozpoznaną padaczką , jeśli nie miały ataku epi od co najmniej 2 lat, mogą ubiegać się o prawo jazdy. A jak ktoś nie zna przepisów, to niech się nie wypowiada. MZ uznało, że epileptycy mogą prowadzić samochody.

Gość fedfcdsfe
ja bym ludziom z epilepsja calkowicie zakazala prowadzenia pjazdow bo sa starsznie nieb ezpieczni na drodze

Gość marco1111111
Ale przepisy mówią inaczej. A twoje zdanie, dla lekarza medycyny pracy uprawionego do badań lekarskich kierowców, nic nie znaczy. Znaczy, i to bardzo dużo rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie badań lekarskich kierowców. Jeszcze raz powtarzam, osoby chore na padaczkę w Polsce mogą prowadzić pojazdy mechaniczne kat. A i B. Wszystko na ten temat.

Gość marco1111111
"cytat z forum prawnego Zdolność do kierowania pojazdami mechanicznymi ocenia lekarz. W Polsce osoby z epilepsją mają jednak kategoryczny zakaz kierowania samochodem - nawet lekkimi maszynami mechanicznymi." Cytat nie aktualny, od 29.06.2011 roku. Po wejściu w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia z 15 kwietnia 2011 roku w sprawie badań lekarskich kierowców.

Gość zzzzzzzzzzzz
ja mam epilepsję a raczej miałam bo od sześciu lat nie miałam napadu padaczkowego... do tego mam poważna wadę wzroku... i bez problemu w zeszłym roku zrobiłam prawko teraz mykam i ciesze z prawka okropniście hihi

Gość nie prawda
robiłam prawko w tym roku w czerwcu... mam epilepsję choć fakt od trzech lat nie mam ataków padaczkowych... w każdym razie bez problemu dostałem zgode od lekarza:D

Gość marco1111111
Tzn. karta konsultacyjna neurologiczna, później do lekarza medycyny pracy, czy jak? Robiłaś prawko wg. nowych przepisów Ale przepisy weszły dopiero w życie 29.06.

Gość a czy ktos widzial :P
z was wypadek a raczej kolizje jak taka osoba podczas ataku ma.Myslalam ze jak taki atak sie zbliża to osoba chora cos czuje otóż nie.Bylam kiedys nad jeziorem i przy wjezdzie na pole biwakowe stala budka z fatsfudem i normalnie samochod w nia zapierdolil bo kierowca dostal ataku jak pozniej sam mowil nie czul jak atak nadchodzi a gdyby tam stali ludzie no coz.Wiec ludzie z ta choroba powinni sie zastanowic czy robic prawko(ja bym nie zrobila-ale to tylko moje zdanie) a co do pijanych kierowcow to powinni i8ch wieszac to dopiero zaglada dla ludzi :P

Gość marco1111111
Zastanowiłem się; robię prawko, ale tylko kat B. Motocykle mnie nie fascynują.