Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ioppp

czy jak pojde do ZUS-u to wyda mi on moje ubezp zdrowotne? bo prawdopodobnie jes

Polecane posty

Gość ioppp

...jestem ubezpieczona przez ojca, ale nie mam z tym debilem kontaktu zadnego.

Gość ioppp
jestem studentka, chciałam podkreślic.

Gość o co Ci chodzi?
zus ma Ci oddac kase??

to pokłóciłaś sie z nim, nie odzywacie się do siebie i myślisz, że on nadal opłaca twoje składki?? Miej dziewczyno trochę honoru i sama się ubezpiecz.. a PZU owszem, przynajmniej możesz pójść i zapytac.. ale ZUS to raczej nie ubezpiecza, ZUS renty wydaje...

Gość ksiegowa mloda
pracodawca ma obowiazek ubepieczyc czlonka rodziny pracownika. Jak Twoj ojciec pracuje legalnie to powinine Cie zglosic do ubezpieczenia

Gość o co Ci chodzi?
alez owszem, ubezpiecza... Pracujac placisz skladke i w ramach dwoch filarow, czesc idzie do zusu (w tym jest skladka na ubezpieczenie zdrowotne), a czes do otwartych funduszy emerytalnych. Student w systemie dziennym nie placi skladki, a przynajmniej tak bylo jeszcze kilka lat wstecz. Nie pamietam zebym przynosila do dziekanatu jakies zaswiadczenia od rodzicow...ale moge sie mylic. Ustawy tez nowe wychodzily w miedzyczasie. Na miejscu autorki przeszlabym sie na uczelnie i zapytala w dzielanacie co powinna zrobic. Albo do zusu do informacji bym sie przeszla. Nie sadze zeby musiala sama placic skladki. Chyba, ze jest na zaocznych. Ale wtedy podejmuje prace i zostaje ubezpieczona przez pracodawce.

Gość o co Ci chodzi?
jesli rodzice nie chca pomagac, a autorka nie ma innego zrodla utrzymania na pewno moze wystapic o alimenty (do 26 roku zycia) oraz stypendium socjalne.

Gość trochę starsza
Dowiedz się w miejscu pracy ojca, czy jesteś ubezpieczona tam jako członek rodziny. Jeśli tak, to poproś o dowód ubezpieczenia (druk RMUA).